Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός, έχουμε νέα κυβέρνηση

«Δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», η θέση της χώρας για το Ισραήλ. Μήνυμα στις πολυεθνικές για την ακρίβεια: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία.

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός, έχουμε νέα κυβέρνηση

Τον αποτροπιασμό του για το τραγικό χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας εξέφρασε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Ant1. Στην ευρύτερη γειτονιά μας έχουμε δραματικά γεγονότα, επεσήμανε. Εξέφρασε την ανάγκη να γίνει έρευνα για το τι έγινε. «Δεν θα σπεύσω να βγάλω συμπέρασμα ως προς το τι ακριβώς έγινε».

Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα αλλά διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και να στηριχθούν οι άμαχοι.

«Δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Το μέτρο σύγκρισης ενός κράτους δεν μπορεί να είναι αντίστοιχο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», επεσήμανε.

Είμαι πολύ προβληματισμένος με την προοπτική μιας ένοπλης εισβολής στη Γάζα. Είναι σημαντικό, και το λέω ως σύμμαχος του Ισραήλ αλλά και συνομιλητής παικτών της περιοχής. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη, είπε εκτιμώντας ότι αυτοί που επιτέθηκαν στο Ισραήλ μπορεί να επεδίωκαν ακριβώς αυτή την αντίδραση.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Το σίριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε συνεχή επανάληψη. Το επόμενο θα είναι αυτό το πρόωρων εκλογών, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε δε ότι έχουμε καινούργια κυβέρνηση. Επρεπε να δώσω χρόνο σε κάποιους υπουργούς.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης:

Για τις μεταναστευτικές ροές: «Η Παλαιστίνιοι που κατοικούν στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν, θα ήταν λάθος να ασπαστούμε την ιδέα ότι θα πρέπει να φύγουν ακόμα μία φορά από αυτό που θεωρούν τόπο τους. Έγινε μια μικρή αύξηση πριν ξεσπάσει η κρίση. Η πολιτική μας της φύλαξης των συνόρων με αυστηρότητα και δικαιοσύνη θα ενταθεί. Έχουμε κατακτήσει να έχει γίνει ευρωπαϊκή θέση να μην ορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη. Αν χρειαζόμαστε οικονομικούς μετανάστες για να μαζέψουν τις ελιές μας, θα είναι αποτέλεσμα διμερών συμφωνιών. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είναι σε εγρήγορση και κάνουμε το καλύτερο για να ελέγχουμε και να αποτρέπουμε περιπτώσεις που μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα».

Για τη στάση της Τουρκίας: «Η Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοικτή καταδίκη της Χαμάς είναι πολύ προβληματική. Όμως επειδή αρκετά προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή, το να βγάλουμε μία εστία προβλημάτων, που είναι τα ελληνοτουρκικά, είναι σημαντικό. Ο πολιτικός διάλογος ο οποίος ξεκίνησε χθες, ξεκίνησε σε καλό κλίμα, με μία συγκεκριμένη θετική ατζέντα. Με έμφαση στα ζητήματα της καλύτερης συνεργασίας στα θέματα μετανάστευσης -διότι θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία και μπορούμε να το κάνουμε, το έχουμε κάνει στο παρελθόν-, ζητήματα πολιτικής προστασίας και μία δρομολόγηση πια μίας διαδικασίας για να αρχίσουμε να συζητάμε και τα πιο δύσκολα ζητήματα. Θα ήταν λάθος να οπισθοχωρήσουμε στον διάλογο με την Τουρκία.

Για τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία: «Κάντε με προφήτη για να μπορέσω να κάνω πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών, έχει αντανάκλαση και στα στοιχεία του προϋπολογισμού και ελπίζω να επιβεβαιωθεί και στις επόμενες αξιολογήσεις. Η επενδυτική βαθμίδα είναι η τελική πιστοποίηση ότι η χώρα άφησε πίσω τα χρόνια της κρίσης. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και όταν ξέφυγαν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, να στηρίξει κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εύχομαι και ελπίζω να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις εφεδρείες μας για να διαχειριστούμε την κρίση».

