Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μενού του σημερινού δείπνου Μητσοτάκη – Μελόνι

Ποια θέματα θα συζητήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας.

Το μενού του σημερινού δείπνου Μητσοτάκη – Μελόνι

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θα γίνει δεκτή το απόγευμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της προσκεκλημένης του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα δοθεί στις δύο πλευρές η ευκαιρία για μια συνολική συζήτηση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, τις εξελίξεις στην περιοχή, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τον συντονισμό σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ελλάδα και Ιταλία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας με την κ. Μελόνι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθούν ακόμη θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να «τρέξει» πιο γρήγορα, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Σημαντικό μέρος της ατζέντας της σημερινής συνάντησης θα έχει και το μεταναστευτικό. Ελλάδα και Ιταλία επαναλαμβάνουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική και δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής. Κατ’ επανάληψη, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της Μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν και στο τέλος Ιουλίου στη Ρώμη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την μετανάστευση και την ανάπτυξη στη Ρώμη, ωστόσο λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης είχε ακυρώσει την επίσκεψη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v