ΣΥΡΙΖΑ: Προ των αποφάσεων οι υποψήφιοι «διάδοχοι» του Α. Τσίπρα

Εν μέσω κανονικού και εσωκομματικού καύσωνα οι καταθέσεις ονομάτων, η έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή και η πιθανή αναβολή της διαδικασία προεδρικής εκλογής. Σε Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο, Παππά, Πολάκη η προσοχή.

ΣΥΡΙΖΑ: Προ των αποφάσεων οι υποψήφιοι «διάδοχοι» του Α. Τσίπρα

Με την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο βήμα στην “μετά Τσίπρα” εποχή. Την κατάθεση υποψηφιοτήτων, δηλαδή, για την εκλογή νέου προέδρου.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο, αναβολή της προεδρικής εκλογής, καθώς παρατηρούνται δεύτερες σκέψεις στην μεγαλύτερη, αριθμητικά, ομάδα της “κίνησης μελών” (N. Παππάς, Ρ. Δούρου, Χρ. Σπίρτζης κ.ά.), που αποτελεί, μαζί με την έτερη ομάδα “ΡΕΝΕ” την πάλαι ποτέ προεδρική πλειοψηφία.

Οι δεύτερες σκέψεις της “κίνησης” συγκλίνουν… με τις αρχικές των στελεχών της “ΡΕΝΕ” (Π. Ρήγας, Δ. Τεμπονέρας, Α. Κοτσακάς κ.ά.) να γίνει πρώτα το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, κάπου τον Νοέμβριο, όπου θα αποσαφηνιστεί η πολιτική φυσιογνωμία και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αμέσως μετά να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Εάν δεν περάσει αυτή η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή, το χρονοδιάγραμμα θα είναι:

  • Σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου στις 25 Αυγούστου όπου οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους και, επομένως, θα γίνει η καθοριστική συζήτηση για τη φυσιογνωμία του κόμματος. (Διαρκές Συνέδριο σημαίνει ότι θα συμμετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου, περσινού, συνεδρίου, χωρίς να χρειαστεί να εκλεγούν νέοι).
  • Εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Εν προκειμένω, αν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο, ο πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος, ανάμεσα στους δύο πρώτους, στις 10 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι «να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ με νέο/νέα πρόεδρο, ώστε η παρουσίασή του/της στους πολίτες να γίνει με την ομιλία στο Βελλίδειο και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου». Για τον λόγο αυτό οι υπέρμαχοι της άμεσης εκλογής προέδρου δηλώνουν ότι “δεν συζητείται καν” η μετάθεση της εκλογής για το τέλος του έτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δοθεί μία μικρή παράταση στην κατάθεση των υποψηφιοτήτων” εάν κριθεί αναγκαίο.
  • Προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου, με εκλογή νέων συνέδρων, κατά τον Νοέμβριο, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα φυσιογνωμία-στρατηγικής-τακτικής του κόμματος.

Οι οπαδοί της χρονικής μετάθεσης της εκλογής προέδρου επιμένουν ότι αυτή πρέπει να γίνει μετά το έκτακτο συνέδριο, στη λογική “πρώτα το άλογο και μετά το κάρο”, όπως είπε δημοσίως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ με αυτή την άποψη τάσσεται ο Χρήστος Σπίρτζης.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν ωστόσο, μένει να φανεί εάν θα περάσουν την θέση τους στην Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο. Όπως έχουμε σημειώσει, άλλωστε, η ομάδα των πάλαι ποτέ “προεδρικών” δεν είναι πλέον συμπαγής, αφού ένα μόνο τμήμα της “κίνησης μελών” και η έτερη ομάδα, “ΡΕΝΕ”, προωθούν τη λύση του Νοεμβρίου. Παρά ταύτα, ο κ. Σπίρτζης θα το θέσει και μένει να φανεί πόσοι από τους πρώην “προεδρικούς” θα τον στηρίξουν.

