Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Αρειου Πάγου για ομοφοβικές δηλώσεις Μπέου κατά Κασσελάκη

Σάλος μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλου κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Παραγγελία για έρευνα από Αρειο Πάγο. ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτογανής ομοφοβική επίθεση, να καταδικάσει το Μαξίμου. Τι δήλωσε ο Π. Μαρινάκης. Συμπληρωματική αναφορά στην Εισαγγελία.

Παρέμβαση Αρειου Πάγου για ομοφοβικές δηλώσεις Μπέου κατά Κασσελάκη

Μετά τις χθεσινές ομοφοβικές δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε σήμερα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου την ακόλουθη παραγγελία, με την οποία ζητά «να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων» καθώς και «να διερευνηθεί αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

Αναλυτικά αναφέρεται:

Παρακαλούμε, ενόψει της δήλωσης του Δημάρχου Βόλου, που έλαβε χώρα χθες σε live μετάδοση από τα περισσότερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με το εξής περιεχόμενο: «Δηλαδή κύριε Κασσελάκη θα μεγαλώνουμε κορίτσια για να παράγουμε π…δες; Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η πατρίδα του; Αφήστε με μόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα είστε πρότυπο ρε», να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 4285/2014.

Θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ληφθεί υπόψη ότι η πιο πάνω δήλωση του εν λόγω Δημάρχου, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, στοχοποιεί προσδιορίζοντας με απόλυτα διακριτό τρόπο τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ομοφυλοφίλων, στα άτομα δε αυτά με τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό αρνείται ο ανωτέρω το δικαίωμα να υπάρχουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν, να ενεργούν και να εκφράζουν τις αντιλήψεις και επιδιώξεις τους στην κοινωνική ζωή. Συνεπώς, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του μπορεί να υποκινήσει μίσος κατά των ομοφυλόφιλων, καθώς η ένταση του λόγου του και μάλιστα δημόσιου, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του Δημάρχου, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορη να προκαλέσει στον μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά της ανωτέρω ομάδας προσώπων, τα δε συναισθήματα αυτά είναι αντικειμενικά δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας κατά της συγκεκριμένης ομάδας ή των μελών της, διασαλεύοντας την ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματά τους. Με άλλα λόγια, πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του Δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020).

Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κ.λπ.

Συμπληρωματική αναφορά στην Εισαγγελία

Με αφορμή τα παραπάνω, το Orlando LGBT+ από κοινού με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) ανακοίνωσαν πως καταθέτουν συμπληρωματική αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ζητούν τη διερεύνηση και των δηλώσεων που έκανε ο δήμαρχος στον ANT1, οι οποίες –όπως τόνισαν– «είναι επιπλέον επιβλαβείς και επικίνδυνες και επομένως απαραίτητο να διερευνηθούν στη βάση του αντιρατσιστικού νόμου».

Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουν και το παρακάτω απόσπασμα όσων είπε ο Αχ. Μπέος: «Χαμός θα γίνει από δω και πέρα! Δεν κατάλαβα! Τι είναι; Είναι πρότυπο για τους Έλληνες και τα παιδιά μας ο Κασσελάκης; Για να μην τρελαθούμε… Κάθε πρωί βγαίνουν και λένε…Οι σεξουαλικές προτιμήσεις και τι είναι ο κάθε ένας δεν με αφορά και έτσι πρέπει να είναι. Δικαίωμα τους. Όχι όμως να τις προβάλλουμε! ...Τον κρίνω λοιπόν γιατί είπε σε μια δήλωσή του ότι θα ήθελε να μεγαλώσει δύο αγόρια. Όχι κορίτσια. Θα παράγουμε πο*στηδες κύριε Χατζηνικολάου».

Η ανακοίνωση του Orlando LGBT+

«Το Orlando LGBT+ από κοινού με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταθέτουν συμπληρωματική αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά την κινητοποίησή της για όσα ομοφοβικά και επικίνδυνα είπε χθες βράδυ ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος.

Συγκεκριμένα ζητάμε να διερευνηθούν, εκτός των προηγούμενων δηλώσεων του για τις οποίες κινητοποιήθηκε η Εισαγγγελία, και οι μεταγενέστερες δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό κανάλι ANT1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, οι οποίες κρίνουμε ότι είναι επιπλέον επιβλαβείς και επικίνδυνες και επομένως απαραίτητο να διερευνηθούν στη βάση του αντιρατσιστικού νόμου.

Εκεί ο Δήμαρχος Βόλου ανέφερε: “Χαμός θα γίνει από δω και πέρα! Δεν κατάλαβα! Τι είναι; Είναι πρότυπο για τους Έλληνες και τα παιδιά μας ο Κασσελάκης; Για να μην τρελαθούμε… Κάθε πρωί βγαίνουν και λένε…Οι σεξουαλικές προτιμήσεις και τι είναι ο κάθε ένας δεν με αφορά και έτσι πρέπει να είναι. Δικαίωμα τους. Όχι όμως να τις προβάλλουμε! ...Τον κρίνω λοιπόν γιατί είπε σε μια δήλωσή του ότι θα ήθελε να μεγαλώσει δύο αγόρια. Όχι κορίτσια. Θα παράγουμε πο*στηδες κύριε Χατζηνικολάου”.

Η φράση "Χαμός θα γίνει από 'δω και πέρα!", σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες δηλώσεις του, εκφραζόμενη στο συγκεκριμένο πλαίσιο από πρόσωπο με δημόσιο αξίωμα και δη Δήμαρχο και πλήθος να επευφημεί γύρω του, θεωρούμε ότι ενισχύει ομοφοβικά αντανακλαστικά και συνιστά δημόσια υποκίνηση σε διακρίσεις, βία και εξευτελισμό ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, από θέση ιδιαίτερης κοινωνικής ισχύος, αποδοχής και επιδραστικότητας.

