Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ζητούν επίσημη ενημέρωση πριν την επίσκεψη Ερντογάν

Ποιες υποχωρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση, οι κόκκινες γραμμές. Ν. Κοτζιάς: Δεν υπάρχουν δεξιά-αριστερά εθνικά θέματα. Μ. Κατρίνης: Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ιδιωτική υπόθεση του κ. Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ζητούν επίσημη ενημέρωση πριν την επίσκεψη Ερντογάν

Η επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και η κυβερνητική σιωπή για την ατζέντα κινητοποιεί την αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση, διευκρινίζοντας, μέσω πηγών, ότι δεν προκρίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αλλά διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κατά τις ίδιες πηγές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων».

Όμως, θέτει «σαφείς κόκκινες γραμμές», σε σχέση με τον διάλογο, στα δύο μείζονος σημασίας θέματα: αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και κυριαρχία.

«Τονίζουμε τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση. Και με καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο, ώστε να μην μπορεί να αξιοποιήσει αύριο την εικόνα του καλού παιδιού και μετά να επανέλθει στην ένταση, όταν αποκομίσει τα οφέλη που θέλει (π.χ. F16). Άλλωστε έχουμε κάνει και σχετικές προτάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», τονίζουν.

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές παραπέμπουν σε «ανησυχητικές» δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, όπως ότι «η έννοια της κυριαρχίας είναι σχετική» ή την επισήμανσή του πως μία συμφωνία με την Τουρκία συνεπάγεται υποχωρήσεις, θέτοντας εκ νέου το ερώτημα: «ποιες;».

Και υπογραμμίζουν: «Δυστυχώς, όπως έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά από το 2021, στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει μια τέτοια συγκροτημένη στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την Τουρκία. Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ χειρίζονται το θέμα της Τουρκίας με εσωκομματικούς όρους. Με κριτήριο τις εσωτερικές τους ισορροπίες και τα εσωκομματικά τους παιχνίδια και όχι το συμφέρον της χώρας. Με τα γνωστά αποτελέσματα».

Υπενθυμίζουν μάλιστα την πρόσφατη προεκλογική επίθεση του πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση» και ότι «ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη για εμάς, με στόχο να αλιεύσει ψήφους σε πιο σκληρό ακροατήριο».

Την ίδια στιγμή όμως, όπως παρατηρούν, μιλά για υποχωρήσεις προκειμένου να προσεγγίσει «άλλο ακροατήριο».

Το συμπέρασμα, σημειώνουν, είναι ότι στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία και στους εταίρους μας πως η Ελλάδα δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, την οποία προωθεί αποφασιστικά, αλλά επιδίδεται σε εσωκομματικά παιχνίδια.

Ως προς το αίτημα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί από τον πρωθυπουργό πριν από τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, υπενθυμίζουν ότι αυτό είχε γίνει το 2016, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, όταν είχε συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ενόψει, τότε, της αντίστοιχης Συνόδου.

Δεν πέρασε απαρατήρητη, δε, η συνάντηση που είχε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Αμερικανό πρέσβη George Tsunis στην πρεσβευτική κατοικία. Η συζήτηση αφορούσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτή στήριξη των θέσεων της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και της άμυνάς της.

Ν. Κοτζιάς: Δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά εθνικά θέματα

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση του Νίκου Κοτζιά χθες «Στο Κόκκινο», λίγο πριν επισφραγίσει την επαναπροσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή θέα, δηλαδή σε γεύμα με τον Στέφανο Κασσελάκη στον Πειραιά.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να κάνει μπίζνες, είναι ο μικρός εταίρος των μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων», είπε. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο αριστερό ακροατήριο: «Δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά εθνικά θέματα. Υπάρχουν δεξιές και αριστερές απαντήσεις. Και όταν η Αριστερά εγκαταλείπει τα εθνικά θέματα, επειδή θεωρεί το ερώτημα δεξιό, τότε οι απαντήσεις που θα κυριαρχήσουν είναι δεξιές και ακροδεξιές».

Μ. Κατρίνης: Ουδείς γνωρίζει τι συζητείται με την Τουρκία

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ως προσωπική και ιδιωτική του υπόθεση την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε (στον ΑΝΤ1), αναφερόμενος στο σκοτάδι που υπάρχει γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

«Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων που γίνονται με την Τουρκία, ενώ ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο της διμερούς συνάντησης και τα όρια της συζήτησης με την Τουρκία», τόνισε.

Και υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει ζητήσει επίμονα τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας ότι μπορούν να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου αλλά θα πρέπει να τεθούν όρια και πλαίσιο στον διάλογο, για να μη βρεθούμε για μία ακόμα φορά προ εκπλήξεως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v