Κυβέρνηση-αντιπολίτευση «ακονίζουν τα μαχαίρια» για τις πυρκαγιές

Στα πολλά μέτωπα, στους ανέμους και σε ενδείξεις «ασύμμετρων απειλών» αποδίδει την καταστροφή η κυβέρνηση. Για ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό και 3.600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Κυβερνητικό Βατερλό» από Ν. Ανδρουλάκη.

Κυβέρνηση-αντιπολίτευση «ακονίζουν τα μαχαίρια» για τις πυρκαγιές

Στην πτώση των ανέμων προσβλέπουν οι αρχές για να τελειώσει ο νέος πύρινος εφιάλτης που διαδέχθηκε εκείνον του Ιουλίου, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να «ακονίζουν μαχαίρια» για την ώρα του καταλογισμού πολιτικών ευθυνών.

Τα αιτήματα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κατατέθηκαν και επισήμως χθες από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ η κυβέρνηση τα έκανε ήδη δεκτά, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Τόσο το κυβερνητικό επιτελείο, κεντρικά, όσο και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δεν αποδέχονται τις κατηγορίες περί ανετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

«Είναι προφανές ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του, παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων που διαθέτουμε», δήλωσε χθες ο κ. Κικίλιας, εστιάζοντας στα πολλά, ταυτόχρονα μέτωπα και στις κλιματικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης εξακολουθεί να συντηρεί το ενδεχόμενο ασύμμετρων απειλών: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι και είναι κάτι το οποίο διερευνά η Πυροσβεστική, διότι εάν δείτε πώς εξελίσσονταν οι φωτιές, ήταν σαν κάποιος να περπατούσε και να τις έβαζε από τον κεντρικό Έβρο προς την Αλεξανδρούπολη», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κεντρικό επίπεδο, το βάρος, αυτή τη στιγμή, πέφτει στις αποζημιώσεις των πληγέντων. Όπως σημειώνουν, ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος έχει δρομολογήσει τις αποζημιώσεις στην Αλεξανδρούπολη, ενώ αμέσως μετά τις κατασβέσεις των υπόλοιπων πυρκαγιών, οι περιοχές θα κηρυχθούν διοικητικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να ενεργοποιηθούν οι σχετικές «φόρμες».

Σ. Φάμελλος: 3.600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική

Η αντιπολίτευση ωστόσο εστιάζει στην προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου και καταλογίζει «εξόφθαλμες ευθύνες» συνολικά στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο επιτελικό κράτος.

«Οι 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική είναι ένα τεράστιο νούμερο. Ο κ. Κικίλιας έφτασε κατόπιν εορτής, μετά το τραγικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, να ανακοινώσει 500 προσλήψεις. Πέρα από τον επικοινωνιακό και άκαιρο χαρακτήρα της ανακοίνωσης, ο αριθμός αυτός είναι και απολύτως αναντίστοιχος με τις ανάγκες, ιδιαίτερα όταν έχουμε τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες εκπαιδευμένους, καταρτισμένους και μάχιμους εποχικούς δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα απολυθούν τον Οκτώβριο», δήλωσε, απαριθμώντας στοιχεία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Κατήγγειλε δε, ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συστάθηκε για να καλύψει τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες στις μεγάλες πυρκαγιές της Ευβοίας, της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Αττικής το 2021, δεν έχει ακόμα οργανόγραμμα.

Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε ζητήσει από τις 24 Ιουλίου έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, εν μέσω των τότε πυρκαγιών σε Ρόδο, Εύβοια, Κέρκυρα και Αγχίαλο, όπου σημειώθηκε το μεγάλο φιάσκο με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας. «Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε το αίτημα και ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στη γραπτή ερώτηση που του κατέθεσα στις 3 Αυγούστου», πρόσθεσε.

Αίτημα για παραπομπή βουλευτή της Ελλ. Λύσης

Πέραν τούτων, ο κ. Φάμελλος, υπό τη θεσμική του ιδιότητα, ζήτησε την παραπομπή του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Πάρη Παπαδάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής. Η κατηγορία που του απευθύνει είναι ότι στήριξε δημοσίως την ενέργεια του αυτόκλητου ακροδεξιού «πολιτοφύλακα», ο οποίος «συνέλαβε» 25 παράτυπους μετανάστες, τους έκλεισε στο τρέιλερ του φορτηγού του και τους περιέφερε ως εμπρηστές.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακίνησε σε πράξεις μίσους κατά μεταναστών, κατηγορώντας τους για παρακώλυση του έργου των πιλότων στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Φάμελλο, θα μεταβεί σήμερα σε Έβρο και Ροδόπη. Συμμετέχουν ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Κυριακή Μάλαμα, καθώς και τοπικά στελέχη του κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής και παράγοντες της Περιφέρειας, ενώ θα υπάρξει επίσκεψη στο νοσοκομείο Π.Γ.Ν.Α και στο Κέντρο Πληροφόρησης στη Δαδιά.

Δεύτερο κλιμάκιο επρόκειτο να μεταβεί στην Πάρνηθα, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε για άλλη χρονική στιγμή.

Ν. Ανδρουλάκης: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Στη Ροδόπη θα βρεθεί σήμερα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, όπου θα επισκεφθεί το χωριό Σώστης και στις 12:00 το χωριό Πολύανθος του Δήμου Ιάσμου. Ο κ. Ανδρουλάκης, από την Αλεξανδρούπολη που βρέθηκε χθες, μίλησε για «κυβερνητικό Βατερλό» στην ασφάλεια και στην πολιτική προστασία.

«Ο ελληνικός λαός βιώνει μία τραγωδία. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί. Χάνονται ανθρώπινες ζωές και η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό», σημείωσε. Και τόνισε: «Είδαμε να εκκενώνονται σημαντικές υποδομές του κράτους, όπως το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε εκρήξεις πυρομαχικών μέσα σε στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο. Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλό της σημερινής κυβέρνησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v