ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη νίκη Κασσελάκη, αιχμές Αχτσιόγλου με φόντο τον 2ο γύρο

Κάλεσμα Κασσελάκη (45%) στους ψηφοφόρους για την επόμενη Κυριακή. Εφη Αχτσιόγλου (36%): Δεν μπορούμε να πορευόμαστε σε θολά νερά εύκολων λύσεων. Ν. Παππάς: Θα αγωνίζομαι για την ενότητα. Τι είπε ο Ευ. Τσακαλώτος.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη νίκη Κασσελάκη, αιχμές Αχτσιόγλου με φόντο τον 2ο γύρο

Μεγάλη νίκη κατέγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης, περνώντας μπροστά από την Έφη Αχτσιόγλου κατά εννέα μονάδες. Οριστικοποιήθηκε δε, ότι η τελική αναμέτρηση θα γίνει την επόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως στο 90,1% των εκλογικών τμημάτων, έλαβαν:

  • Στέφανος Κασσελάκης: 45,47% (51.615 ψήφους)
  • Έφη Αχτσιόγλου: 36,21% (41.098 ψήφοι)
  • Νίκος Παππάς: 8,6% (9.804 ψήφοι)
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος: 8,4% (9.533 ψήφοι)
  • Στέφανος Τζουμάκας: 1,28% (1.457 ψήφοι)

«Ήταν μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση σύντομα», ανέφερε στη δήλωσή του στην Κουμουνδούρου ο νικητής του πρώτου γύρου της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όπου είχα πάει την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε "να αντέξεις", λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν, τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν "είσαι η ελπίδα μας". Θέλω να τους πω ότι η ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι μόνος μου, και για να γίνει η ελπίδα πράξη να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου».

Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε τη δήλωσή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες στη Λιβύη. «Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών. Αυτοί είναι οι ήρωες της κοινωνίας». Ακολούθως ευχαρίστησε «από καρδιάς όλους του εθελοντές, όχι μόνο εκείνους που δούλεψαν για τη δική μου καμπάνια αλλά και τη διαδικασία των εκλογών».

Σήμερα είναι μεγάλη βραδιά για την παράταξη, 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ενδυνάμωση της παράταξης, δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου. Σας καλώ να προσέλθετε στις κάλπες την επόμενη Κυριακή. Θα καθορίσει αν θα δώσουμε τους αγώνες με πραγματικούς όρους, με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης, δήλωσε αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές κατά του αντιπάλου της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Θέλουμε να νικήσουμε το καθεστώς της Δεξίας, συμπλήρωσε.

«Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη», τόνισε ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Κουμουνδούρου.

Συνεχάρη όλο τον κόσμο «που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή» και ευχαρίστησε όλους και όλες που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο».

Είπε ότι «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ποιον θα στηρίξει την επόμενη Κυριακή. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του σημείωσε ότι έδωσε μια μάχη για τις ιδέες της Αριστεράς και την ιστορία της. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ουσιαστική αντιπολίτευση στην καταστροφή.

Θεωρώ ότι βάλαμε σημαντική παρακαταθήκη. Είμαι όμως αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στην εικόνα, έχουν διεισδύσει εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

Μεγάλη προσέλευση 

Η προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέας ηγεσίας έσπασε και το φράγμα των 140.000 ψηφοφόρων, καθώς η συμμετοχή έφτασε στους 143.800 ψηφοφόρους. Τα νέα μέλη έφτασαν τον αριθμό 40.000.

Η Κουμουνδούρου δεν περίμενε τέτοια συμμετοχή και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι πολύ νωρίς, από το μεσημέρι κιόλας, σε πολλά εκλογικά τμήματα εξαντλήθηκαν τα ψηφοδέλτια αλλά και οι “φόρμες” επικαιροποίησης των νυν μελών και εγγραφής των νέων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί, έστω και για λίγο, η ψηφοφορία, ώστε να υπάρξει εφοδιασμός με νέο υλικό.

Οι τεράστιες “ουρές” οφείλονταν στον μικρό αριθμό εκλογικών τμημάτων - 570 σε ολόκληρη τη χώρα - λόγω των προβλέψεων για συμμετοχή που δεν θα ξεπερνούσε τις 70-80.000 “το πολύ”. Για τον ίδιο λόγο, οι εφορευτικές επιτροπές δεν εφοδιάστηκαν με επαρκή αριθμό tablets, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στη ροή της ψηφοφορίας. Μάλιστα, όταν ανακοινώθηκε ότι δόθηκε παράταση μίας ώρας οι ουρές…πύκνωσαν πάλι από κόσμο που νόμιζε ότι δεν θα προλάβει και άρχισε να προσέρχεται.

“Η συμμετοχή του κόσμου δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψήφισε. Και επισήμανε “το μαζικό παρών από τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται στις κάλπες, μαζί με το δικό μου”.

Σημειώνεται ότι προκάλεσε αίσθηση η υψηλή συμμετοχή ψηφοφόρων στη Θεσσαλία, παρά τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε πολλές περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v