Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Σολτς στο Βερολίνο

Η ατζέντα της συζήτησης με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η οικονομία και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. Οι ελληνικές θέσεις για την ενέργεια και το μεταναστευτικό.

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Σολτς στο Βερολίνο

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν περάσει σε άλλη φάση σε σχέση με παλαιότερα, αναμένεται να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψή του, σήμερα και αύριο, στο Βερολίνο.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καγκελαρία γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γηραιά Ήπειρο, με δύο πολέμους να εξελίσσονται στα βορειοανατολικά και τα νοτιοανατολικά σύνορά της, αλλά και την οικονομία της να δοκιμάζεται και ενώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. Η χώρα μας διεκδικεί από αυτό περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, κάτι που θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών θα βρεθούν τα ζητήματα της οικονομίας, τόσο σε επίπεδο διμερούς όσο και ευρωπαϊκής ατζέντας, την ώρα που -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- «η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως το 2022 και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επιδόσεις υψηλότερες από τις ανεπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης».

Παράλληλα, θα συζητηθούν ενεργειακά ζητήματα και θέματα διασυνδεσιμότητας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, θέλει να αποτελέσει γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο τραπέζι θα βρεθεί και το Μεταναστευτικό, για το οποίο από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα υποστηρίζει ότι είναι ευρωπαϊκό θέμα και χρήζει συνολικής απάντησης από τους εταίρους, δεδομένου ότι η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Ελλάδα και Ευρώπη»

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU Friedrich Merz. Στη συνέχεια, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Norbert Lammert και η οποία έχει τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη - Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Απόψε το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024).

Παρόντες αναμένεται να είναι επίσης ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Η συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Σολτς θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη. Σύμφωνα με την Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Χόφμαν, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται θέματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής και θέματα που αφορούν την πολιτική ασφάλειας. Μετά τις συνομιλίες θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v