Εργασιακά και φόβος νέων πυρκαγιών σφήνα στη θερινή ραστώνη

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη. Β. Κικίλιας: «Εξαιρετικά επικίνδυνη» για πυρκαγιές η εβδομάδα λόγω ισχυρών ανέμων. Για την «μεγάλη μάχη της Αθήνας» ετοιμάζονται Κουμουνδούρου-Ζαχαριάδης.

Εργασιακά και φόβος νέων πυρκαγιών σφήνα στη θερινή ραστώνη

Οι πολιτικές μηχανές μπαίνουν από σήμερα στο ρελαντί όπως επιβάλλεται, παραδοσιακά, τις δύο εβδομάδες προ και μετά Δεκαπενταύγουστου.

Στο Μαξίμου δεν υπάρχει σχεδιασμός για καμία κυβερνητική διαδικασία τις ερχόμενες ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται “κάποιες ημέρες” στην Αθήνα, αναλόγως των αναγκών.

Δύο υπουργεία ωστόσο θα δώσουν τροφή στην πολιτική επικαιρότητα:

  • Το υπουργείο Εργασίας, καθώς σήμερα, πλην απροόπτου, δίνεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις εργασιακές αλλαγές. Η προσοχή είναι στραμμένη στη διάταξη που θα ορίζει το δικαίωμα των μισθωτών να εργάζονται σε δύο εργοδότες, καθώς ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, όταν ρωτήθηκε (Σκάι) εάν η αυτό σημαίνει δύο οκτάωρα ημερησίως, απάντησε “ναι, εάν το θέλει” (ο εργαζόμενος). Δεδομένης της θύελλας που ξέσπασε αλλά και του Προεδρικού Διατάγματος που υπερέχει για 11ωρο μη εργασίας (ύπνος-ξεκούραση) στη διάρκεια του 24ωρου, μένει να φανεί η διατύπωση στην επίμαχη διάταξη. Ο ίδιος ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ισχύει.
  • Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς η μετεωρολογική πρόγνωση για ισχυρούς ανέμους από σήμερα, μετά από συνεχή και έντονο καύσωνα ενός μήνα, προκαλεί φόβους για νέες πυρκαγιές. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει ήδη χάρτη με τις 11 περιφέρειες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε “εξαιρετικά επικίνδυνη” αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και υπενθύμισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα ξηρά χόρτα που αποτελούν εύφλεκτη ύλη είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεργάτες του υπουργού μιλούν για “συνεχείς συσκέψεις” προκειμένου να μην επαναληφθεί η εικόνα των τελευταίων ημερών του Ιουλίου, με τις μεγάλες πυρκαγιές, το φιάσκο στην Αγχίαλο και τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Κ. Ζαχαριάδης: Μόνος στην Αθήνα…για την Αθήνα

Από τον χώρο της αντιπολίτευσης όλα τα κόμματα δείχνουν να έχουν “κατεβάσει ρολά”, με εξαίρεση τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολείται ενεργά με την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα, Κώστας Ζαχαριάδης, παραμένει στο κλεινόν άστυ ετοιμάζοντας πρόγραμμα και “κλείνοντας” ονόματα που θα ενταχθούν στον συνδυασμό του ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Τα μηνύματα ότι ο κ. Ζαχαριάδης θα υποστηριχθεί από… τον όλον ΣΥΡΙΖΑ είναι “κάτι παραπάνω από θετικά”, όπως αναφέρουν πηγές, καθώς η σχεδόν ισοψηφία του με τον Νίκο Φίλη (17-15) στην ψηφοφορία που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία την Πέμπτη για το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου, ενίσχυσαν φόβους για “λευκές απεργίες”.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Φίλης θα μπει δυναμικά στην προεκλογική μάχη, στο πλευρό του κ. Ζαχαριάδη, χωρίς να είναι βέβαιο ακόμα εάν θα μετάσχει και στον συνδυασμό. Κατά τους σχεδιασμούς, όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο ώστε από την επόμενη Πέμπτη, 17 Αυγούστου, να αρχίσει επισήμως η μεγάλη “μάχη της Αθήνας”. Ο στόχος είναι να περάσει ο κ. Ζαχαριάδης στον δεύτερο γύρο, με αντίπαλο τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μπαίνει στη μάχη με την υπεροπλία κόμματος-ονόματος, πλην όμως τραυματισμένος από το κοστοβόρο ράβε-ξήλωνε στο κέντρο της Αθήνας.

Μέχρι την επίσημη έναρξη της μάχης, οι αρμόδιοι ευελπιστούν να έχει “ξεχαστεί” ο χειρισμός της Κουμουνδούρου στις συζητήσεις με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη συναντήθηκε μαζί του τριμελής επιτροπή του κόμματος για να συζητήσουν σχετικά, αλλά την επομένη, Πέμπτη, η Πολιτική Γραμματεία… απέρριψε την υποψηφιότητα του (24-15) χωρίς να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους. Κατά τις πληροφορίες, πάντως, η απόρριψη οφείλεται στην σοβαρή προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Παππάς για να αποδεχτεί την υποψηφιότητα: να έχει τη στήριξη όλου του ΣΥΡΙΖΑ και να μη δεχτεί εμφύλια πυρά.

Διαβεβαίωση που κρίθηκε ότι δεν μπορεί να δοθεί, καθώς το βαρύτατα τραυματισμένο από τις εθνικές εκλογές κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, οπότε θεωρήθηκε δεδομένου ότι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις θα είχαν αντανάκλαση και “στη μάχη των μαχών” για την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει την άνοιξη στίγμα στήριξης στον κ. Παππά, πλην όμως οι εθνικές κάλπες και η παραίτηση του ιδίου, άλλαξαν τα πάντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v