Παγιώνεται δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση

Πώς διαμορφώνεται η πρόθεση ψήφου μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη Metron Analysis. Απώλειες για τη ΝΔ, πώς αξιολογούν οι πολίτες το έργο της κυβέρνησης.

Παγιώνεται δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση

Η ΝΔ μετρά δημοσκοπικές απώλειες σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, αν και διατηρεί ισχυρές δυνάμεις. Ο  ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση κορυφαίων και ιστορικών στελεχών λίγο πριν από τη δημιουργία νέας διακριτής Κοινοβουλευτικής Ομάδας χάνει σχεδόν δύο μονάδες, καθώς ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, μετατρέποντας σε ντέρμπι τη μάχη για την τρίτη θέση, σύμφωνα με γκάλοπ της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Οριακά πάνω από μονοψήφια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται και συγκριτικά με τον Οκτώβριο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει επιπλέον 1,8% και φθάνει το 10,2% στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 1,6% συγκριτικά με τον Οκτώβριο και φθάνει στο 12,2% και καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη δημοσκοπικά. Κέρδη 0,5% καταγράφει και η ΝΔ αγγίζοντας το 30,5%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν περαιτέρω εκλογική υποχώρηση και καταγράφουν την συνθήκη κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά η πλειοψηφία (46%) εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Διαπιστώνεται, όμως, ότι 4 στους 10 κεντροαριστερούς πιστεύουν πως θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ.

Η ραγδαία πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η σταδιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται ανάγλυφα στα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου της Μetron Analysis από τον Ιούνιο.

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι μισοί ψηφοφόροι (51%) του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του Ιουνίου παραμένουν συσπειρωμένοι στο κόμμα. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται προς το ΚΚΕ και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Την υψηλότερη συσπείρωση καταγράφει η ΝΔ, άνω του 80%.

Υψηλή συσπείρωση καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την ανάσα του ΚΚΕ

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ είναι 22,9 μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 38,2% , οριακά κάτω από τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου ενώ το ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τα ποσοστά του κατά 3,5 μονάδες φθάνοντας το 15,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση υπολείπεται του εκλογικού ποσοστού του κατά 5,1% καθώς συγκεντρώνει 12,7%. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΚΚΕ που φθάνει το 11,5% από 7,7% που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές καθώς παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετακινούμενων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης διατηρεί την υπεροχή του, υψηλά ποσοστά στο κανένας

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα με 41%.

Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας» με 31% ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά και δεν ξεπερνούν το 5%.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v