Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Με μαθηματική ερμηνεία οι αλλαγές σε ΕΣΡ και ΑΔΑΕ

Η συνταγματική πλειοψηφία ορίζεται στα 3/5 της Διάσκεψης, με τον Κ. Τασούλα να στρογγυλοποιεί το 16,2 στο 16. Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Πλεύσης Ελευθερίας και το πρόστιμο στον Κ. Βελόπουλο.

Βουλή: Με μαθηματική ερμηνεία οι αλλαγές σε ΕΣΡ και ΑΔΑΕ

Ισχυρή διαφωνία από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για το πόσες ψήφοι απαιτούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ώστε να περάσουν οι αλλαγές στο ΕΣΡ και στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών) διατυπώθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης. Κι αυτό διότι, κατά το Σύνταγμα, οι αλλαγές πρέπει να υπερψηφιστούν από τα 3/5 των μελών της Διάσκεψης, τα οποία συνολικά είναι 27.

Η μαθηματική πράξη βγάζει 16,2 «ναι», με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να ανακοινώνει πως η στρογγυλοποίηση θα γίνει προς τα κάτω και άρα, χρειάζονται 16 θετικές ψήφοι. Οι οποίες, κατά το ρεπορτάζ, έχουν διασφαλιστεί, καθώς η 16η ψήφος αναμένεται να προέλθει από την Ελληνική Λύση, ενώ αν χρειαστούν 17, θα πρέπει να αναζητηθούν από τη ΝΙΚΗ ή τους Σπαρτιάτες, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Διονύσης Καλαματιανός), του ΠΑΣΟΚ (Ευαγγελία Λιακούλη) και της Πλεύσης (Aλέξανδρος Καζαμίας) ανέδειξαν τη συνταγματική επιταγή και όχι τις μαθηματικές ερμηνείες.
Κάλεσαν μάλιστα τον κ. Τασούλα να υποβάλει σχετικό ερώτημα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Καλαματιανός μάλιστα επισήμανε πως ο αριθμός των 16 βουλευτών αντιστοιχεί στα 2,9% των μελών της Διάσκεψης και άρα, δεν τηρείται η συνταγματική υποχρέωση. «Η ευρύτερη συναίνεση δεν πειράζει, η μη τήρηση της Συνταγματικής είναι πρόβλημα», πρόσθεσε, σε παρατήρηση πως ούτε η μία ψήφος παραπάνω, δηλαδή η 17η, αντιστοιχεί στα 3/5 του συνόλου.

Η Όλγα Γεροβασίλη, ως μέλος του προεδρείου της Βουλής (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ), έθεσε το ερώτημα εάν επιλεγεί ο αριθμός 16 και κερδηθεί σχετική προσφυγή στο ΣτΕ, οι αποφάσεις που θα έχουν πάρει, στο μεταξύ, οι Ανεξάρτητες Αρχές θα ισχύουν;

Επ' αυτών ο κ. Τασούλας απάντησε πως το Σύνταγμα δεν λέει «πάνω από τα 3/5 αλλά σκέτο 3/5».

«Αντιπολιτευτική γυμναστική»

Από πλευράς ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «αντιπολιτευτική γυμναστική» που αποσκοπεί στη μη λήψη απόφασης για τις αλλαγές στο ΕΣΡ και της ΑΔΑΕ και υποστήριξε ότι η στρογγυλοποίηση του δεκαδικού αριθμού προς τα κάτω ή προς τα πάνω είναι διεθνής πρακτική. Πρόσθεσε, δε, ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται και στην ποσόστωση των γυναικών.

Σημειώνεται ότι, κατά το ρεπορτάζ, η ΝΔ έχει εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία στη Διάσκεψη για τις συγκεκριμένες αλλαγές, με τη 16η ψήφο να παρέχεται από την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου. Όπως αναφέραμε, οι πληροφορίες αποδίδουν τη στήριξη στο γεγονός ότι το ΕΣΡ έχει επιβάλει υπέρογκο πρόστιμο στον κ. Βελόπουλο για τις τηλεοπτικές του εκπομπές (όπως ακούστηκε στη Διάσκεψη, περίπου δύο εκατ. ευρώ), οπότε επιθυμεί την άμεση αλλαγή της σύνθεσής του, δηλαδή σήμερα.

Ο έτερος αντιπρόεδρος (από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, συμφωνώντας με την παρατήρηση της κ. Γεροβασίλη, ρώτησε εάν με τις σημερινές αλλαγές στο ΕΣΡ, με τον τρόπο που θα γίνουν, το εν λόγω πρόστιμο θα καταβληθεί ή όχι.

Εντέλει ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει ως έχει, δηλαδή με 16 «ναι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v