Πόσοι θα ψηφίσουν;

Όσο για τη “μάχη της διαδοχής” οι πολλές φημολογούμενες υποψηφιότητες μοιάζουν μάλλον καλοδεχούμενες, προκειμένου να προσδώσουν αυξημένο ενδιαφέρον στη διαδικασία και να προσέλθουν μέλη στις εσωκομματικές κάλπες. “Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε να ψηφίσουν 150.000 μέλη όπως στις περσινές εκλογές για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα”, λένε στελέχη που δείχνουν ότι έχουν… προσγειωθεί στο νέο τοπίο της απογοήτευσης και του αναχωρητισμού, λόγω της μεγάλης εκλογικής ήττας και της παραίτησης του κ. Τσίπρα. Εκτιμούν όμως πως όσο η (εντός πλαισίου) κόντρα των ανθυποψηφίων θα κλιμακώνεται, τόσο θα ανεβαίνει και το ενδιαφέρον.

Κάποιες σκέψεις για επιστροφή στην προηγούμενη διαδικασία, της εκλογής προέδρου από το συνέδριο και όχι απευθείας από τα μέλη, κόπηκε με το μαχαίρι: “Δεν κάνεις βήματα προς τα πίσω, αυτό δείχνει ηττοπάθεια και έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτό που ψήφισες ως σημαντική καταστατική αλλαγή, δηλαδή την εκλογή από τη βάση”, λένε.

1+4 υποψήφιοι

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι πάνω από τρία πρόσωπα θα διεκδικήσουν τον τίτλο, συν τον Παύλο Πολάκη ο οποίος, εάν το επιχειρήσει, δεν θα προταθεί από την “κίνηση μελών” αλλά από μία ομάδα δυναμικών υποστηρικτών του. Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ήδη ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, ενώ κατά πληροφορίες, θα το σκεφτόταν εάν συμφωνούσαν στο πρόσωπο του όλες (οι σχεδόν όλες) οι ομάδες.

Η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται ότι είπε το “ναι” και θα κάνει τις ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα. Παρότι προέρχεται από την “αριστερή πτέρυγα”, η θητεία της στο κρίσιμο υπουργείο Εργασίας και η θέση της ως τομεάρχη Οικονομικών την προηγούμενη τετραετία, στο πλευρό πάντα του κ. Τσίπρα, εκτιμάται ότι της έχει δώσει γερό “πέρασμα” στους πρώην “προεδρικούς”.

Η ίδια άλλωστε, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έδωσε έμφαση στον “ρεαλιστικό” χαρακτήρα που θα έχει η αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του αυτονόητου φιλολαϊκού στίγματος.

Η υποψηφιότητα της στηρίζεται με θέρμη από την ενδιάμεση ομάδα “έξι συν έξι” (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος κ.α.), ενώ στο πλευρό της θα ταχθεί και ο Αλέξης Χαρίτσης, εάν οριστικοποιήσει το “όχι” σε δική του υποψηφιότητα - που είναι και το πιο πιθανό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να “πιέζεται” από την “ομπρέλα” (της οποίας είναι ο άτυπος επικεφαλής) να καταθέσει υποψηφιότητα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσει πως “δεν θα θελήσει να το κάνει εάν είναι υποψήφια η Αχτσιόγλου”. Κατά μία ερμηνεία, μία υποψηφιότητα του κ. Τσακαλώτου ως “ομπρέλα” θα προσδώσει χαρακτηριστικά ευρύτερης στήριξης στην κ. Αχτσιόγλου, οπότε τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται.
Ο ίδιος πάντως, στην ομιλία του στη Βουλή, ανέδειξε την υπόσχεση “να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στη μάχη για την κοινωνία”.

Ο Νίκος Παππάς βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει την δική του υποψηφιότητα, εκ μέρους της “κίνησης μελών”, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του κόμματος αναδεικνύουν ήδη με θέρμη την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες (σ.σ. για πλημμέλημα). “Είναι μεγάλο ρίσκο, θα το μετρήσει ο Νίκος και θα πάρει τις αποφάσεις του”, λένε στελέχη.

Για παρόμοιους λόγους εμφανίζεται αδύναμη η τυχόν υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου, καθώς βρίσκεται σε εκκρεμοδικία για την τραγωδία στο Μάτι. Παρότι η ίδια δήλωσε ότι παραιτείται της βουλευτικής ασυλίας της προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη δίκη, είναι προφανές ότι η απόφαση δεν θα βγει μέχρι να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v