ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη για τον 2ο γύρο με φόντο τη διάσπαση 

Ανατροπή της μεγάλης διαφοράς υπέρ Κασσελάκη ή χωριστοί δρόμοι. «Όλοι μαζί για κυβερνητική προοπτική», το σύνθημα του χθεσινού νικητή. Στην πόλωση ποντάρουν Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος, μιλώντας για «μεταπολιτική» και «θολά νερά». Ρυθμιστής ο Ν. Παππάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη για τον 2ο γύρο με φόντο τη διάσπαση

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου προκάλεσε σεισμική δόνηση στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν διαφαινόταν η μεγάλη απήχηση που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης στο αριστερό/προοδευτικό ακροατήριο, τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος, ουδείς από τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων είχε διαβλέψει (ή παραδεχτεί) ότι θα προσπερνούσε την Έφη Αχτσιόγλου με εννέα μονάδες (σ.σ. 45,04% έναντι 36,21%). 

Πλέον, η μάχη για την τελική επικράτηση ανάμεσά τους θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο. Και θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, όπως φάνηκε από τη δήλωση της κ. Αχτσιόγλου αργά τη νύχτα, έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου: «Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική, θα κρίνει αν θα δώσουμε τους αγώνες με πολιτικούς όρους στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και στην κοινωνία, με σοβαρότητα και ευθύνη», είπε, θέτοντας στον αντίποδα «τα θολά νερά των εύκολων λύσεων».

Η μετάφραση… σαφής, με ιδιαίτερη την επισήμανση που έκανε για τη μάχη και στη Βουλή και στα θολά νερά, για να προβάλει ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής, ούτε έχει κομματική καταγωγή.  

Από την πλευρά του, ο νικητής της χθεσινής κάλπης πρόβαλε την ενότητα και το «όλοι μαζί» για την κυβερνητική προοπτική του κόμματος, δείχνοντας πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες. «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα ώστε ο τόπος να αποκτήσει σύντομα προοδευτική κυβέρνηση. Για να γίνει πράξη, πρέπει όλοι να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης αργά τη νύχτα, θέτοντας το μεγάλο στοίχημα του δεύτερου γύρου. 

Και πρόσθεσε, «ο κόσμος την πρώτη εβδομάδα μου έλεγε ‘να αντέξεις’ και τις επόμενες δύο μου έλεγε ‘είσαι η ελπίδα μας’. Τους λέω ότι όλοι μαζί είμαστε η ελπίδα, όχι εγώ μόνος μου».

Ανατρέπονται οι εννέα μονάδες; 

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, «οι εννέα μονάδες διαφορά δύσκολα ανατρέπονται», εκτός και αν:

  • Πρώτον, οι ψηφοφόροι που προτίμησαν τους άλλους υποψηφίους στραφούν όλοι μαζί στην κ. Αχτσιόγλου.
  • Δεύτερον, εάν κάποιοι από όσους ψήφισαν χθες τον κ. Κασσελάκη δεν προσέλθουν στον δεύτερο γύρο. 

Το πρώτο σενάριο αποκλείεται, καθώς οι ψηφοφόροι του Ν. Παππά εκτιμάται ότι δεν θα στηρίξουν την κ. Αχτσιόγλου, ενώ ένα σημαντικό τμήμα τους βλέπει πιο κοντά τους τον κ. Κασσελάκη. Στη δήλωσή του ο κ. Παππάς μίλησε ήδη για την ανάγκη «μετασχηματισμού του κόμματος σε αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη» και υπεραμύνθηκε της ενότητας. 

Αντιθέτως, η «δεξαμενή» του Ευ. Τσακαλώτου θεωρείται βέβαιο ότι θα μεταγγιστεί στη δύναμη της κ. Αχτσιόγλου. Το στίγμα το έδωσε άλλωστε ο ίδιος, με τη μεταμεσονύχτια δήλωσή του στην Κουμουνδούρου: «Η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο, στην εικόνα, έναντι της ουσίας της πολιτικής, έχει διεισδύσει εκεί που δεν το περιμένει κανείς», είπε, φωτογραφίζοντας με... υψηλή ευκρίνεια τον κ. Κασσελάκη. 

Στελέχη όλων των πλευρών διαπίστωσαν ουσιαστική ταύτιση των δηλώσεων Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου, ενώ διέκριναν πίσω από τις γραμμές άρνηση συνύπαρξης με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη (αν κερδίσει τον δεύτερο γύρο). Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που υπογραμμίζουν  για την περίφημη «επόμενη ημέρα» του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτημα όχι αν γίνει διάσπαση, αλλά… ποιοι θα την προκαλέσουν. 

Πώς ψήφισαν 

Ως προς το χθεσινό αποτέλεσμα, ο κ. Κασσελάκης πήρε τη μερίδα του λέοντος από τα 40.000 νέα μέλη, αυτά δηλαδή που γράφτηκαν επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Πήρε, όμως, και πολύ μεγάλο τμήμα των περίπου 106.000 παλαιών μελών του κόμματος, καθώς απέσπασε συνολικά 64.411 ψήφους (σ.σ. στο 98% των εκλογικών τμημάτων που είχαν καταμετρηθεί μέχρι αργά τη νύχτα). 

Αντίστοιχα, την κ. Αχτσιόγλου ψήφισαν συνολικά 51.780 ψηφοφόροι, τον Νίκο Παππά 12.441 (8,7%), τον Ευκλείδη Τσακαλώτο 12.537 (8,7%) και τον Στέφανο Τζουμάκα 1.845 (1,29%). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v