Μαρινάκης για ανασχηματισμό: «Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά»

«Πρέπει να διερευνηθούν όλα όσα έγιναν, όσα δεν έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν». Για Αγοραστό: «Τελικός κριτής είναι οι πολίτες». «Όχι» σε αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μαρινάκης για ανασχηματισμό: «Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά»

Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το ενδεχόμενο και άλλων αλλαγών στην κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε: «Μηδενός εξαιρουμένου, όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα είναι μια διαρκής διαδικασία».

Πρόκειται, πάντως, όπως είπε, για ένα «φυσικό φαινόμενο που δεν έχει καταγραφεί ποτέ, κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διασώσεις και είμαστε στη φάση της άμεσης αποκατάστασης. Βασικός στόχος να τρέξουν γρήγορα οι καταγραφές , ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στη ζωή τους».

Και συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Δεδομένο είναι ότι, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να διερευνηθούν όλα όσα έγιναν, όσα δεν έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του θέματος. Στη Θεσσαλία έγιναν έργα αλλά ήταν τέτοια η σφοδρότητα του φαινομένου, που ενδεχομένως κανένα από αυτά να μην μπορούσε να σταματήσει την ένταση αυτή».

Για το αν η ΝΔ συνεχίζει να στηρίζει τον Κώστα Αγοραστό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, απάντησε: «Η ΝΔ έχει εκδώσει απόφαση στήριξης συγκεκριμένων προσώπων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διάρκεια μιας μάχης και σε αυτή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλα τα κυβερνητικά στελέχη, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης. Σίγουρα θα δούμε τι έγινε και τι θα έπρεπε να γίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση τελικός κριτής είναι οι πολίτες».

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει καμία απόφαση αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών (όπως ζήτησε ο κ. Αγοραστός), ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 60 αντιπλημμυρικά έργα, κόστους 140 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ως προς την ασφάλεια και καταλληλότητα των στρατιωτικών ελικοπτέρων» και «δεν υπάρχει ούτε προκύπτει κόντρα μεταξύ υπουργών». Όπως είπε, «με το που δόθηκε η σχετική άδεια να επιχειρήσουν τα πτητικά μέσα, ήταν σε απόλυτη επιφυλακή και ξεκίνησαν τις πτήσεις και τις διασώσεις. Δεν ισχύει ο ισχυρισμός της καθυστέρησης, της μη επιφυλακής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι απολύτως δικαιολογημένο και αναμενόμενο, ειδικά στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν, να υπάρχει θυμός και οργή, όμως δεν γίνονται αποδεκτές φωνές που επιτίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς τεκμηριωμένη κριτική».

Καταλληλότητα και χρήση

Ερωτηθείς για τα ελικόπτερα Σινούκ και τις καταγγελίες ότι μόνο 2 εξ αυτών μπορούσαν να πετάξουν, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα με καταλληλότητα και χρήση των μέσων αυτών. Η χώρα μας διαθέτει πολλαπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Έκανε λόγο για «κριτές του καναπέ που θα ήταν οι πρώτοι οι οποίοι, αν πετούσε χωρίς σχετική άδεια ένα μέσο και κινδύνευε η ζωή ενός ανθρώπου , θα κουνούσαν το δάχτυλο. Τους είδαμε στην πανδημία και στην εισαγόμενη ακρίβεια». Μίλησε για «τα πιο χυδαία fake news. Υπάρχει ένα όριο στην κριτική, πρέπει να σεβαστούμε τον ανθρώπινο πόνο, τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων».

Για τις ελλείψεις φαρμάκων, σχολίασε: «Είναι ένα πολύ μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και ιδίως ευρωπαϊκό, γιατί δεν υπάρχει η σχετική παραγωγή φαρμάκων. Βασική αιτία είναι η έλλειψη πρώτων υλών, στην Ελλάδα είναι μικρότερο το πρόβλημα γιατί έχουμε παραγωγή γενοσήμων. Ο κίνδυνος εδώ είναι οι εξαγωγές των εμπόρων, έχει καταρτιστεί πίνακας με αποφάσεις υπουργού για φάρμακα που απαγορεύεται να βγουν στο εξωτερικό».

Σχετικά με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας, σημείωσε: «Στις βουλευτικές εκλογές δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στην αυτοδιοίκηση υπάρχει. Αν εκλεγεί, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την τοπική αυτοδιοίκηση».

Για τις καταγγελίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει για την επικαιροποίηση των χαρτών πλημμύρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Άλλη μια περίπτωση που ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης στοχοποιούν τη χώρα, δεν είναι διαδικασία που εξαιρεί την Ελλάδα, είναι συστάσεις που γίνονται σε όλες τις χώρες, εκδόθηκε και ανακοίνωση της εκπροσώπου της ευρωομάδας της ΝΔ της κυρίας Ασημακοπούλου».

Τέλος, για το καλάθι ΔΕΘ, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται μια ομιλία ως αφορμή να παρουσιάσει ένα καλάθι, αλλά ως άλλη μια ευκαιρία για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την επόμενη χρονιά και το πώς θα εφαρμοστεί σε βάθος τετραετίας. Είμαστε σε θέση να πούμε ότι όσα είπαμε, θα γίνουν πράξη, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αντιμετωπίσει τις έκτακτες καταστάσεις. Η ελληνική οικονομία είναι σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v