Πώς αξιολογούν στη ΝΔ τη μάχη στις έξι περιφέρειες

Ποιες έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας και ποιες θεωρούνται πιο… βατές στον δεύτερο γύρο. Στοχευμένες επισκέψεις Μητσοτάκη για στήριξη των γαλάζιων υποψηφίων. Οι μάχες για τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πώς αξιολογούν στη ΝΔ τη μάχη στις έξι περιφέρειες

Συνέχεια στις καλές επιδόσεις του πρώτου γύρου θέλουν να έχουν και την προσεχή Κυριακή στη ΝΔ, κατά την επαναληπτική εκλογική διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται δικαιωμένοι για το πολιτικό περιεχόμενο που έδωσαν στη μάχη για τις 13 περιφέρειες της χώρας, ωστόσο -όπως λένε- «ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί εξ ολοκλήρου». Ήδη, από την πρώτη εκλογή κερδήθηκαν από τους γαλάζιους υποψηφίους οι επτά περιφέρειες και απομένουν οι υπόλοιπες έξι, που θα κριθούν στο τέλος της εβδομάδας και στις οποίες ποντάρει πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό και να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες και να στηρίξουμε εκείνους τους Περιφερειάρχες στους οποίους δώσαμε ανοιχτή πολιτική στήριξη», δήλωσε χθες από τη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, όπου μετέβη για να ενισχύσει τη στήριξη του εκλεκτού του για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέλουν να κερδίσουν στην Πειραιώς, με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας να έχει λάβει 40% έναντι 34% του νυν Περιφερειάρχη, με δεξιές καταβολές, Κώστα Μουτζούρη.

Στην κυβερνώσα παράταξη αισιοδοξούν ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια θα βαφτεί γαλάζια τελικά, όπως και οι περισσότερες -αν όχι όλες- που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Πιο δύσκολες περιπτώσεις θεωρούν δύο περιφέρειες:

  • Αφενός, τη Δυτική Μακεδονία, όπου ο πρώην βουλευτής αλλά νυν «αντάρτης» Γιώργος Αμανατίδης κέρδισε τον πρώτο γύρο με 35,5% έναντι του νυν περιφερειάρχη και επίσημου υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Κασαπίδη που έλαβε 34,2%.   
  • Αφετέρου, τα Ιόνια Νησιά, στα οποία πρώτευσε ο επίσης δεξιών καταβολών, πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής με ποσοστό 32,5%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη σημερινή περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ, Ρόδη Κράτσα με 27,4%.

Και στις δύο αυτές περιφέρειες ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος για τους επίσημους γαλάζιους υποψηφίους και για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να τις επισκεφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στοχεύοντας να προσδώσει περαιτέρω δυναμική στις επιλογές του κόμματός του.

Καλές προοπτικές

Πιθανόν ο πρωθυπουργός να βρεθεί και στη Θεσσαλία, στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού, ο οποίος έχει παρακαταθήκη το 41,4% της περασμένης Κυριακής και απειλείται από τον μοναδικό υποψήφιο στον δεύτερο γύρο που προέρχεται από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), τον Δημήτρη Κουρέτα (34% στην προχθεσινή διαδικασία).

Καλές προοπτικές για να εκλεγούν οι επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ θεωρεί η Πειραιώς ότι υπάρχουν και στις δύο εναπομείνασες περιφέρειες, στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην Πελοπόννησο, ο Δημήτρης Πτωχός βρέθηκε μια ανάσα από την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 42,6%, έναντι 31,8% που έλαβε ο Πέτρος Τατούλης. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Μέτιος με 42,3% έχει προβάδισμα απέναντι στον γαλάζιο «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος έλαβε 35,3%.

«Οι περιφερειάρχες θα κληθούν να διαχειριστούν σημαντικούς πόρους. Και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να μοιραζόμαστε το ίδιο αναπτυξιακό όραμα για τις Περιφέρειες της χώρας», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που στο πλαίσιο των… ενδοοικογενειακών διαφορών, κάλεσε όλους να «αφήσουν στην άκρη τις όποιες στεναχώριες, τις όποιες πίκρες που πάντα, το γνωρίζω καλά, μπορεί να υπάρχουν, όταν μιλάμε για τοπικές εκλογές».

Όσον αφορά τους δήμους, από τα τρία μόλις χρίσματα που έδωσε η ΝΔ πριν από τις εκλογές, ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά εξελέγη πανηγυρικά από την περασμένη Κυριακή με 70%. Στους άλλους δύο μεγάλους δήμους θα υπάρξουν επαναληπτικές κάλπες.

Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης με το 41,5% θεωρείται το φαβορί απέναντι στον Χάρη Δούκα με 14,2% που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ (στον δεύτερο γύρο και από τον ΣΥΡΙΖΑ) και στο επιτελείο της Πειραιώς αισιοδοξούν ότι θα ανανεωθεί η θητεία του νυν δημάρχου.

Εμφανώς πιο… επικίνδυνη για τη ΝΔ μπορεί να θεωρηθεί η μάχη για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που υποστηρίζεται από την κυβερνώσα παράταξη ήταν πρώτος μεν, αλλά με το ισχνό 27,3% και μάλιστα πολύ κοντά από τον δεύτερο, Στέλιο Αγγελούδη, που συγκέντρωσε ποσοστό 25,7%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v