Οι εφικτές και οι… επικίνδυνες περιφέρειες για τη ΝΔ

Πού τοποθετεί τον πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κορυφώνει, μέσω Αλεξανδρούπολης και Λάρισας, τις στοχευμένες επισκέψεις-στηρίξεις του στους γαλάζιους υποψηφίους. Οι μάχες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι εφικτές και οι… επικίνδυνες περιφέρειες για τη ΝΔ

Προσωπικά έχει πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και, ενόψει του δεύτερου γύρου της Κυριακής, κορυφώνει τις στοχευμένες επισκέψεις του στην επικράτεια, για τη στήριξη των γαλάζιων υποψήφιων περιφερειαρχών.

Οι 7 από τους 13 εξελέγησαν από την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 43% που προβλέπει ο νόμος και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι οι υπόλοιπες έξι περιφέρειες, καθώς και οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Χθες, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο πλευρό αρχικά του Κώστα Μπακογιάννη, στην πλατεία Βικτωρίας και στη συνέχεια του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, στην Τρίπολη, ενώ για σήμερα, τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου, προγραμματίζει να βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη για να ενισχύσει τη στήριξη του Χρήστου Μέτιου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Λάρισα προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι Έλληνες πολίτες απέδειξαν με την ψήφο τους ότι εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τις επιλογές τις οποίες έκανε. Όμως, υπάρχει και δεύτερος γύρος εκλογών. Θέλω να κερδίσουμε τον μέγιστο αριθμό των Περιφερειών την Κυριακή η οποία έρχεται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας, με τον πήχη -τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής- να χαμηλώνει ελαφρώς, σε σχέση με το απόλυτο των 13 νικών στις 13 περιφέρειες των προηγούμενων ημερών.

Πιο δύσκολο να κερδηθούν, όπως μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις, είναι δύο περιφέρειες: των Ιονίων Νήσων όπου η νυν Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα (27,41% στον πρώτο γύρο), «εκλεκτή» ξανά της Πειραιώς, απειλείται από τον προερχόμενο επίσης από τη ΝΔ, αλλά χωρίς στήριξη από αυτήν, Γιάννη Τρεπεκλή (32,54%), καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας όπου κοντράρονται ο Γιώργος Κασαπίδης (34,23%), νυν περιφερειάρχης ο οποίος στηρίζεται εκ νέου από τη ΝΔ, με τον «αντάρτη», πρώην βουλευτή του κόμματος, Γιώργο Αμανατίδη (35,54% την περασμένη Κυριακή).

Ντέρμπι, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ενδέχεται να υπάρξει στη Θεσσαλία, τη μόνη περιφέρεια όπου η αντιπολίτευση έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Αγοραστός (41,37%) βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Δημήτρη Κουρέτα (34,11%), ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον σημερινό περιφερειάρχη στηρίζει, με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της, η υποψήφια Περιφερειάρχης Ελευθερία Τζανακούλη, που στον α’ γύρο συγκέντρωσε το 9,49%.

«Να βρίσκεται στο κάδρο»

Πιο εφικτή θεωρούν στο στρατόπεδο της ΝΔ τη νίκη των επίσημων υποψηφίων της στις υπόλοιπες περιφέρειες: του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο (42,61% έναντι 31,86% του Πέτρου Τατούλη), του Χρήστου Μέτιου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (42,30% έναντι 35,34% του Χριστόδουλου Τοψίδη) και του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο (39,98% έναντι 33,81% του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη).

Όσον αφορά τους δύο μεγάλους δήμους, η αισιοδοξία στη ΝΔ είναι σαφώς περισσότερη για την Αθήνα και τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος έλαβε την περασμένη Κυριακή 41,35%, ενώ ο Χάρης Δούκας, επιλογή του ΠΑΣΟΚ, έλαβε 14,19%. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη φαντάζει περισσότερο δύσκολη, καθώς ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας που στηρίζεται από την Πειραιώς, αν και νικητής στον πρώτο γύρο με 27,34%, «νιώθει την ανάσα» του ανεξάρτητου Στ. Αγγελούδη (25,74%), τον οποίο στον δεύτερο γύρο στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ εγκαλεί ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ για μάχη εναντίον των υποψηφίων που στηρίζει η Πειραιώς. «Αφού δεν κατάφερε να εκλέξει δικούς του υποψήφιους, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρίσκεται στο κάδρο το βράδυ των εκλογών, στηρίζοντας υποψήφιους όπως τον Στ. Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη και τον Δ. Κουρέτα στη Θεσσαλία», σημειώνουν κομματικές πηγές.

Γενικότερα για τη διαδικασία και δη τις περιφερειακές κάλπες, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει το αναπτυξιακό - μεταρρυθμιστικό πνεύμα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τονίσει επίσης για ποιο λόγο οι εκλογές στις Περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους Δήμους έχουν πολιτικό χρώμα και σημασία, σημειώνοντας ότι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για την ποιοτική ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και τη λειτουργία του κράτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v