ΣΥΡΙΖΑ: Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία και την εικόνα του κόμματος

Το… «Όσκαρ ηλιθιότητας» που απένειμε ο Π. Πολάκης και οι διευκρινίσεις για το «μπορείς να φύγεις» του Στ. Κασσελάκη. Δ. Τεμπονέρας: Ζωτικής σημασίας η διατήρηση της β' θέσης στις ευρωεκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία και την εικόνα του κόμματος

Οι φήμες για νέο επεισόδιο στις σχέσεις Κασσελάκη-Πολάκη επισκίασαν τον προβληματισμό που εντείνεται πλέον για την πορεία του κόμματος και τις θέσεις του σε κομβικά ζητήματα, όπως οι εξοπλισμοί.
Αυτός ο προβληματισμός αναπτύχθηκε και χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αφού προηγουμένως πηγές της Κουμουνδούρου και ο Παύλος Πολάκης διέψευσαν (με οργή, ο δεύτερος) τις φήμες περί του επεισοδίου.

«Γιατί πρέπει να απολογούμαι για οποιαδήποτε ιστορία επιστημονικής φαντασίας βγάζει οποιοσδήποτε συνάδελφός σας που διεκδικεί το Όσκαρ ηλιθιότητας, μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό; Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Ό,τι του έρχεται του καθενός στο κεφάλι θα το διαψεύδουμε;», δήλωσε ο Χανιώτης βουλευτής προσερχόμενος στη συνεδρίαση, με τρόπο που δεν άφησε περιθώρια επιμονής.

Κατά τις πληροφορίες, δε, το «επεισόδιο» που φέρεται να εκδηλώθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είχε σαν κατάληξη την προτροπή του Στέφανου Κασσελάκη στον βουλευτή «αν δεν σου αρέσει, μπορείς να φύγεις από το κόμμα», όπως ερμηνεύθηκε από ορισμένους.

Όπως λένε μέλη του προεδρείου, ο κ. Πολάκης ζήτησε όντως να προστεθεί στα υπό συζήτηση θέματα η θέση του κόμματος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ με αιχμή τα F-35, με τον κ. Κασσελάκη να παραμένει στην ατζέντα περί των νομοσχεδίων που θα κοκκινίσουν το θερμόμετρο της Βουλής το επόμενο 20ήμερο.

Στην επιμονή του βουλευτή είπε μεν «αν δεν συμφωνείς μπορείς να φύγεις», εννοώντας όμως από τη σύσκεψη. Κατά άλλους μάλιστα, το υπονοούμενο πήγαινε και στη θέση του συντονιστή των τομεαρχών που κατέχει ο κ. Πολάκης.

Το βέβαιο είναι ότι η σχέση των δύο τους έχει διαταραχθεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή (και) τη θέση του κ. Πολάκη σε προηγούμενη συζήτηση στο ηγετικό όργανο ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία δεν περνά σε «πάνω από 200 μέτρα υψόμετρο», εννοώντας τα ορεινά χωριά της Κρήτης.
Παρότι τη θέση αυτή την εξέφρασε εντός οργάνου και όχι στα social media, ο κ. Κασσελάκης θεώρησε ασύμβατο να αντιμετωπίζει ένα στέλεχος μία ταυτοτική θέση του κόμματος, όπως η ισότητα στον γάμο, με βάση το τι λένε «στα βουνά».

Δεδομένου ότι ο κ. Πολάκης ήταν από τα μετρημένα στα δάκτυλα στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος πριν καν αυτή γνωστοποιηθεί, παραμένει η απορία πώς και ποιος θα σπάσει το σκοινί. Κυρίως, με τι αντίκτυπο στο ήδη τραυματισμένο κόμμα από την πρόσφατη διάσπαση.

Δ. Τεμπονέρας: Ζωτικής σημασίας η θέση στις ευρωεκλογές

Όπως αναφέραμε, ο προβληματισμός για την πορεία του κόμματος δεν κρύβεται πλέον. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να εκτίμησε ότι «το κόμμα χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και δεν εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα».

Χαρακτήρισε μάλιστα «ζωτικής σημασίας» τον στόχο να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Θέτοντας από τώρα το δίλημμα για την ηγεσία στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ περάσει στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παρατηρήσεις υπήρξαν και για οργανωτικά θέματα, όπως η χαμηλή συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του συνεδρίου (23-25 Φεβρουαρίου).

Επίσης, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το εάν πρέπει να επιλεγούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μέσα από προκριματικές εσωκομματικές εκλογές. Το θέμα το έθεσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με το σκεπτικό ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν δόκιμη εάν οι ευρωεκλογές γίνονταν με λίστα και όχι με σταυρό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v