Οι προσδοκίες και τα πολιτικά στοιχήματα του δεύτερου γύρου

ΝΔ: «Οι πολίτες θα επιβραβεύσουν εκείνους που έχουν πρόταση και έργο για τον τόπο». ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό στοίχημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάχη από κοινού σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Οι προσδοκίες και τα πολιτικά στοιχήματα του δεύτερου γύρου

Έτοιμα για το… δεύτερο ημίχρονο των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα, εμφανίζονται τα πολιτικά κόμματα. Εν πολλοίς, τα συμπεράσματα που προέκυψαν την περασμένη Κυριακή, ιδίως στις περιφερειακές κάλπες λόγω του εντονότερου πολιτικού αντικτύπου, έχουν διαμορφώσει την μεγάλη εικόνα.

Με τις σημερινές αναμετρήσεις στις Περιφέρειες και Δήμους που δεν εξέλεξαν τοπικούς άρχοντες από τον πρώτο γύρο, θα αποκρυσταλλωθεί το τοπίο και θα επιχειρηθεί να απαντηθούν μια σειρά ερωτημάτων, όπως το ποσοστό της μεγάλης -θεωρείται δεδομένο- αποχής, η δυναμική της ΝΔ μέσω των εκλεκτών της υποψηφίων και η αποτελεσματικότητα της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένες περιοχές, απέναντι στον κοινό… αντίπαλο. Και όλα αυτά, χωρίς να παραβλέπονται τα έντονα αυτοδιοικητικά και προσωπικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, που ανέκαθεν επηρεάζουν τη λαϊκή ετυμηγορία, κάποιες φορές απέναντι και στις επίσημες κομματικές γραμμές.

Στις περιφερειακές εκλογές, πριν από μία εβδομάδα οι 7 από τις 13 Περιφέρειες βάφτηκαν γαλάζιες με τους εκλεκτούς της ΝΔ να ξεπερνούν το απαιτούμενο 43%. Σήμερα η μάχη αφορά πέντε «ενδοοικογενειακούς εμφυλίους», καθώς αναμετρώνται υποψήφιοι που στηρίζονται επισήμως από τη ΝΔ με «αντάρτες» από τον ίδιο χώρο και μόνο σε μία Περιφέρεια, τη Θεσσαλία, αναμετρώνται ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός και η κοινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουρέτας.

Στους Δήμους, το ενδιαφέρον στρέφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις μονομαχίες Μπακογιάννη – Δούκα και Ζέρβα - Αγγελούδη αντίστοιχα επίσης να λαμβάνουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, με έντονη την εμπλοκή σε αυτές τόσο της Πειραιώς, όσο και της Ιπποκράτους και της Κουμουνδούρου.

«Ακόμη πιο ενισχυμένη»

Στη Νέα Δημοκρατία τονίζουν ότι «οι πολίτες στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξαν με την ψήφο τους ότι εμπιστεύονται την παράταξη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα πολιτικά συμπεράσματα, υποστηρίζουν προκύπτουν από το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Βάσει αυτών «τις επιλογές της ΝΔ ακολούθησε το 51,62% των πολιτών, του ΣΥΡΙΖΑ το 10,84%, του ΠΑΣΟΚ το 8,89% και του ΚΚΕ το 10,31%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι που προέρχονταν από τον χώρο της ΝΔ, συγκέντρωσαν 9,52%». Εν προκειμένω, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «είναι εμφανές ότι το τοπίο που είχε διαμορφωθεί στις εθνικές εκλογές, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από τα γεγονότα του καλοκαιριού, αλλά η ΝΔ εμφανίζεται ακόμη πιο ενισχυμένη. Οι πολίτες παράλληλα επιδοκιμάζουν το έργο και το αναπτυξιακό σχέδιο και αποδοκιμάζουν τον πολιτικό λόγο χωρίς περιεχόμενο».

Και στις σημερινές εκλογές, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι «θα επιβραβεύσουν εκείνους που έχουν πρόταση και έργο για τον τόπο τους και θα αγνοήσουν τις αντικυβερνητικές συμμαχίες υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εξ αρχής ο στόχος στη ΝΔ ήταν η επικράτηση των γαλάζιων υποψηφίων και στις 13 περιφέρειες, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι θα δυσαρεστηθούν ιδιαίτερα αν σε 1-2 εξ αυτών τελικά κερδίσει ο ανεπίσημος δεξιός υποψήφιος.