Για την ακρίβεια: «Είναι το μεγαλύτερο θέμα, όπως και το ζήτημα των ενοικίων. Είμαστε σε δύσκολη φάση γιατί είναι συσσωρευμένη η αύξηση τιμών, όμως βλέπουμε την αρχή του τέλους ως προ την έξαρση του πληθωρισμού. Οι τιμές του λαδιού είναι παγκόσμιες, έχουν να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση. Επειδή εξάγουμε λάδι, αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό. Οι μειώσεις ΦΠΑ δεν δουλεύουν, έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, όσοι το δοκίμασαν, το μετάνιωσαν. Οι τιμές θα αποκλιμακωθούν όμως οι αυξήσεις εισοδημάτων ήρθαν για να παραμείνουν. Έχουμε βάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στέλνω μήνυμα και στις μεγάλες πολυεθνικές ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι Μπανανία που να μας πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε υψηλότερες τιμές απ’ ότι αλλού, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Λίγο υπομονή».

Για το μήνυμα προς τους υπουργούς «να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλούν»: «Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους του συνεργάτες μου μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Όταν προέρχεσαι από μεγάλη νίκη, είναι εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα και εύκολα. Όμως έχουμε αντιπάλους τα μεγάλα προβλήματα. Αν έχει συμβεί, είναι δική μου δουλειά δημόσια και ιδιωτικά να το διορθώσω. Οι αξιολογήσεις είναι συνεχείς. Θα είμαι τόσο αυστηρός με συνεργάτες μου όσο και με τον εαυτό μου. Υπήρχαν κάποιες άστοχες δηλώσεις… Η αλαζονεία είναι μια πάθηση πολύ ανησυχητική γιατί οι πολίτες μπορεί να συγχωρήσουν λάθη, όχι κακές συμπεριφορές».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Όταν μπαίνεις στην μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις. Δώσαμε μάχες, κάναμε δύο αποτιμήσεις, στην πρώτη κάλπη η επιτυχία δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση δυνάμεων. Στη δεύτερη κάλπη προφανώς δεν πήγε πολύ καλά η ΝΔ. 12 στους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τη ΝΔ, προφανώς θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι που στηρίζονταν επίσημα από τη ΝΔ. Αν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές στα πρόσωπα (η ερώτηση έφερε, ως παράδειγμα, τη Ρόδη Κράτσα και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα). Εκ του αποτελέσματος, όταν κάνουμε μια επιλογή και δεν δικαιώνεται, αυτό μπορεί να έχει μια βάση. Δεν είναι εύκολο να αλλάζει εν ενεργεία περιφερειάρχης, δικαιώθηκα με την επιλογή Χαρδαλιά.

Για την Αθήνα και τον Κώστα Μπακογιάννη: «Ήταν πολύ στενάχωρο και σε προσωπικό επίπεδο, ο Κώστας ήταν ένας καλός δήμαρχος. Ο διάδοχός του θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή. Τον άκουσα μετρημένο στη συνέντευξη που έδωσε, υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της κρατικής αρμοδιότητας. Κάμερες θα μπουν και μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει, όπως και το έργο του Βοτανικού θα προχωρήσει».

Για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: «Κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Άκουγα τέσσερα χρόνια τώρα να φύγει ο Μητσοτάκης, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να μην εξαϋλωθεί και το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί να ΣΥΡΙΖΟποιηθεί. Κοιτάζω τα του οίκου μου. Καταφέραμε να εκφράσουμε μια πιο πλατιά κοινωνική πλειοψηφία. Μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε τέσσερα χρόνια, έχουμε μπόλικο χρόνο για να προτάξουν και εποικοδομητικές προτάσεις, να κάνουν καλύτερη και την κυβέρνηση».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το τικ τοκ είναι καλό αρκεί να προβάλει περιεχόμενο. Θα τον δούμε στην πράξη, δεν μπορώ όμως να μην πω ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα. Σέβομαι όλους τους αντιπάλους, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v