ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις αμυντικές δαπάνες ως μήνυμα στην Τουρκία

Αλλά «θα παρακολουθούμε στενά τις λεπτομέρειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων». «Θα το εξετάσουμε», δηλώνει και η Ε. Αχτσιόγλου εκ μέρους της «Νέας Αριστεράς». Πώς ο Γ. Φλωρίδης… έφερε κοντά Πολάκη-Τσακαλώτο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις αμυντικές δαπάνες ως μήνυμα στην Τουρκία

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες στον νέο κρατικό Προϋπολογισμό. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, κλείνοντας μία πολυετή παρένθεση όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδινε θετική ψήφο λόγω των γκρίζων σκιών και των υπονοιών που έθετε για τα εξοπλιστικά “πάρτι” από το 2019 και μετά.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η αλλαγή στάσης οφείλεται στην ανάγκη να σταλεί “μήνυμα στην Τουρκία”, μέσα από μία άκρως σημειολογική κίνηση “ναι στην άμυνα”, όπως είναι η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών.

Έστω κι έτσι, πάντως, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί στενά την πορεία και τις “λεπτομέρειες” των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τον βουλευτή Επικρατείας και ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη να ηγείται, ως γνώστης, αυτής της προσπάθειας.

Το σκεπτικό θα το παρουσιάσει ολοκληρωμένα ο κ. Κασσελάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, την οποία συγκαλεί… στις 8 το πρωί της Κυριακής. Η επιλογή της ώρας οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργασίες της Ολομέλειας θα αρχίσουν στις 9πμ προκειμένου να μιλήσουν οι εννέα πολιτικοί αρχηγοί (εννιακομματική Βουλή, γαρ…) και οι υπουργοί, ώστε η πενθήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό να ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη νεοσύστατη Κοινοβουλευτική Ομάδα της “Νέας Αριστεράς”, δηλαδή των έντεκα βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δηλώνουν τόσο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις όσο και δημοσίως, “το σκέφτονται” να υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες. “Θα το εξετάσουμε και θα δείτε την Κυριακή τις αποφάσεις μας”, απάντησε χθες η Έφη Αχτσιόγλου (στο Action 24”), εξηγώντας ότι θα λάβουν υπόψη όχι μόνο το αναγκαίο των αμυντικών δαπανών αλλά και το πώς αποφασίσθηκαν (επιλογές, διαφάνεια κλπ).

“Θέμα κοινής λογικής” η μείωση των έμμεσων φόρων

Όσον αφορά στα αμιγώς οικονομικά θέματα, δεδομένης της συζήτησης για τον νέο Προϋπολογισμό, ο κ. Κασσελάκης εστίασε εκ νέου χθες (μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης στο Kontra”) στην φορολογική αφαίμαξη των πολιτών μέσω των έμμεσων φόρων.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40%. Το εισόδημα του Έλληνα αυξήθηκε τόσο; Όχι. Άρα το κάθε νοικοκυριό αντιμετωπίζει τις αυξημένες δαπάνες του από το ‘μαξιλάρι’ που έχει, το αποκούμπι”.

Και επέμεινε σε άμεσης εφαρμογής προτάσεις, όπως:

  • Να μειωθούν έμμεσοι φόροι, “είναι θέμα κοινής λογικής”.
  • Να επενδύσει η κυβέρνηση στο Δημόσιο. “Δεν γίνεται ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει 6,5 δισ ευρώ για ιδιωτική υγεία”.
  • Το κοινωνικό κράτος πρόνοιας και ο κατώτατος μισθός αλληλένδετα. Ο κατώτατος να ανέβει στα 900 ευρώ καθαρά διότι “πώς μπορεί να ζει κάποιος με λιγότερα σήμερα;”.
  • Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, “είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό, δεν γίνεται να συνεχίζεται”.

Ο Γ. Φλωρίδης… τους έφερε κοντά

Το ενδιαφέρον σημείο της χθεσινής ημέρας στη Βουλή ήταν η επιτυχία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη… να φέρει λίγο κοντά τους νυν και τους πρώην του ΣΥΡΙΖΑ. Και, μάλιστα, τον Παύλο Πολάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι αντιμετώπισαν σχεδόν από κοινού, αυθόρμητα βεβαίως, τις κατηγορίες του κ. Φλωρίδη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες για να αθωώσει μεγαλοεγκληματίες.

Κατάντια, ο κ. Φλωρίδης έγινε θεραπαινίδα του νεοφιλευθερισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη για να γίνει υπουργός”, ήταν η οργισμένη παρέμβαση του κ. Πολάκη. Για να πάρει τη σκυτάλη ο κ. Τσακαλώτος: “Από το προοδευτικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ πήγατε στο συντηρητικό της Δεξιάς. Έχω να ακούσω τόσο συντηρητικό λόγο από την περίοδο που στην αίθουσα ήταν η Χρυσή Αυγή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v