Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Με την οικονομία στο επίκεντρο οδεύει προς τις γιορτές

Οι κοινοβουλευτικές δράσεις και η στήριξη ων πιο αδυνάμων. Η ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη. Η επιστροφή του πλεονάσματος στους πολίτες και ο παρατεταμένος «πονοκέφαλος» της ακρίβειας.

Κυβέρνηση: Με την οικονομία στο επίκεντρο οδεύει προς τις γιορτές

Με ενισχυμένη… δόση οικονομίας σκοπεύει η Κυβέρνηση να διανύσει τον τελευταίο μήνα του έτους. Λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την «ανθεκτικότητα» αυτής και τα «θετικά στοιχεία» που βλέπουν εσχάτως το φως της δημοσιότητας. Και τούτο, συνδυάζοντας -όπως διαμηνύουν- τη δημοσιονομική πειθαρχία με την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη, αρχής γενομένης από τη Βουλή και την νομοθετική πρωτοβουλία για το φορολογικό και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που ψηφίζεται πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η οικονομία είναι ένα από τα σημαντικά «χαρτιά» που έχουν στη διάθεσή τους και θα το επικοινωνήσουν έντονα, προτάσσοντας την σταθερότητα και τη σιγουριά που εμπνέει η εφαρμοζόμενη πολιτική σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, όπου επενδύει πολλά ο πρωθυπουργός. «Θα είναι μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξουμε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η οικονομία μας έχει αλλάξει σελίδα και οι προοπτικές είναι πλέον ιδιαίτερα ευοίωνες», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας. Υπογραμμίζει δε ότι «ο προϋπολογισμός και του επόμενου έτους στηρίζει το εισόδημα των πολιτών, αυξάνει τα έσοδα χωρίς όμως νέους φόρους, εξασφαλίζει νέους επενδυτικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αυξάνει τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία».

Την ίδια ώρα, βούληση του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχίσει τη στήριξη των πιο αδυνάμων. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας καταβλήθηκαν μια σειρά από επιδόματα, όπως παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αναπηρικά, στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, προσωπικού βοηθού και γέννησης και η τακτική αυτή θα συνεχιστεί.

Αυξημένη σύνταξη

Τον τρέχοντα μήνα θα υπάρξει νέα στήριξη των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα ενισχυθούν και συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, βάσει των σχετικών προηγούμενων ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα δουν στο τέλος Δεκεμβρίου αυξημένη τη σύνταξή τους κατά 3%, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα ενισχυθούν εφάπαξ με 100 - 200 ευρώ και οι χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά να λάβουν την εφάπαξ ενίσχυση των 150 ευρώ. Έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα ΑΜΕΑ που εισπράττουν το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ.

«Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά -και θα συνεχίσει να πηγαίνει έτσι- με συνετή και υπεύθυνη διαχείριση, τόσο το πλεόνασμα θα επιστρέφεται στην κοινωνία και κυρίως σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής κατά τα τελευταία 4,5 χρόνια: «Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα από τους μεγαλύτερους και πλέον αξιόπιστους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, έχουμε πλέον τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε. και το ρεκόρ άμεσων επενδύσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά ως προς το ΑΕΠ της χώρας και η ανεργία έχει πέσει επίπεδα πριν από την κρίση, φτάνοντας πια σε μονοψήφιο ποσοστό».

Από την άλλη, μεγάλο εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα της ακρίβειας, παρά τα επιμέρους μέτρα που λαμβάνονται. Είναι ένας τομέας εξαιρετικά κρίσιμος και καθοριστικός για τη συνέχιση ή μη της εμπιστοσύνης των πολιτών και στην κυβέρνηση το γνωρίζουν καλά αυτό. Η αντιμετώπισή του είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στη χθεσινή εβδομαδιαία καθιερωμένη ανάρτησή του στο facebook, έκανε λόγο για «μία μάχη που εξακολουθούμε να δίνουμε με αμείωτη ένταση, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει, παρότι τον Νοέμβριο σημείωσε επιβράδυνση και έπεσε από το 3,8% στο 3%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v