Ο «γαλάζιος» χάρτης και η στρατηγική της ΝΔ για τον 2o γύρο

Πώς αποτιμά η Πειραιώς τα εκλογικά αποτελέσματα. Η στάση απέναντι στους «αντάρτες» και οι χαμηλές επιδόσεις της αντιπολίτευσης. Περιοδείες στην ατζέντα, με φόντο την Κυριακή.

Ο «γαλάζιος» χάρτης και η στρατηγική της ΝΔ για τον 2o γύρο

Απόλυτα θετικό είναι το πρόσημο με το οποίο αξιολογούν τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση στη ΝΔ.

Σε πολιτικό επίπεδο, υπενθυμίζουν, τα συμπεράσματα προκύπτουν κατά βάση από τις περιφερειακές κάλπες, στις οποίες άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσδώσει εξαρχής ένα έντονο πολιτικό στίγμα. Μετά τον πρώτο γύρο, επτά υποψήφιοι που στήριξε η Πειραιώς εκλέχθηκαν ήδη, υπερβαίνοντας το 43% που ορίζει το εκλογικό σύστημα. Σε πέντε περιφέρειες ο νικητής θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στους επίσημους εκλεκτούς της ΝΔ και τους γαλάζιους «αντάρτες», συνεπώς πρόκειται -σύμφωνα με έμπειρο κοινοβουλευτικό- σε «ενδοοικογενειακή υπόθεση», ενώ μόλις σε μία περιφέρεια, την πολύπαθη Θεσσαλία, ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θα δώσει τη μάχη απέναντι στον κοινό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τον Δημήτρη Κουρέτα.

«Πρόκειται για μια καθαρή νίκη της ΝΔ», επισημαίνει κομματικός παράγοντας, σχολιάζοντας το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. «Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν ξανά το κόμμα μας και τους υποψηφίους του. Προφανώς δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά τους συσχετισμούς των δυνάμεων των κομμάτων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου», επισημαίνει.

Ειδικά αναφορικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια πηγή διαπιστώνει ότι «η ορμή και ο ενθουσιασμός που θέλησε να περάσει η Κουμουνδούρου με την εκλογή Κασσελάκη δεν μεταφράστηκε σε ενίσχυση των δυνάμεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, είδαμε περαιτέρω μείωση των ποσοστών της, σε σημείο που το ΠΑΣΟΚ να υπερτερεί με τους δικούς του υποψήφιους σε συγκεκριμένες περιοχές».

Παράλληλα, στην κυβερνώσα παράταξη διατυπώνουν την άποψη ότι δυσαρεστημένοι «αριστερόστροφοι» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκαν προς το ΚΚΕ, το οποίο αναμφίβολα ήταν από τους κινητές της χθεσινής αναμέτρησης.

Ξεχωριστή σημασία η ΝΔ δίνει στους νικητές των δύο μεγαλύτερων περιφερειών της χώρας, τον Νίκο Χαρδαλιά στην Αττική και τον Απόστολο Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη, που κατάφεραν να εκλεγούν χωρίς να χρειαστούν δεύτερο γύρο, με υψηλά ποσοστά.

Παράλληλα, μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί για τις επιδόσεις και των υπόλοιπων υποψηφίων που… ξεμπέρδεψαν από χθες, με μεγάλες διαφορές από τους αντιπάλους τους, με πιο χαρακτηριστικές του Γιώργου Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο (66%), του Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα (59%) και του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Ήπειρο (54%), ενώ ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του… διαχρονικού περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη (78%), ο οποίος στηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ.

«Επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη»

«Οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και στις επιλογές τις οποίες έκανε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από τα γραφεία του κόμματος, όπου παρακολούθησε τα αποτελέσματα με τους στενούς του συνεργάτες. Υπογράμμισε ότι μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό, όπως είπε, «μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα», ενώ εκτίμησε πως «το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα».

Πάντως, όσο και να ρίχνουν τους τόνους έναντι των «ανταρτών», τους οποίους προτιμούν -για επικοινωνιακούς και όχι μόνο λόγους- συγκριτικά με τους υποψηφίους των κομματικών τους αντιπάλων, σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς θα δώσουν μεγάλο αγώνα για την επικράτηση των επίσημων υποψηφίων τους την προσεχή Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα, επιστρέφοντας από τη Βάρνα όπου θα βρεθεί για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, θεωρείται πολύ πιθανό να κάνει στάση στο Βόρειο Αιγαίο, για να ενισχύσει τη στήριξή του στον Αλκιβιάδη Στεφανή απέναντι στον Κώστα Μουτζούρη.

Και αυτή δεν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η μόνη προεκλογική επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλλον θα βρεθεί στο πλευρό και άλλων υποψηφίων. Μια σκέψη είναι να βρεθεί στη Θεσσαλία και κοντά στον Κώστα Αγοραστό. Δεν αποκλείεται να επιλεχθεί η Μαγνησία για το εν λόγω εγχείρημα, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα ο νυν περιφερειάρχης κατετάγη δεύτερος με ποσοστό 36%.

Και ασφαλώς δεν θα είναι μόνο ο κ. Μητσοτάκης που θα κινηθεί έντονα αυτή την εβδομάδα, αλλά όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, που θα δραστηριοποιηθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, είτε με περιοδείες είτε με δημόσιες τοποθετήσεις.

Σταθερότητα και ασφάλεια

Όσον αφορά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα, που θα έχει βασικά θέματα στην ατζέντα την ενεργειακή συνεργασία και τη συνδεσιμότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη Βαλκανική, αλλά και ως τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να προβάλει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων στο μέλλον.

Στις συζητήσεις που θα έχουν οι ηγέτες των τριών χωρών θα κυριαρχήσει ο ενεργειακός Διάδρομος Βορρά - Νότου και η διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών (σιδηροδρομικές γραμμές) και των τηλεπικοινωνιών.

Πρόκειται για την πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία από το 1994.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v