Ευχαριστούμε την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τα άμεσα αντανακλαστικά και τη συνεργασία, και επιπλέον τη δικηγόρο και μέλος της κ. Κλειώ Παπαπαντολέων για την πάντα άριστη επικοινωνία. Θα παρακολουθούμε την υπόθεση και θα επανέλθουμε με ό,τι νεότερο.

Η ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ

«Υποβολή Αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις νέες δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου.

Tα ομοφοβικά παραληρήματα του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, προκάλεσαν εύλογα την κινητοποίηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ώστε να διερευνηθεί αν με τη συμπεριφορά αυτή τελέστηκαν τυχόν αξιόποινες πράξεις με βάση τη νομοθεσία για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Σε συνέχεια νέας τοποθέτησης με όμοιο ομοφοβικό περιεχόμενο του εν λόγω προσώπου στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στο τηλεοπτικό κανάλι ANT1, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από κοινού με την οργάνωση Orlando LGBT+, προχωρούν σε συμπληρωματική αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας από αυτήν να διατάξει τη διερεύνηση, εκτός των αρχικών δηλώσεων του Αχιλλέα Μπέου, και των νέων εμπρηστικών του δηλώσεων, καθ’ ότι, υπό τις συγκεκριμένες μάλιστα περιστάσεις, αυτές δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση απλή εκφορά γνώμης αλλά υποκίνηση του ακροατηρίου του σε ρατσιστικό μίσος και βία.

Ο δήμαρχος Βόλου, που επανεξελέγη εχθές, έκανε διευκρινιστική ανάρτηση στα social media, σημειώνοντας πως: «Αν και έχουμε άλλα να σκεφτούμε, μια διευκρίνιση είναι αναγκαία. Η αναφορά μου στον Κασσελάκη αφορούσε την απαράδεκτη δήλωσή του για δύο κατά " παραγγελία" γιους. Ολοι καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή.

Οσον αφορά τα περί ομοφοβίας και τις λοιπές αηδίες δεν το συζητώ. Εχω πολλούς φίλους με αυτό τον προσανατολισμό, που κάνουμε και καλή παρέα. Τους μόνους που δεν αντέχω είναι τους τοξικούς και επικίνδυνους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου και επιλογών».

 

 

Μετά το χθεσινό ομοφοβικό, ρατσιστικό παραλήρημα του Αχιλλέα Μπέου εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλη την Ελλάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε, ήδη από χθες το βράδυ, τη Δικαιοσύνη να παρέμβει, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, «σήμερα ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικοινώνησε με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και έλαβε την ενημέρωση ότι έχουν κινηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, σχετικά με αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την αφωνία της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη απέναντι στην πρωτοφανή ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ίσως βέβαια η σιωπή αυτή εξηγείται από την έντονη παρουσία εν ενεργεία υπουργών από το στενό περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, όπως του κ. Τριαντόπουλου, στις προεκλογικές δραστηριότητες του κ. Μπέου, του υποψηφίου που κατά τα άλλα «δεν στηρίζουν».

Αναμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τις αθλιότητες Μπέου. Ελπίζουμε η «λάσπη» του Βόλου να μην φτάνει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου».

Μαρινάκης: Απαράδεκτες οι δηλώσεις

Τις δηλώσεις Μπέου σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Οπως ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Με το που έκανε αυτές τις δηλώσεις, τις καταδικάσαμε άμεσα και απερίφραστα. Πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις. Από την πρώτη στιγμή έχουμε βρεθεί απέναντι σε οποιαδήποτε εκφορά τέτοιου λόγου, είναι ξεκάθαρη η θέση των στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος. Δεν γίνεται πάντως να καταδικάζουμε από τη μία κάποιες συμπεριφορές, αλλά να ανεχόμαστε μέσα στο κόμμα μας άλλες, αντίστοιχες, όπως αυτή του κ. Πολάκη. Πρέπει να είμαστε απέναντι συνολικά σε οποιαδήποτε αντίστοιχη συμπεριφορά. Οι ύβρεις κατά οποιουδήποτε προσώπου δεν μπαίνουν σε καμία σφαίρα πολιτικής αντιπαράθεσης».

Μπέος: Ουδέποτε υπήρξα ομοφοβικός

Νέα διευκρινιστική ανάρτηση μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, έκανε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος

Προηγήθηκε η παρέμβαση του Αρειου Πάγου και παραγγελία για διενέργεια σχετικής έρευνας από την εισαγγελέα κ. Αδειλίνη.  

Οπως αναφέρει ο κ. Μπέος: «Δεκάδες δημοσιογράφων από ΜΜΕ όλης της χώρας τηλεφωνούν για δηλώσεις στο γραφείο μου. Όμως οι πληγές του Βόλου είναι ακόμα ανοιχτές και με αυτές ασχολούμαστε αποκλειστικά. Για όσους πάντως ειλικρινά ενδιαφέρονται και δεν το κάνουν υποκριτικά, κάνω μια ακόμα δήλωση. Ουδέποτε υπήρξα ομοφοβικός, έχω πολύ καλούς φίλους με τον συγκεκριμένο προσανατολισμό .

Η σκληρή κριτική μου στον Κασσελάκη ήταν αντίστοιχη της επικινδυνότητας τέτοιων αντιλήψεων, όπως αυτή για κατά παραγγελία παιδιά για να τους μεταβιβάσουμε το DNA μας! Αυτές είναι απόψεις που τόσο εμένα όσο και τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας όχι μόνο δεν μας εκφράζουν αλλά τις αποδοκιμάζουμε. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v