Το στοίχημα των Σπετσών έδωσε πόντους στον Στ. Κασσελάκη

Χωρίς ευτράπελα και με τέσσερις κύκλους εργασιών που συνεχίστηκαν και σήμερα. Η «μέριμνα» που έκανε τη διαφορά και το αυξημένο ενδιαφέρον των νέων βουλευτών. Ποιοι παραβρέθηκαν πέραν των βουλευτών. Σύνοψη εργασιών.

Το στοίχημα των Σπετσών έδωσε πόντους στον Στ. Κασσελάκη

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε σήμερα η πρωτότυπη τριήμερη «συνεδρίαση» της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες. Όπως δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, «εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως η διαδικασία ήταν επιβεβλημένη, είμαστε όλοι εδώ».

Κοινώς, «του βγήκε» του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς οι αρχικοί ενδοιασμοί για το πρωτόγνωρο της διαδικασίας διαλύθηκαν, ενώ οι απουσίες ήταν μόνο δύο για λόγους υγείας (Όλγα Γεροβασίλη, Μαρίνα Κοντοτόλη).

Το γεγονός ότι οι αρχικά αρνητικές Έλενα Ακρίτα και Κυριακή Μάλαμα έκαναν αναρτήσεις ότι μετέβαλαν άποψη και «θα πάω στις Σπέτσες» (σ.σ. πήγαν και οι δύο) εκμηδένισε τα περιθώρια μουρμούρας για την εν λόγω πρωτοβουλία. Φυσικά, οι βουλευτές πήγαν μόνοι τους, χωρίς συνεργάτες ή μέλη των οικογενειών τους, ακριβώς επειδή επρόκειτο «για εργασία και όχι για εκδρομή».

Ο Όθωνας Ηλιόπουλος, βουλευτής Επικρατείας και αρμόδιος για τους απόδημους, ο οποίος ταξίδεψε από τις ΗΠΑ (σ.σ. είναι καθηγητής στο Χάρβαρντ) ειδικά γι' αυτό το σκοπό, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πολύ κόσμος αναρωτήθηκε γιατί γίνεται αυτό το διήμερο. Είναι μία πρακτική που συνηθίζεται πάρα πολύ το εξωτερικό. Αν δουλεύεις σε μία εταιρεία, σε ένα department στο πανεπιστήμιο, σε ένα γραφείο, μία φορά τον χρόνο συνηθίζεται η απόσυρση, ένα Σαββατοκύριακο, μακριά από εκεί που μένεις για να μην έχεις τις διασπάσεις της καθημερινής ζωής και να μπορέσεις να σκεφτείς τι έκανες, τι στόχους έχεις. Θα προτείνω συγκεκριμένα προγράμματα και στόχους δράσεις και προτεραιότητες που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους απόδημους».

Η βασική, όπως αποδείχθηκε, «λεπτομέρεια» που δεν οδήγησε σε εκφυλισμό την πρωτοβουλία και άφησε…χωρίς πλάνα με ευτράπελα τα τηλεοπτικά συνεργεία, ήταν η μέριμνα που είχε λάβει ο κ. Κασσελάκης: το τριήμερο περιορίστηκε σε πολύωρες συζητήσεις που έγιναν μέσα στο σπίτι του, ενώ για τα μικρά διαλείμματα είχε προβλεφθεί φαγητό ή σνακς με κέτερινγκ.

Πλην των βουλευτών, στο πρωτόγνωρο (για ελληνικό κόμμα) meeting μετείχαν οι δύο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής της Κ.Ο., Γιώργος Τσίπρας, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, Μανώλης Καπνισάκης, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη και ο διευθυντής του γραφείου τύπου Μπάμπης Παπαδάκης.

Στους μετέχοντες ήταν και η δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάζη (σύζυγος του πρόωρα χαμένου Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαϊδη) η οποία θα έχει ρόλο στην επικοινωνιακή προβολή της δουλειά της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι δύο γραμματείς είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου του νησιού, από την οποία έφυγαν… φορτωμένοι με τοπικά προϊόντα που έστειλαν οι φορείς σε όλους τους μετέχοντες στην άτυπη κοινοβουλευτική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συζήτηση μεταξύ ίσων, όχι συνεδρίαση»

Ο κ. Κασσελάκης διευκρίνισε ευθύς εξ' αρχής ότι αυτό δεν ήταν “συνεδρίαση” με την τυπική έννοια, αλλά μία “συζήτηση μεταξύ ίσων” που, πέραν του περίφημου bonding (“σύσφιξη σχέσεων” δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές αλλά… και ο ίδιος είναι “καινούργιοι” στο κόμμα) έχει σκοπό έναν ευρύχωρο προγραμματισμό δράσης για το τρέχον εξάμηνο, εντός κι εκτός Βουλής.

“Θα έχουμε μία παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ίσων”, είπε, προτείνοντας “την από κοινού διαμόρφωση αξόνων για ένα ‘Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο’, με στόχο την ανασυγκρότηση εκ βάθρων του κράτους”.

