Ομόφυλα ζευγάρια: Ποιοι γαλάζιοι βουλευτές επιμένουν στο «όχι» παρά το… μασάζ

Τι έγινε στη χθεσινή, δεύτερη μέρα των «φροντιστηρίων» για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι προβληματισμένοι και οι θετικοί. Ξεκινούν τα κατ’ ιδίαν ραντεβού με όσους επιμένουν να έχουν ενστάσεις.

Ομόφυλα ζευγάρια: Ποιοι γαλάζιοι βουλευτές επιμένουν στο «όχι» παρά το… μασάζ

Ούτε και το χθεσινό, δεύτερο στη σειρά «φροντιστήριο» που έγινε στους γαλάζιους βουλευτές στα γραφεία της ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια φάνηκε να κάμπτει τις υπάρχουσες αντιρρήσεις των διαφωνούντων.

Στις 3,5 περίπου ώρες που διήρκεσε η συνάντηση, πέραν των εισηγήσεων του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, έγιναν περισσότερες από 20 τοποθετήσεις βουλευτών. Το κλίμα ήταν ήρεμο, δεν υπήρξαν εντάσεις, ωστόσο και πάλι διαφάνηκαν οι δύο γραμμές στις οποίες είναι χωρισμένο το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούν να είναι αρνητικοί ή έστω να παραμένουν προβληματισμένοι, μεταξύ άλλων, οι:

Θάνος Πλεύρης: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση ψήφισης του νομοσχεδίου… Δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας… Η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, το 2018 είχε καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τεκνοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης... Πάμε να φτιάξουμε και έναν άλλο τύπο οικογένειας… Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αλλάζουμε θέση».

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Έχω διατυπώσει τις απόψεις μου και δεν τις αλλάζω σαν πουκάμισα… Το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα και αυτό θα ψηφίσω».

Γιώργος Βλάχος: «Γιατί τώρα;».

Γιάννης Οικονόμου: «Υπάρχει προβληματισμός για τον συντηρητισμό της ελληνικής επαρχίας». 

Αρνητικοί είναι επίσης οι βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας («έχω πάρει τις αποφάσεις μου»), Άρτας Γιώργος Στύλιος, Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και Χίου Νότης Μηταράκης, ο οποίος προσήλθε στη συνάντηση, χαριτολογώντας: «Έχω αργήσει στο μάθημα». 

Προβληματισμένοι δήλωσαν εξάλλου οι βουλευτές Κοζάνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κορινθίας, Μαριαλένα Σούκουλη και Ημαθίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Ποιοι θα υπερψηφίσουν

Από την άλλη, θετικά στο ζήτημα διάκεινται οι:  

Επικρατείας, Γιώργος Σταμάτης: «Αληθεύει ότι υποστήριξα και την παρένθετη μητέρα στη συζήτηση. Το νομοσχέδιο αποκαθιστά αδικία ετών. Δεν δημιουργούμε νέα μορφή οικογένειας, αλλά θα στηρίξουμε αυτές που υπάρχουν».

Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη: «Θα υπερψηφίσω, με ενδιαφέρει η προστασία των παιδιών».

Τάσος Χατζηβασιλείου βουλευτής Σερρών: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι, αυτή είναι μία πρωτοβουλία ισότητας».

Μακάριος Λαζαρίδης, βουλευτής Καβάλας: «Είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου. Άκουσα τον πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο η παρένθετη μητέρα και ο γονέας 1 και γονέας 2 με έπεισε και θα υπερψηφίσω».

Ασημίνα Σκόνδρα, βουλευτής Καρδίτσας: «Θα υπερψηφίσω από τη στιγμή που προστατεύονται τα παιδιά και αποκαθίστανται ζητήματα ισότητας».

Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης: «Είναι ένα νομοσχέδιο δικαιωμάτων, μια από τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούν να λύσουν δικαιώματα. Έχουμε θετική διάθεση».  

Στράτος Σιμόπουλος, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει υπαρκτά προβλήματα. Δεν θέλω να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση. Να αρχίσει συζήτηση για το δημογραφικό».  

Ιάσων Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας: «Είναι ένα πραγματικά καλό νομοσχέδιο που βάζει τάξη και αποκαθιστά  αδικίες».  

Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται επίσης η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη («Απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα ιδίως σε σχέση με την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών»), Λευτέρης Κτιστάκης (Βοιωτίας), Κώστας Τσιάρας (Καρδίτσας), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης («Όλα θα πάνε καλά»), η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο Ευάγγελος Λιάκος (δυτικής Αττικής), η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου και η συνάδελφός της της Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου.

Πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να πειστούν όσοι βουλευτές ακόμα έχουν αντιρρήσεις, με κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως όσοι βουλευτές δηλώνουν αναποφάσιστοι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v