Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εν αναμονή των αποφάσεων Τσίπρα για την «επόμενη ημέρα»

Οι δύο προτάσεις για fast track εξελίξεις εντός Ιουλίου ή για φθινοπωρινή μετάθεση. Το «άλλο κόμμα», το τέλος των «ομάδων, ομαδαρχών, συμβιβασμών» και η ασφυκτική χρονική πίεση.

ΣΥΡΙΖΑ: Εν αναμονή των αποφάσεων Τσίπρα για την «επόμενη ημέρα»

Δύο θέσεις για την «επόμενη ημέρα» συγκρούονται αυτή τη στιγμή στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ: αν θα προχωρήσουν με fast track διαδικασίες, μέσα στον Ιούλιο, για την εκλογή ή επανεκλογή προέδρου αφήνοντας για το φθινόπωρο το συνέδριο απολογισμού-πολιτικής γραμμής, ή εάν θα ακολουθήσουν αντίστροφη διαδικασία.

Μία δυναμική ομάδα που περιβάλλει τον Αλέξη Τσίπρα προκρίνει τον πρώτο σχεδιασμό, ωστόσο προσκρούει στον προβληματισμό ακόμα και «προεδρικών» στελεχών, οι οποίοι επιμένουν ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της μεγάλης ήττας, της μη επαφής με την κοινωνία και του ξεκαθαρίσματος «τι κόμμα είμαστε». Όπως λένε, όταν αυτή η συζήτηση/αναζήτηση ολοκληρωθεί, η εκλογή νέας ηγεσίας, δηλαδή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής, θα είναι η φυσική κατάληξη που θα πατάει σε στέρεη βάση.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται όμως ως ρητορικό προς το παρόν είναι εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ «άλλο κόμμα» ή εάν θέλει «ένα άλλο κόμμα». Η δική του επισήμανση ότι «θα κινηθούμε συντεταγμένα και συλλογικά» οδηγεί στην πρώτη εκδοχή. Την ίδια στιγμή όμως, η παραδοχή του ότι «έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος» ωθεί προς τη δεύτερη ανάγνωση.

Κατά τις πληροφορίες, ουδείς στην κομματική πυραμίδα επιθυμεί την άμεση αποχώρηση του κ. Τσίπρα από το τιμόνι, καθώς, όπως παραδέχονται, το κόμμα έχει ταυτιστεί με το όνομα του και «ο Τσίπρας έχει στάτους ιδρυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον παρέλαβε στο 4% και τον έφτασε στην κυβέρνηση».

Μία σκέψη στελεχών της εσωκομματικής ομάδας «ομπρέλα» είναι να ζητήσουν από τον (άτυπο επικεφαλής τους) Ευκλείδη Τσακαλώτο ή την Έφη Αχτσιόγλου να συνδιεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος, ώστε να μην είναι μοναδικός υποψήφιος ο κ. Τσίπρας, με τη βεβαιότητα πως έτσι κι αλλιώς θα επανεκλεγεί.

Στις δυνατές προτάσεις ανήκει ο ρόλος του «Νο 2» στον Διονύση Τεμπονέρα, ενδεχομένως ως Γραμματέας με αυξημένα καθήκοντα και πλαισιωμένος από ομάδα δυναμικών στελεχών που θα δώσουν τη νέα εικόνα του κόμματος.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να μπει τέλος στην εικόνα ενός κόμματος-αθροίσματος ομάδων και ομαδαρχών («τέλος στις νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά», δήλωσε την Κυριακή), οπότε θεωρείται δύσκολο να μπει σε συζητήσεις για συμφωνίες διατήρησης αυτής ακριβώς της εικόνας.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά

Μέσα στις επόμενες ώρες, πάντως, θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά λόγω της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έχει προγραμματισθεί για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ως εκ τούτου, πρέπει να συγκληθεί σήμερα-αύριο το Εκτελεστικό Γραφείο και η Πολιτική Γραμματεία, για να ορίσουν συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο, με ένα θέμα: τον οδικό χάρτη του «πώς προχωράμε». Δηλαδή, αν θα προκριθεί εκλογή ηγεσίας τον Ιούλιο και συνέδριο το φθινόπωρο ή εάν θα ανοίξει τώρα συζήτηση για αίτια, πολιτική γραμμή κ.λπ., αφήνοντας τα οργανωτικά για μετά το καλοκαίρι.

Τα ασφυκτικά περιθώρια οφείλονται τόσο στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο («πώς θα πάει ο Τσίπρας σε μία τέτοιας εμβέλειας συνέντευξη Τύπου, με κυρίαρχο ερώτημα αν μένει ή φεύγει;») όσο και την ανάγκη στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεδομένου ότι δεν έχει προχωρήσει η προετοιμασία για χρίσματα και συνεργασίες.

Οι απαντήσεις είναι θέμα ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v