Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει μέτωπα η κυβέρνηση πριν τη ΔΕΘ

Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου βάζει «φρένο» στα σενάρια του ανασχηματισμού. Ο κίνδυνος της «θολής εικόνας», ο Κικίλιας και ο Αγοραστός. Αλλαγές στον σχεδιασμό και το «καλάθι» παροχών της Θεσσαλονίκης.

Κλείνει μέτωπα η κυβέρνηση πριν τη ΔΕΘ

Λίγα 24ωρα πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά και τις τελευταίες θεομηνίες, μόνο ευχάριστο δεν είναι.

Οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και κυρίως τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, πέραν του αυτονόητου προβληματισμού, είχαν αρχίσει να προκαλούν και εσωτερικές αναταράξεις. «Καρφιά» και αλληλοαιχμές μεταξύ στελεχών, ακόμα και υπουργών, δύο εξ αυτών (Ν. Μηταράκης και Μ. Βαρβιτσιώτης) ωθήθηκαν ήδη σε παραίτηση εξαιτίας συμπεριφορών και άστοχων δηλώσεων, ενώ ψηλά στον καθημερινό δημόσιο διάλογο βρίσκονταν εσχάτως και τα σενάρια ανασχηματισμού.

Στις καθημερινές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε ότι, ενόψει και της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, θα ήταν χρήσιμος ο «καθαρός ορίζοντας» και επιθυμητό το κλείσιμο των ανοικτών μετώπων, κατ’ αρχάς σε εσωτερικό επίπεδο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή επιχείρηση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να βάλει «πάγο» στα σενάρια αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, καθώς μια πιθανή παρατεταμένη τέτοια φημολογία θα θόλωνε ακόμα και αυτή την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα, αλλά και των μηνυμάτων που θα θελήσει να εκπέμψει.

Έτσι, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χθες, μέσω διαρροών, ότι στον κ. Μητσοτάκη έχουν γίνει εισηγήσεις για αλλαγές, ωστόσο ο ίδιος έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση ούτε τώρα αλλά ούτε και μετά την επιστροφή από τη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μία περίπου εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, πηγές της κυβέρνησης απέρριπταν τα σενάρια αντικατάστασης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, διαμηνύοντας ότι το θέμα έχει κλείσει. «Αυτό που απασχολεί στον παρόντα χρόνο τον πρωθυπουργό είναι οι δομές και η λειτουργία τους, και όχι τα πρόσωπα», ανέφεραν χαρακτηριστικά και παρέπεμπαν στη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Προς επίρρωσιν τούτου, έγινε γνωστή και η είδηση της συνάντησης εργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους και με θεματολογία -τι άλλο- την Πολιτική Προστασία.

«Κάθε έξι μήνες»

Απόλυτος εμφανίστηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, σε συνέντευξή του (Parapolitika FM), υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κάποια τέτοια διάθεση (ανασχηματισμού) αυτή τη στιγμή». Όπως είπε, «αν κάθε φορά που γράφονταν αυτά, γίνονταν, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε ένα μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποια τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή». Αυτό, πάντως, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει, προφανώς, ότι άπαντες δεν αξιολογούμαστε καθημερινώς», με ό,τι βεβαίως αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι αρκετά γαλάζια στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, είναι επιφυλακτικά ως προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, κυρίως όσον αφορά την τύχη των αντιπλημμυρικών έργων, η Πειραιώς τον καλύπτει και επιμένει στη στήριξή του στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, ο κ. Αγοραστός είναι από την πρώτη στιγμή επί του πεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της θεομηνίας και ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα με το χρίσμα του για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τις επόμενες μέρες, στην κυβερνώσα παράταξη θα εντείνουν την προσπάθεια για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές του άλλου μήνα και ήδη προγραμματίζεται κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες να περιοδεύσουν και στις 13 περιφέρειες, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και επικράτηση των… εκλεκτών.

Αυτό ασφαλώς μετά τη ΔΕΘ, για την οποία ο σχεδιασμός αλλά και το «καλάθι» παροχών του πρωθυπουργού έχουν αλλάξει, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών. «Θύμα» της θεομηνίας θα είναι το market pass, η διάρκεια του οποίου δεν θα επεκταθεί για τους τελευταίους δύο μήνες του έτους. Αντίθετα, θα δοθεί κανονικά η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Ταυτόχρονα, άμεσα θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την τελευταία κακοκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v