Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών ανακοινώνει η κυβέρνηση

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Μήνυμα… φιλίας Αυγενάκη στους αγρότες. Προβληματισμένοι οι βουλευτές της ΝΔ.

Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών ανακοινώνει η κυβέρνηση

Έτοιμοι να σκληρύνουν κι άλλο τη στάση τους εμφανίζονται οι αγρότες σε όλη τη χώρα, εφόσον η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί θετικά και άμεσα στα αιτήματά τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις σημερινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» και σε απάντηση σχετικής ερώτησης του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Κυβερνητικά στελέχη διατηρούν χαμηλά τον πήχη, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί» με το οποίο θα λυθούν όλα τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, ωστόσο «θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια» για την ικανοποίηση μέρους των αναγκών των αγροτών.

Την ίδια ώρα η κοινωνία τάσσεται εμφανώς στο πλευρό των γεωργών και των κτηνοτρόφων, όπως αποτυπώθηκε στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, με το 68% των ερωτηθέντων να αντιμετωπίζει θετικά τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών. Κάτι που εντείνει τον ήδη υπάρχοντα «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, που θέλει να κλείσει γρήγορα και «αναίμακτα» το ζήτημα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας, με μια σειρά από πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν. Και πιστεύω ότι, όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας, θα αντιληφθούν και οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, καθώς και για στήριξη στα τιμολόγια της ενέργειας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Μήνυμα… φιλίας

Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης εγκαινίασε την έκθεση Agrotica απ’ όπου  που έστειλε νέο μήνυμα… φιλίας στους αγρότες: «Είμαστε διαθέσιμοι για συνεργασία και κοινή προσπάθεια, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί, με κοινές αγωνίες και θέληση να βρούμε λύσεις και να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, στη σημερινή παρέμβασή του στη Βουλή, θα επισημάνει τι έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα στη Θεσσαλία για την αποκατάσταση των πληγών από την κακοκαιρία «Daniel», ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ, αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τροποποιήσεις που δρομολογούνται για το 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ήδη από το 2020, καθώς και για το γεγονός ότι ξεκινάει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής διάλογος για δομικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη αυτή.

Προβληματισμένοι όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα εμφανίστηκαν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά, ακόμα και αν έχουμε αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων σε αυτή τη φάση», τόνισε ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εκτίμησε ότι «οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί απειλείται το βιοτικό τους επίπεδο», ενώ ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως «οι παραγωγοί στην Ελλάδα κυρίως, νομίζω και στην Ευρώπη- βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες ανυπέρβλητες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v