Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα προβλήματα της καθημερινότητας δοκιμάζουν την κυβέρνηση

Οι συστάσεις Μητσοτάκη στους υπουργούς του και οι κίνδυνοι από την καλοκαιρινή ραστώνη. Για σημαντικά βήματα βελτίωσης, κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου. Τι υποστηρίζει για το «αγκάθι» του Κτηματολογίου.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας δοκιμάζουν την κυβέρνηση

Τη «διαρκή άσκηση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών», προσδιόρισε ως κορυφαίο στόχο της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χθεσινό του χαιρετισμό στην εκδήλωση για την υποψηφιότητα Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αντίστοιχες τοποθετήσεις ο πρωθυπουργός κάνει σε κάθε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και τους υπουργούς του, με γνώμονα την καθημερινότητα του πολίτη.

Ένα στοίχημα τόσο σημαντικό, αλλά και τόσο δύσκολο να κερδηθεί, όπως αποτυπώνεται εύκολα το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά θεμάτων που ανακύπτουν στην κορυφή της επικαιρότητας.

Οι ουρές στο κτηματολόγιο, οι καταπατήσεις στις ελεύθερες παραλίες, οι συνθήκες λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, η υψηλή (ξανά) τιμή της βενζίνης και το υπέρογκο κόστος στα φοιτητικά ενοίκια είναι μερικά μόνο κάποια από αυτά που απασχολούν έντονα τους πολίτες και θέτουν σε δοκιμασία το κυβερνητικό στρατόπεδο.  

«Τα ζητήματα της καθημερινότητας είναι ύψιστης σημασίας. Είναι αυτά τα οποία πρέπει να τα έχουμε πρώτα κάθε μέρα στην άσκηση της πολιτικής», σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (ΣΚΑΪ), αναγνωρίζοντας ότι «τα προβλήματα δεν θα λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, σημασία έχει, όταν κάνεις τον απολογισμό σου, σε κάθε επιμέρους θέμα, να έχεις κάνει σημαντικά βήματα».

Και μπορεί, κατά τη νέα κυβερνητική θητεία, το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων όπως ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των ειδικών πολεοδομικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα, καθώς και τα σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο ζητούμενο είναι η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη τώρα. Άλλωστε, δεν χωρούν δικαιολογίες περί ευθυνών των… προηγούμενων, δεδομένου ότι από το 2019 κυβερνά η ΝΔ, αυτοδύναμα και χωρίς την ανάγκη συμβιβασμών.

«Ψηφιακή πλατφόρμα»

Ειδικά για το θέμα των Κτηματολογίων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα (ίσως αρχές Σεπτεμβρίου) θα λειτουργεί σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά στο κινητό τους. Έτσι, είπε, «δεν θα υπάρχει λόγος να περιμένουν στην ουρά και δεν θα αναγνωρίζονται χαρτάκια που πουλάνε κάποιοι επιτήδειοι».

Με βάση τα στοιχεία, σημειώνουν στην κυβέρνηση, «άνω του 70% των πράξεων στο Κτηματολόγιο από πολίτες που περιμένουν στην ουρά αφορούν σε συμβόλαια. Ήδη είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων στο ktimatologio.gov.gr και καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία ώστε να έχουν προτεραιότητα και στη διεκπεραίωση των πράξεών τους». Προσθέτουν δε πως από το 2019 μέχρι σήμερα «έχουν γίνει τεράστια βήματα στην ψηφιοποίηση της χώρας. Μια κυβέρνηση που αύξησε από 501 σε 1.540 τις υπηρεσίες που μπορούν να διεξαχθούν ψηφιακά, από 8,8 εκατομμύρια σε 1,2 δισεκατομμύρια τις ετήσιες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το δημόσιο, δεν μπορεί παρά να μην νιώθει ευχάριστα όταν πολίτες ταλαιπωρούνται ακόμη σε κάποιες ουρές», τονίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει και κατά τις επόμενες μέρες τις συσκέψεις με τους υπουργούς, δρομολογώντας τις επόμενες κινήσεις, ιεραρχώντας τις προτεραιότητές τους και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο χαλάρωσης εν μέσω της θερινής ραστώνης. «Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και απρόβλεπτοι», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και τονίζει την ανάγκη απόλυτης ετοιμότητας, «ιδίως στους πονηρούς καιρούς που ζούμε». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v