Αλ. Χαρίτσης: Επτά στους δέκα Έλληνες νιώθουν φτωχοί

Ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. “Νέα Αριστερά” στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Αλ. Χαρίτσης: Επτά στους δέκα Έλληνες νιώθουν φτωχοί

Με αναφορά στην αρνητική πρωτιά που καταγράφει η Ελλάδα, με διπλάσια διαφορά από την αμέσως επόμενη χώρα, τη Βουλγαρία, άνοιξε την ομιλία του ο επικεφαλής της “Νέας Αριστεράς” Αλέξης Χαρίτσης: εφτά στους δέκα πολίτες νιώθουν ότι είναι φτωχοί, σύμφωνα με τον δείκτη υποκειμενικής φτώχειας που μετράει η Eurostat.

“Έχουμε 8% πραγματική μείωση του ονομαστικού μισθού την τελευταία τριετία. Οι πολίτες βλέπουν πως όσα και να βγάζουν δεν είναι αρκετά με την έκρηξη της ακρίβειας. Οι νέοι δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι, η οικονομική αποταμίευση είναι ανέφικτος στόχος, ενώ οι φόροι δεν επιστρέφονται στην κοινωνία”, σημείωσε. Και τόνισε ότι “η ζωή στην Ελλάδα το 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια κι αυτό γεννά απογοήτευση και απελπισία”.

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις κρίσεις με μπαλώματα, συσσώρευση πλούτου σε λίγους, με μοντέλο φτηνής ανάπτυξης και με αδιαφορία για τους κινδύνους και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

“Εξαντλεί την ανάπτυξη στο τρίπτυχο τουρισμός - κατασκευές - real estate”, συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, μόνο που το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης, τα 7 δισ ευρώ, προέρχονται από τον ΦΠΑ”.

Στον αντίποδα, εμφάνισε την πράγματι μείωση φόρων “αλλά αυτούς που αφορούν τους πλούσιους και τους ισχυρούς: τους φόρους μερισμάτων, των υπερκερδών ενέργειας, των υψηλών κληρονομιών-γονικών παροχών και τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες”.

Ειδική αναφορά έκανε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς το 86% αφορά δανειοδότηση άνω των 10 δισ ευρώ σε 36 εταιρείες-ομίλους που έχουν έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. “Εμείς επικεντρώνουμε στην χρηματοδότηση μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας”, είπε.

Κατά τον κ.Χαρίτση, η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς “εκπροσωπεί ένα σχέδιο για το πού πρέπει να πάει η χώρα, καθώς χτυπά τον ιδεολογικό πυρήνα ηγεμονίας της Δεξιάς και βασίζεται στον κοινωνικό συνασπισμό”.

Το σχέδιο αυτό, τόνισε, στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες:

  • Αναπτυξιακό κράτος.
  • Κοινωνικό κράτος με πολιτικές σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη.
  • Πράσινη μετάβαση.
  • Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v