Εκλεισαν οι κάλπες στο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η ώρα της αλήθειας

(upd 8) Μεγάλη η προσέλευση με 133.261 ψήφους. Η καταγγελία Κασσελάκη για νέα μέλη που δεν βρέθηκαν στους καταλόγους για να ψηφίσουν. Τι υποστηρίζει η αρμόδια επιτροπή.

Εκλεισαν οι κάλπες στο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η ώρα της αλήθειας

Με παράταση μιας ώρας στη διαδικασία και σημαντική προσέλευση ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και το βλέμμα τώρα στρέφεται στα αποτελέσματα τα οποία αναμένονται γύρω στις 11.00

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη, καθώς ψήφισαν 133.261 πολίτες.

Νωρίτερα, και ενώ ο αριθμός των ψηφισάντων είχε αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε δημόσια καταγγελία ότι εφορευτικές επιτροπές «δεν βρίσκουν» στις καταστάσεις νέα μέλη που γράφτηκαν την προηγούμενη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των εκλογών, με αποτέλεσμα αυτά να αποχωρούν από τα εκλογικά τμήματα.

Κομματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, αλλά τα απέδωσαν είτε σε τεχνικά προβλήματα είτε στο «υπερφορτωμένο» τηλεφωνικό κέντρο της Κουμουνδούρου, στο οποίο καταλήγουν αιτήματα για ταυτοποίηση προσώπων.

Τα προβλήματα πάντως αφορούν νέα μέλη (που γράφτηκαν την προηγούμενη Κυριακή) και όχι παλιά τα οποία δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο και έσπευσαν σήμερα στον δεύτερο.

Νωρίτερα, παρά την αθρόα προσέλευση, δεν υπήρξαν προβλήματα με ουρές καθώς η διαδικασία είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Μεταξύ άλλων, οι εφορευτικές επιτροπές εφοδιάστηκαν με δεύτερο tablet ώστε να γίνεται αμέσως η ταυτοποίηση των παλιών μελών, τα οποία δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο αλλά μπορούν να ψηφίσουν σήμερα.

Επίσης, αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώνουν φόρμες «παλιού» και «νέου» μέλους, γεγονός που διευκόλυνε τη ροή.

«Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται με μεγάλη και μαζική συμμετοχή. Έως τώρα πάνω από 100.000 μέλη προσήλθαν και ψήφισαν, ενώ χιλιάδες ακόμη μέλη αναμένεται να ψηφίσουν στα 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και ηλεκτρονικά από το εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Δρόσος. «Θα ήθελα, με την ιδιότητά μου ως προέδρου της ΚΕΦΕ, να σημειώσω ότι κανόνας των εκλογικών διαδικασιών είναι να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων. Σήμερα ψηφίζουμε!»

Ο επίσημος μηχανισμός της Κουμουνδούρου ήταν alert για να μην υπάρξουν ψηφοφόροι “φαντάσματα” ή διπλοψηφίες, ενώ οι κομματικοί “στρατοί” είχαν πάρει θέση από το πρωί για να αποτρέψουν συμπεριφορές που θα εμποδίσουν να κυλήσει ομαλά η ψηφοφορία και θα διώξουν κόσμο από τις “ουρές”.

Η προσοχή ήταν στα νέα μέλη, που γράφτηκαν την προηγούμενη Κυριακή, καθώς δεν είναι “μαθημένα” σε συγκρούσεις, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών ψήφισαν τον… νεοφερμένο υποψήφιο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέμεινε πρώτος μέχρι αργά το βράδυ χθες που ολοκληρώθηκαν άτυπες μετρήσεις, ενώ το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου επέμεινε στην εκτίμηση ότι “μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι”, έστω και με οριακή επικράτηση.

Παρέμβαση Τσίπρα «αν χρειαστεί»

Η τυχόν οριακότητα θεωρείται κρίσιμο στοιχείο τόσο για να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα όσο και για να δοθεί η εικόνα ενός διχασμένου κόμματος, η οποία δεν αποκλείεται να απελευθερώσει αποσχιστικές κινήσεις από την πλευρά των ηττημένων. Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει παρέμβαση για την ενότητα και τη στήριξη του νικητή, ακόμα και πριν τη διαδικασία «παράδοσης-παραλαβής», ως απελθών πρόεδρος.

Με μία καθαρή επικράτηση, πάντως, τα όποια σενάρια “διχασμού” ή και διάσπασης θα αποδυναμωθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποια στελέχη δεν θα επιλέξουν την αποχώρηση. Τέτοια εξέλιξη δεν διαφαίνεται σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μέχρι και χθες έκαναν την εμφάνιση τους δηλώσεις στήριξης στον κ. Κασσελάκη ή στην κ.Αχτσιόγλου, με μετακινήσεις υπέρ του πρώτου λόγω της μεγάλης παράστασης νίκης που αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Real Polls και στις στοιχηματικές εταιρείες.

Όπως σημειώσαμε και χθες, οι «κομματικοί» δίνουν ήδη ραντεβού «στο συνέδριο», όπου, όπως λένε κάποιοι, θα δοθούν «σκληρές μάχες» για τα νέα όργανα και την περίφημη «ταυτότητα» του κόμματος. Εάν ο νικητής είναι ο κ. Κασσελάκης, πάντως, θα γίνει άμεσα γνωστή η θέση του για τη νέα διάρθρωση και λειτουργία του κόμματος, «που δεν θα θυμίζει τα σημερινά αναποτελεσματικά σχήματα».

Βασικό ρόλο σ' αυτό θα παίξουν τα στελέχη που τον πλαισιώνουν, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης και πολλοί πρώην “προεδρικοί” (σ.σ. του κ. Τσίπρα) που τον στήριξαν στη μάχη της διαδοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v