Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ για επιστολική ψήφο: Καταψηφίζουμε αν δεν υιοθετηθούν οι τροπολογίες μας

«Η συναίνεση για την ψήφο στις ευρωεκλογές δεν είναι ‘πάσο’ για τις επιδιώξεις σας». Τα σοβαρά ερωτήματα και η πρόταση για 4 εκλογικές περιφέρειες αποδήμων. Η ανάρτηση Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ για επιστολική ψήφο: Καταψηφίζουμε αν δεν υιοθετηθούν οι τροπολογίες μας

Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για επέκτασή της στις εθνικές εκλογές, έκανε γνωστό ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Θεωρήσατε τη συναίνεσή μας ‘πάσο’ για τις επιδιώξεις σας. Φέρατε μία τυχοδιωκτική τροπολογία δυναμιτίζοντας τη συζήτηση. Καμία ψήφος από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία τέτοια εξέλιξη», είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο., παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αναδεικνύοντας όλα τα κενά που έχουν οι ρυθμίσεις για την επιστολική ψήφο.

Όπως:

- Απουσιάζει από το (αρχικό) νομοσχέδιο η διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας με ευθύνη μίας Ανεξάρτητης Αρχής.

- Δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα για την ταυτοπροσωπία, κυρίως όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

- Αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα πώς θα φτάσει το υλικό στις απομακρυσμένες περιοχές, τη στιγμή που η κυβέρνηση από τη μια θεσπίζει την επιστολική διαδικασία και από την άλλη κλείνει τα περισσότερα καταστήματα των ΕΛΤΑ στην περιφέρεια.

- Στο νομοσχέδιο λέτε ότι ακόμα και την παραμονή των εκλογών, το Σάββατο το βράδυ, μπορεί ο απόδημος να ενημερωθεί ότι δεν μπορεί να ψηφίσει επιστολικά και… πρέπει να έρθει στην Ελλάδα.

- Φέρατε στο παρά πέντε αλλαγή του εκλογικού μέτρου, δίνοντας περισσότερες έδρες στα μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρότερων.

Κι ενώ η συζήτηση στην επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια, σε επίπεδο εισηγητών χθες, γινόταν επί ενός νομοσχεδίου που αφορούσε την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, η κα Κεραμέως υπονόμευσε κάθε προσπάθεια συναίνεσης, φέρνοντας τροπολογία για επέκτασή της στις εθνικές εκλογές, δείχνοντας εκνευρισμό και έλλειψη σοβαρότητας».

Τέσσερις περιφέρειες αποδήμων

Ο κ. Φάμελλος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας, επανακατέθεσε το μεσημέρι την πρόταση νόμου που είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο, για δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ώστε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να έχουν τους εκπροσώπους τους στην ελληνική Βουλή: 

α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών.

Όπως είπε, «τόσο αυτή η πάγια πρόταση όσο και οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από όλη την αντιπολίτευση, αποτελούν “απαράβατη προϋπόθεση” για να αντιμετωπίσει θετικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο».

 

Κασσελάκης για επιστολική ψήφο: Ασυνεπής η κυβέρνηση, καταθέσαμε προτάσεις

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της επιστολικής ψήφου αλλά και τη στάση της κυβέρνησης καταγράφει ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media. 

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του κόμματος, «με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και την Γιώτα Πούλου, τομεάρχη εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλύουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο καθώς και τις διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο.

Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέσεις που πηγάζουν από την πάγια αρχή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν απολύτως συνεπής. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής αλλά δεν έχει και την επάρκεια.

  • Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται.
  • Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

  • Υπάρχουν 2 διακρίσεις. Η 1η εναντίον των αποδήμων διότι εάν είσαι απόδημος ή ομογενής δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου. Η 2η διάκριση αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν εντός Ελλάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς καταλόγους για να μπορεί να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας στις ευρωεκλογές από όπου και να είναι αλλά να μην το εφαρμόζουμε στις βουλευτικές εκλογές.

Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης εμείς είμαστε εδώ.

Η ερώτηση είναι: το θέλουν;» 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v