Επικράτησαν «αντάρτες» και Δημ. Κουρέτας στις περιφέρειες

Με την εξαίρεση της Πελοποννήσου, οι υποψήφιοι που δεν είχαν κυβερνητική στήριξη αναδείχτηκαν νικητές στις εκλογές. Η στόχευση που δεν βγήκε στη ΝΔ και πως αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Επικράτησαν «αντάρτες» και Δημ. Κουρέτας στις περιφέρειες

Απρόβλεπτη ήττα, ως προς το μέγεθος της, επιφύλαξε στη ΝΔ ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο στόχος να κερδίσει “καθαρά” τουλάχιστον πέντε από τις έξι περιφέρειες όχι απλώς δεν ευοδώθηκε, αλλά κέρδισε μόνο την Πελοπόννησο, όπου επικράτησε ο “εκλεκτός” του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Πτωχός.

Έχασε, δηλαδή, τη Θεσσαλία από τον κοινό υποψήφιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και τις άλλες και τις υπόλοιπες (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά) από τους “αντάρτες” της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παραδέχθηκε μεν ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για το κόμμα του, υπενθύμισε όμως ότι πριν από λίγους μόλις μήνες η ΝΔ κέρδισε τις εθνικές εκλογές.

Τα δύο επιχειρήματα που προέβαλε όμως δικαίωσαν την αντιπολίτευση και, κυρίως, τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέδειξε την επιτυχία που μπορούν να πετύχουν ενωμένες οι προοδευτικές δυνάμεις. Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

  • Η ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου πήρε 41% και όχι 51% (υπονοώντας ότι δεν έχασε τις δυνάμεις της)
  • Υπήρξε αντισυσπείρωση απέναντι στους υποψηφίους της ΝΔ στον δεύτερο γύρο.

ΣΥΡΙΖΑ: Να τι πετυχαίνει ενωμένος ο προοδευτικός κόσμος

Αυτές ακριβώς τις φράσεις επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για το τι μπορεί να κάνουν ενωμένες οι προοδευτικές δυνάμεις. Κι αυτό διότι στη Θεσσαλία ο νικητής Δημήτρης Κουρέτας είχε στηριχθεί από κοινού από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την πρώτη Κυριακή, έκανε δηλώσεις υπέρ του Χάρη Δούκα και του Στέλιου Αγγελούδη, αντίστοιχα.

Το στίγμα το έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους”.

Σ΄αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας πως “όταν ενώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις έρχεται η ανατροπή”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια για την εκλογή του και του επεσήμανε πως θα βρίσκεται δίπλα του και θα τον στηρίζει στα νέα του καθήκοντα.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον νέο δήμαρχο Αθηνών Χάρη Δούκα, με τον οποίο είχε μια ιδιαίτερα εγκάρδια συνομιλία, τον νέο Δήμαρχο Θεσσαλονικης Στέλιο Αγγελούδη, στον οποίο μετέφερε τα θερμά του συγχαρητήρια, αλλά και δημάρχους που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Είμαστε δεύτερη δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η Χαριλάου Τρικούπη, στα πρώτα σχόλια στελεχών τους, δεν αναδεικνύουν το αποτέλεσμα της προοδευτικής συνεργασίας, αλλά εστιάζουν στη θέση ότι “και οι τρεις στόχοι που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ευοδώθηκαν”. Πέραν του Χάρη Δούκα και του Δημήτρη Κουρέτα, δηλαδή, εντάσσει στους στόχους και τον Στέλιο Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη, παρότι ο ίδιος προέρχεται μεν από το κόμμα αλλά δεν είχε λάβει προεκλογικά τη στήριξη του.

H Θεσσαλία

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθαρή με 59% ήταν η νίκη του Δημήτρη Κουρέτα, έναντι του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. «Πριν από μια εβδομάδα στην ίδια θέση, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε και κάνουμε είναι μια πρόταση αναπτυξιακή, η οποία αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σήμερα αυτή η νίκη, δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία, όπως σας είπα είναι μια πληγή και δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές και νοητικές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.

«Συνεχάρη τον κ. Κουρέτα. Εύχομαι καλή θητεία. Εμείς θα είμαστε δίπλα, όπως ήμασταν τόσα χρόνια στις Θεσσαλές και στους Θεσσαλούς. Θα είμαστε δίπλα με έργο δημιουργικό. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα, όλους τους υποψηφίους διαχρονικά και όλους όσοι εργάστηκαν με πάθος και με δύναμη για αυτή τη Θεσσαλία», δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός.

«Κατορθώσαμε να πάμε τη Θεσσαλία πολύ ψηλά, να την ανεβάσουμε ψηλά, ψηλά στην Ευρώπη, ψηλά στον κόσμο. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και όλο τον κόσμο που τόσα χρόνια μας στήριξε και μας εμπιστεύτηκε. Εμείς προσπαθήσαμε με τη δουλειά μας να επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο την εμπιστοσύνη τους. Γι΄αυτό σήμερα βλέπετε μια Θεσσαλία η οποία έχει σχέδιο, τεχνογνωσία, πρόγραμμα, συγκεκριμένα έργα, τα οποία ο καθένας τα χρησιμοποιεί».

Στις υπόλοιπες περιφέρειες:

  • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Ο «αντάρτης» Χρ. Τοψίδης προηγείται με 51,25% έναντι του Χρήστου Μέτιου
  • Βόρειο Αιγαίο: Ο «αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης λαμβάνει το 52% και ακολουθεί ο υποψήφιος της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής με 48%.
  • Δυτική Μακεδονία: Ο «αντάρτης» Γ. Αμανατίδης κερδίζει το 55% έναντι 45% του Γιώργου Κασσαπίδη.
  • Ιόνιο: Ο «αντάρτης» Γιάννης Τρεπεκλής λαμβάνει το 65% έναντι 35% της Ρόδης Κράτσα
  • Πελοπόννησος: Ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Πτωχός κερδίσει το 52% και ακολουθεί ο Πέτρος Τατούλης με 48%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v