Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καχύποπτη» η αντιπολίτευση για τον αιφνιδιασμό της επιστολικής ψήφου

«Τι άλλαξε από τον Ιούλιο που ψηφίσθηκε ο νέος νόμος για την ψήφο των αποδήμων και γιατί αφορά τους εκτός αλλά και εντός χώρας;». Εν αναμονή της αποψινής εξειδίκευσης από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Καχύποπτη» η αντιπολίτευση για τον αιφνιδιασμό της επιστολικής ψήφου

Τουλάχιστον καχύποπτη εμφανίζεται η αντιπολίτευση στην αιφνίδια ανακοίνωση του πρωθυπουργού για θέσπιση επιστολικής ψήφου που θα ισχύσει στις ευρωεκλογές και θα αφορά “όποιον το επιθυμεί” είτε διαμένει στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσημη θέση θα πάρουν το απόγευμα, μετά την εξειδίκευση της ρύθμισης από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

Στελέχη της αντιπολίτευσης, ωστόσο, κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θέτουν το κατ΄αρχάς ερώτημα: Τι άλλαξε από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα και η κυβέρνηση αιφνιδιάζει με την επιστολική ψήφο;

Όπως υπενθυμίζουν, το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η επανεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο αφορούσε την ψήφο των αποδήμων, καταργώντας όλες τις προϋποθέσεις που έθετε ο μέχρι τότε νόμος για συμμετοχή τους στις ελληνικές εκλογές. (σ.σ. κυρίως το χρονικό όριο μόνιμης απουσίας από την Ελλάδα).

Κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση είχε απορρίψει προτάσεις για τη θέσπιση επιστολικής ψήφου. Οπότε το ερώτημα για τον σημερινό αιφνιδιασμό προκύπτει αβίαστα.

Ένα άλλο σημείο που προκαλεί “υποψίες” είναι ότι, κατά τον κ.Μητσοτάκη, την επιστολική ψήφο θα μπορεί να επιλέξει “όποιος το επιθυμεί” χωρίς αιτιολόγηση, περιορισμούς και κριτήρια. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε απλώς ότι το μέτρο θα ευνοήσει όσους εργάζονται σεζόν την τουριστική περίοδο, μαθητές και φοιτητές που δίνουν εξετάσεις, ηλικιωμένους κ.λπ.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την άνοιξη, εν όψει των επικείμενων (τότε) εκλογών, να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν ως ετεροδημότες στους τόπους εργασίας τους, αλλά η κυβέρνηση το είχε αρνηθεί.

Από τα ερωτήματα που θέτουν προκύπτει “φόβος για επιχείρηση νοθείας”, αλλά, όπως σημειώσαμε, περιμένουν την αποψινή εξειδίκευση για να τοποθετηθούν επισήμως και ολοκληρωμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v