Για “πρωτόγνωρη διαδικασία, κρίκο σε μία αλυσίδα που ξεκίνησε από το καλοκαίρι με προτάσεις στον δρόμο προς το συνέδριο” έκανε λόγο η τομεάρχης Εξωτερικών, Ρένα Δούρου. “Χρήσιμες για σύσφιξη αυτές οι συναντήσεις, θα είναι πολύ επιτυχημένο διήμερο”, ήταν η πρόβλεψη του τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας-Κλιματικής Κρίσης, Συμεών Κεδίκογλου, ενώ τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Καραμέρος τόνισε ότι “στις Σπέτσες παράγεται πολιτική”.

Παράταση των “εργασιών” και σήμερα

Για τις ανάγκες των συζητήσεων είχαν στηθεί τραπέζια (ροτόντες) στον ευρύχωρο εσωτερικό χώρο και μεγάλη οθόνη για τα PowerPoints που πρόβαλαν οι τομεάρχες, ο καθένας για τον τομέα ευθύνης του.

Η ανταπόκριση των βουλευτών στη δουλειά που παρουσίαζαν οι τομεάρχες ήταν μεγάλη και, εξ' αυτού του λόγου, το πρόγραμμα “έπεσε έξω”, με αποτέλεσμα να παραταθεί και για σήμερα το πρωί.

“Ειδικά οι νέοι βουλευτές ρουφούσαν σαν σφουγγάρια όχι μόνο τα στοιχεία αλλά και τη μεταφορά εμπειρίας, με τα θετικά και αρνητικά, ενώ ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για όλα τα θέματα και, δη, για τα ‘καυτά’ της καθημερινότητας”, αναφέρει βουλευτής από …τους παλιούς.

Όπως είχε γίνει γνωστό από πριν, στον τομεάρχη Οικονομικών Νίκο Παππά δόθηκε διπλάσιος χρόνος (μία ώρα) για την παρουσίαση των στοιχείων, καθώς έπρεπε να παρουσιάσει διεθνή και εγχώρια στοιχεία, αλλά και να αναπτύξει περισσότερους στόχους.

Για παράδειγμα, κάποια από τα στοιχεία που έντυσαν τις διαφάνειες ήταν: “είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη, πληρώνουμε 7 δισ. περισσότερο ΦΠΑ από το 2021, χάνουμε 40 δισ. από την πώληση των μετοχών των τραπεζών”.

Ως στόχους του τομέα Οικονομικών για την επόμενη περίοδο έθεσε, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία πρότασης για τη θέσπιση της προοδευτικής φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία πρώτης κατοικίας - επαγγελματικής στέγης - αγροτικής γης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συγκρότηση μετώπου για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνία, καθώς και στην τακτική παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Φάμελλος: Επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κ.Ο., με πυκνή πολιτική συζήτηση, τουλάχιστον 20 ωρών εργασίας και με 30 εισηγήσεις τομέων.

Το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κ.Ο. ήταν οι προτάσεις που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, για καλύτερο εισόδημα, καλύτερες δουλειές, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία.

Και συνδυάζεται η συνεδρίαση της Κ.Ο. με την επεξεργασία των θέσεων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολλές οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει. Έχουμε μια ολιγοπωλιακή αγορά, η οποία λειτουργεί με αισχροκέρδεια και στρεβλώσεις, έχουμε σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, στην παιδεία και στην υγεία.

Στόχος μας είναι κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το όνειρό του με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και μια δημοκρατική κοινωνία.

Αυτή ακριβώς είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μια ισχυρή πολιτεία, ένα ανθρώπινο και σύγχρονο κράτος που θα έχει σχεδιασμό για την ανάπτυξη, για τη δημόσια διοίκηση, το περιβάλλον, τη χωροταξία αλλά και ένα ισχυρό κράτος δικαίου με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα μας όπου θα υπάρχουν ισχυρές ανεξάρτητες αρχές και θεσμοί.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της τριήμερης συνάντησης εργασίας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας: ότι υπάρχει πολιτική πρόταση, υπάρχει διέξοδος για την Ελλάδα, είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και χρειαζόμαστε μία νέα κοινωνική συμφωνία που πλέον θα περιλαμβάνει και την πράσινη- κλιματική μετάβαση, αλλά και το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Και επιτρέψτε μου και ένα τελευταίο σχόλιο που είναι πρώτο σε σειρά και βαρύτητα. Η πιο σημαντική αξία είναι η αξία της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής. Για το λόγο αυτό δηλώνουμε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Πρόεδρος και όλα τα στελέχη, που ήμασταν μέχρι σήμερα εδώ στις Σπέτσες, ότι η μεγαλύτερη αξία στην πολιτική στις μέρες μας οφείλει να είναι η αξία της ειρήνης και της ζωής και αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο αγαθό για το οποίο θα αγωνιζόμαστε.

* Δείτε τη σύνοψη των τριήμερων εργασιών στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v