Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Πιστεύω στην αυτοδύναμη Αριστερά

«Η παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη, ζήτησα δυο φορές να δω τον Ν. Φίλη. Θέλω νέα πρόσωπα στο κόμμα. Δεν είναι ατυχία αυτό που συνέβη στον Βόλο. Ο Κ. Μητσοτάκης να μην ασχολείται με ταμπέλες και με μένα, αλλά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Τιμή μου που θα πάω στρατό».

Κασσελάκης: Πιστεύω στην αυτοδύναμη Αριστερά

«Εχουμε μεγάλη ανεπάρκεια σε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση με πολιτικό πρόσημο», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο Star σχολιάζοντας τις πρόσφατες καταστροφές.

«Δεν είναι άτυχος ο Βόλος. Είναι το κράτος που δεν έχει προστατεύσει την πόλη», είπε σημειώνοντας ότι υπάρχει μεν κλιματική κρίση, αλλά θα πρέπει να έρχεται το κράτος και να δρα προληπτικά περιορίζοντας τις ζημιές.

Αναφορικά με το τι πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ότι πρέπει να ξέρουν όλοι ποιος λογοδοτεί πού, τόνισε. Χρειάζεται καλύτερο οργανόγραμμα και απορρόφηση των πόρων που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης για να γίνουν τα έργα. «Ποιος επέβλεψε την περάτωση των έργων από την κεντρική κυβέρνηση; Γιατί δεν έχουν καθαρίσει τα φρεάτια;»

«Οι άνθρωποι χρειάζονται μεγάλη αρωγή. Όχι μόνο για να ξελασπώσουν τα σπίτια, αλλά για να στηρίξουν την οικογένειά τους», δήλωσε.

«Καλά θα έκανε ο πρωθυπουργός να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτος αντί να ασχολείται με ταμπέλες και με μένα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πρωινές αναφορές του πρωθυπουργού. «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει επικίνδυνη δουλειά για τη ζωή του πολίτη. Εχει ζωές στα χέρια του».

Ερωτηθείς για το ότι δεν θα είναι στη Βουλή, δήλωσε ότι «δεν θα είναι πρόβλημα. Ο λαός έχει την κρίση του. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ με επέλεξε να ηγηθώ μιας παράταξης από τα μέλη για τα μέλη. Συνεργάζομαι άριστα με τον κ. Φάμελλο και είναι σημαντικό που είναι στη Βουλή. Το έργο είναι δύσκολο και χρειάζεται ένας επιστήμονας για να χειρίζεται τα θέματα εκεί, όσο εγώ θα είμαι στην κοινωνία».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν νιώθει αριστερός. Είπε ότι τα βιώματα του καθενός ανήκουν στο καθέναν. «Εγώ επιλέγω να ζω τη ζωή μου με προσφορά για τον τόπο μου. Βεβαίως και είμαι αριστερός. Πήγα στη Μακρόνησο και αναρωτήθηκα για ποιο λόγο η νέα γενιά δεν έχει επισκεφτεί το νησί. Το να είσαι αριστερός είναι κώδικας ζωής αλλά και πολιτική. Η πυξίδα πρέπει να είναι ο άνθρωπος».

«Θέλω να φέρω στο κόμμα νέα πρόσωπα που θα μπουν μπροστά», δήλωσε. «Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες νοοτροπίες ανεξάρτητα από ηλικία. Εχουμε απίστευτα μυαλά στη χώρα και εκτός χώρας, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε».

«Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ημουν ο μόνος που το έκανα. Κατέθεσα θέσεις για δικαιοσύνη, υγεία, διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Οταν ο κόσμος άρχισε να με παροτρύνει να κατέβω για πρόεδρος με βάση αυτές τις θέσεις, τότε το αποφάσισα».

Δήλωσε ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Θέλω συμπράξεις με τα δημόσια, πρέπει να επενδύσουμε στη δημόσια παιδεία». 

Αναφορικά για τους λόγους που ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, σημείωσε ότι δεν πέτυχε η απλή αναλογική. «Δεν πιστεύω σ' αυτό, πιστεύω στην αυτοδύναμη Αριστερά. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ενωμένη και να ενισχυθεί». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι θέλει τα νέα μυαλά όχι μόνο να γίνουν μέλη, αλλά να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. «Οι οργανώσεις πρέπει να συμμετέχουν, ενώ τα όργανα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση».

Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ενιαίο λόγο. Σε μια εκλογική διαδικασία πρέπει να υπάρχει θέση για «οργή». «Μετά πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και να ξέρουμε ότι στην πολιτική είμαστε για τον πολίτη. Εγώ είμαι εδώ ανοιχτός σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσω. Τους καλώ όλους να έρθουν μαζί και να γίνουμε κυβερνώσα παράταξη». 

Για τις εσωκομματικές διαφωνίες: «Εχω ζητήσει δυο φορές να δω τον Νίκο Φίλη, μου είπε ότι θα έρθει». 

«Δεν είναι ιδιοκτησία μου το κόμμα. Το κόμμα είναι για τον πολίτη, εγώ είμαι υπηρέτης του. Δεν είναι δουλειά μου να έχω μια τάση μες στο κόμμα», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας, τόνισε ότι υπάρχουν ολιγοπώλια. «Το ποσοστό κερδοφορίας δεν αλλάζει. Στο ρεύμα δεν έχουμε κάνει αποκέντρωση παραγωγής. Υπάρχουν λύσεις, θέλουν πολιτική βούληση. Μια από τις λύσεις αυτές είναι η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

«Ας αρχίσει πιλοτικά να το κάνει η κυβέρνηση σε περιοχές που επλήγησαν και θα δούμε αν θα πετύχει. Ας το κάνει στον Εβρο που οι πολίτες ψωνίζουν από την Τουρκία».

«Η επενδυτική βαθμίδα είναι ευπρόσδεκτη, αλλά χτίστηκε στους ώμους του απλού πολίτη. Αν ήμασταν στην πράξη σε επενδυτική βαθμίδα, θα ήμασταν ένα σύγχρονο κράτος. Αυτό που έγινε με την επενδυτική βαθμίδα είναι ότι φτωχοποιήσαμε τον Ελληνα. Δέκα χρόνια μνημονίων αποδόμησαν το κοινωνικό κράτος».

«Η κοινωνία αλλάζει από κάτω προς τα πάνω. Όχι με ένα pass. Εγώ θέλω οι νέοι να έχουν λύσεις στη στέγη τους», δήλωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει περισσότερη φορολογία. «Εχει πληρώσει αρκετά ο κόσμος».

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτο το καλύτερο κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία. «Η Χάγη θα πρέπει να αφορά μόνο οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας».

Τέλος, αναφορικά με τη στράτευσή του, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Εννοείται πως θα πάω, είναι τιμή μου. Θα πάω σύντομα». Δεν μπορώ να επιλέξω πού θα τοποθετηθώ, αλλά θα ήθελα σε παραμεθόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v