Ονομαστική ψηφοφορία στο ν/σ για κόκκινα δάνεια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

O ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, καθώς βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η ΝΔ και εξακολουθεί να μην προστατεύει την α' κατοικία.

Ονομαστική ψηφοφορία στο ν/σ για κόκκινα δάνεια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, έγινε διευρυμένη σύσκεψη του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του κόμματος, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου: «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, καθώς:

• Βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία.

• Εξακολουθεί να μην προστατεύει την α' κατοικία, παραβλέποντας τις σχετικές πρόνοιες της Οδηγίας. Δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη.

• Δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις, γεγονός που πλήττει τους δανειολήπτες σε άλλο νόμισμα (π.χ. ελβετικό φράγκο).

• Δεν εξασφαλίζει καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες, καθώς και για τον αλγόριθμο αποπληρωμής των δανείων.

Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ:

• Ζητά ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου.

• Καταθέτει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας, η οποία εμπίπτει άλλωστε στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης Οδηγίας.

• Ζητά με ΑΚΕ να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα «Ηρακλής» και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επίσης, ζητά τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση, ώστε να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v