Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: «Καλές γιορτές» με δύο τροπολογίες-φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

«Παρακράτος» και «Οικογένεια» οι βαριές κατηγορίες Ανδρουλάκη-Κασσελάκη στην κυβέρνηση για το φρένο στον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χ.Δούκα. Γενναίες αυξήσεις 46% στους εξωκοινοβουλετικούς υπουργούς. Σήμερα η ψηφοφορία.

Βουλή: «Καλές γιορτές» με δύο τροπολογίες-φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Με πλήθος τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και χωρίς να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να τις μελετήσουν, η κυβέρνηση κλείνει το νομοθετικό έργο της Βουλής με εξοντωτικές συνεδριάσεις που συνεχίζονται και μετά την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού.

Τα πυρά συγκέντρωσαν δύο εξ΄ αυτών: η “έξοδος” του δήμου Αθηναίων από την εταιρεία Ανάπλασης, αφήνοντας πρακτικά τον νέο δήμαρχο Χάρη Δούκα χωρίς δυνατότητα ελέγχου του προκατόχου του, Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και η αύξηση κατά 46% των αμοιβών των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

Ως προς την πρώτη, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από τον κ. Δούκα χθες το πρωί και γρήγορα πέρασαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, με όλη την αντιπολίτευση να καυτηριάζει τον αιφνιδιασμό.

Με την εν λόγω τροπολογία, συγκροτείται εταιρεία “Ανάπλαση Α.Ε.” για τα έργα σε όλη τη χώρα, ακυρώνοντας την εταιρεία “Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε.”. Δημιουργείται έτσι εταιρεία-υπεργολάβος που, πέραν της ουσίας της, στερεί από τη νέα αρχή τον έλεγχο στα πεπραγμένα του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη μέσω της πρώτης εταιρείας…που καταργείται.

Όπως επισημαίνουν δηκτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η “αθηναϊκή” εταιρεία δημιουργήθηκε με πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων όταν εξελέγη ο κ. Μπακογιάννης το 2019 και καταργείται τώρα που παραδίδει στον κ. Δούκα.

“Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο έκανε η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν κληθεί η ΕΥΠ να πληρώσει το πρόστιμο της ΑΔΑΕ, αλλάζοντας αιφνιδίως… τη σύσταση της ΑΔΑΕ”, λένε.

Σύμφωνα με συνεργάτες του νέου δημάρχου Αθηναίων, ακόμα και εάν έχει βάση η κυβερνητική δικαιολογία ότι αναβαθμίζει το αναπλαστικό έργο σε ενιαία εταιρεία για όλη τη χώρα, θα μπορούσε να διατηρήσει την “Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε.” για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε η νέα δημοτική αρχή να κάνει τον οικονομικό έλεγχο.

“Με την αιφνίδια τροπολογία κατάργησης της ο έλεγχος είναι αδύνατος”, σημειώνουν. Και κατηγορούν για υποκρισία τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος δήλωσε ότι θα δείχνει στη διάθεση του κ.Δούκα για έλεγχο. “Πώς να τον ελέγξουμε έστω και στοιχειωδώς αφού δεν θα υφίσταται πια η εταιρεία;”, λένε.

O κ. Δούκας κατήγγειλε χθες πως, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση από την απερχόμενη δημοτική αρχή στο ερώτημα “πόσο κόστισαν τα έργα στην Πανεπιστημίου”. Ζητά επιμόνως από την κυβέρνηση δε, "να αποσύρει την σκανδαλώδη τροπολογία", αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

“Παρακράτος” και “οικογένεια”

Η εξέλιξη αυτή εκτίναξε χθες την αντιπαράθεση στη Βουλή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για “παρακρατικά μέσα και πελατειακές λογικές” που βλέπουν το κράτος ως λάφυρο.

“Πρόκειται για κατήφορο της κυβέρνησης επειδή ηττήθηκε ο ανιψιός τού πρωθυπουργού. Γιατί; Τι φοβάστε; Τη δέσμευση του κ. Δούκα ότι θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία Ανάπλαση ΑΕ;”, είπε από το βήμα της Βουλής.

Σε δική του δήλωση ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι λειτουργεί με όρους “οικογένειας”.

“Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας ‘Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε.’. Τώρα που δεν είναι, ο κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής”, κατήγγειλε. Για να προσθέσει καυστικά: “Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της”.

Για απαράδεκτη τροπολογία έκαναν λόγο το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η “Νέα Αριστερά”.
Η υπερψήφισή της σήμερα από την κυβερνητική πλειοψηφία θεωρείται δεδομένη ακόμα και… χωρίς κομματική πειθαρχία.

Αυξήσεις στους υπουργούς

Με την έτερη “νυχτερινή” τροπολογία, αυξάνονται οι αμοιβές των μελών του υπουργικού συμβουλίου που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα:

  • Για τους υπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς οι μικτές αμοιβές ορίζονται στο 90% των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου.
  • Για τους υφυπουργούς ορίζονται στο 80% των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πάρης Κουκουλόπουλος, αυτό σημαίνει αύξηση 46%, με άλλους βουλευτές να παραθέτουν τις ισχνές αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως κατά 3% στους συνταξιούχους. Γι΄ αυτό και γίνεται λόγος περί “τροπολογίας-μπόνους” στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αν και συμπαρασύρει σε αυξήσεις και τις αμοιβές των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.

Στον αντίποδα αυτής της τροπολογίας η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε χθες πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v