Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΘ: Η αποτίμηση της παρουσίας Μητσοτάκη και η επόμενη μέρα

Η προσπάθεια αναστροφής του κλίματος και το μήνυμα προς τους υπουργούς. Η μάχη με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και το ραντεβού με τον Ερντογάν.

ΔΕΘ: Η αποτίμηση της παρουσίας Μητσοτάκη και η επόμενη μέρα

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς ολοκληρώθηκε η διήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του επίσκεψη στη ΔΕΘ μετά την εκλογική νίκη του Ιουνίου, επιχείρησε να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα εντός της κυβέρνησης λόγω συγκεκριμένων πράξεων, απραξίας ή συμπεριφορών, να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και να δώσει το σήμα για τη συνέχιση του προγραμματισμένου έργου, βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, θέλησε να κλείσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος (που πάντως εκκινούσαν εν πολλοίς εκ των έσω), ζήτησε «λίγο χρόνο για να κριθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου» και έστειλε μηνύματα προς τους υπουργούς του σε σχέση με την αποτελεσματικότητα αλλά και τη δημόσια εικόνα τους. Προηγουμένως αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού («πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας»), όμως -όπως είπε- «δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτά».

Και όλα αυτά, ενώ ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται πολύ δύσκολος για τους πολίτες, με την ακρίβεια να «καλπάζει» και την επιδοματική πολιτική να περιορίζεται, τη δημοσιονομική ισορροπία να απαιτεί λελογισμένες κινήσεις και την αισχροκέρδεια να επιμένει, παρά την προσπάθεια για τον έλεγχό της.

Η προσπάθεια αυτή, όπως διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, «απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω» και προειδοποίησε όποιους προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις ότι «θα τους βρει και θα τους τσακίσει».

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με πάθος το πολυσυζητημένο επιτελικό κράτος, το οποίο «δεν πρέπει να πετροβολούμε» και «δεν υποκαθιστά τις υποχρεώσεις των υπουργών», διερωτώμενος: «Δεν καταλαβαίνω, ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος, να μην υπάρχει συντονισμός;».

Το σύνθημα το οποίο δέσποζε στο Βελλίδειο το Σαββατοκύριακο είναι «Μεγάλες αλλαγές. Τώρα» και σηματοδοτεί τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να κινηθεί ταχύτερα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων «που έχει ανάγκη η χώρα».

«Συγκεκριμένες προτάσεις»

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. «Μίλησε για μία ακόμη φορά με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και συγκεκριμένες προτάσεις», σημειώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και αν στο πρωθυπουργικό επιτελείο το ένα μάτι το είχαν στραμμένο στη μικρότερου -σε σχέση με προηγούμενα χρόνια- ενδιαφέροντος ΔΕΘ, το άλλο το είχαν στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Θα μπορούσα να δανειστώ φράση του Μάο: "μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση". Αλλά το ζήτημα αυτό αφορά το κόμμα της αντιπολίτευσης… Εγώ προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία, στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα. Αλλά, από εκεί και πέρα, το θέμα αυτό δεν αφορά εμένα. Ούτε μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κ. Τσίπρα. Αυτά νομίζω ότι θα τα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή».

Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος λόγω των συνεπειών των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων σύντμησε το αρχικό πρόγραμμα συμμετοχής του στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναχωρεί αύριο, Τρίτη, για τη Νέα Υόρκη. Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα», εκτίμησε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός. Τα υπόλοιπα, όπως είπε, «μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v