Εγκρατείς, για παράδειγμα, στην κυβερνώσα παράταξη είναι για τα Ιόνια Νησιά, στα οποία ο Γιάννης Τρεπεκλής φιλοδοξεί να διαδεχθεί τη σημερινή περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα, στην μεταξύ τους κόντρα, καθώς και για την Δυτική Μακεδονία, όπου ο νυν περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης απειλείται από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Αμανατίδη.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει για τις περιφέρειες Πελοποννήσου με τον Δημήτρη Πτωχό, Βορείου Αιγαίου με τον Αλκιβιάδη Στεφανή και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με τον Χρήστο Μέτιο, ενώ μεγάλος στόχος είναι η επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία, λόγω και γεγονότος ότι ο αντίπαλός του είναι ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο.

Σχετικά με τους δύο μεγάλους δήμους, προσδοκούν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα έχει υψηλές πιθανότητες επανεκλογής και το ζητούμενο είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θεωρούν τη μάχη πιο αμφίρροπη.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Δύο συν ένα «στοιχήματα»

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι τα κεντρικά στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς εκεί αναμετρώνται υποψήφιοι που στηρίζουν από κοινού με τους “κυβερνητικούς” αντιπάλους. Στην Θεσσαλία η κοινή στήριξη ανακοινώθηκε εξαρχής, πριν από τον πρώτο γύρο, στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα.

Στην Αθήνα τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο υποψήφιος του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, που έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, δήλωσαν το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής ότι δεν υπάρχει δίλημμα και τάχθηκαν στο πλευρό του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Δούκα.

Ανάλογο είναι το κλίμα και για τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου στηρίζεται ο υποψήφιος Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος είχε τη στήριξη της Χ. Τρικούπη αν και πολλά “πράσινα” στελέχη μετείχαν στον συνδυασμό του Στέλιου Πέγκα (ΣΥΡΙΖΑ). Η μάχη με τον “γαλάζιο” Κωνσταντίνο Ζέρβα είναι σκληρή, καθώς στον πρώτο γύρο πήρε 27,3% έναντι 25,7% του κ. Αγγελούδη.

Στην Θεσσαλία, πέραν της ανάγκης να ηττηθεί ο Κώστας Αγοραστός που εκλέγεται από το 2012 και κατηγορείται για την απουσία έργων υποδομής, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες πλημμύρες, το στοίχημα αφορά την απήχηση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Τους δύο υποψηφίους χωρίζουν μόλις επτά μονάδες, καθώς ο κ. Αγοραστός έλαβε 41,3% στον πρώτο γύρο και ο κ. Κουρέτας 34,1.

Η κυβερνητική υπερπροσπάθεια να κόψει το νήμα ο “γαλάζιος” υποψήφιος συνοδεύθηκε και από δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν “ωμός εκβιασμός” από την αντιπολίτευση, όπως ότι εάν δεν βγει Περιφερειάρχης ο κ. Αγοραστός δεν θα δοθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς.

Στην Αθήνα το αποτέλεσμα θα κριθεί από την αύξηση της συμμετοχής: στον πρώτο γύρο, με προσέλευσε μόλις του 32% των ψηφοφόρων, ο Κώστας Μπακογιάννης πήρε 41,3% και ο κ.Δούκας 14,1%. Η διαφορά είναι τεράστια και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε με το 13,3% που πήρε ο κ. Ζαχαριάδης την προηγούμενη Κυριακή, δεδομένης της γραμμής για “λευκό” ή “άκυρο” που έδωσε το ΚΚΕ για όλους τους υποψηφίους του δεύτερου γύρου, πλην των δικών του (σ.σ. όπως του Κώστα Πελετίδη στην Πέτρα).

Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η τεράστια διαφορά μπορεί να καλυφθεί εάν αυξηθεί η συμμετοχή κατά 10-15% από ψηφοφόρους που θέλουν να αλλάξει χέρια ο πρώτος δήμος της χώρας. Αυτή, συνεπώς, είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από την επομένη του πρώτου γύρου, ενώ λαμβάνεται υπόψη και μία εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η “γαλάζια” συμμετοχή, που οφειλόταν στην ανάγκη να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα μειωθεί λόγω της εκλογής του από τον πρώτο γύρο.

Μάχη και στο Χαλάνδρι

Πέραν αυτών των “κεντρικών” περιπτώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τεράστιο βάρος στον δήμο Χαλανδρίου, όπου αναμετράται ο αριστερός νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος (42,8%) με την “γαλάζια” Κρίστι Αγαπητού (25,5%).

Την προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο “πήρε πάνω του” ο Άδωνις Γεωργιάδης, με δηλώσεις όπως “αν βγει ο Ρούσσος δεν θα εκταμιευτούν πόροι στο Χαλάνδρι”. Στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για “ωμό εκβιασμό α λα Θεσσαλία”, ο υπουργός απάντησε πως εννοούσε την ανεπάρκεια της νυν δημοτικής αρχής στην άντληση κονδυλίων. Κατηγορία που διέψευσε με αριθμούς ο κ. Ρούσσος για την προηγούμενη τετραετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v