Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για αγρότες: Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο, έκπτωση από ΔΕΗ

Πακέτο μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ρυθμίζονται χρέη Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά.

Μητσοτάκης για αγρότες: Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο, έκπτωση από ΔΕΗ

Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των αγροτών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  • Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που θα επεκταθεί και για το 2024. Το κόστος του μέτρου είναι ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔEΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα υπόλοιπα (76 εκατ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Την εξασφάλιση στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμης μείωσης του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για τον σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Την άμεση έναρξη για τους μεμονωμένους αγρότες του νέου Προγράμματος αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3 MW σε 6 MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6 MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350 MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10 kW σε 50 kW.


- Το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα αντλείται από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Το συνολικό κόστος των νέων μέτρων προσδιορίζεται στα 232 εκατ. ευρώ

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε» και υπενθύμισε ότι:

  • Την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος της κρατικής αρωγής μέχρι και 10.000 ευρώ, που ανακοίνωσα την περασμένη εβδομάδα.
  • Ως το τέλος του μήνα θα αρχίσει πρόγραμμα αποκατάστασης ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε.
  • Με τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπεται 7ετής ρύθμιση οφειλών στους λογαριασμούς ρεύματος -καθυστερήσαμε αλλά το κάναμε. Μεμονωμένες διακοπές ρεύματος έγιναν από αστοχία του παρόχου, όμως διορθώθηκαν άμεσα.

«Μπορούμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα επειδή ακριβώς η οικονομία μας αναπτύσσεται. Αυτή η κυβέρνηση έχει μια συνεκτική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα», τόνισε και έκανε λόγο για την «άρση διαχρονικών αδικιών, αλλά και επιβεβλημένη στροφή προς την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα "Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά". Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει».

Απευθυνόμενος στον κ. Χαρίτση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα του "Ντάνιελ". Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στην εθνική αντιπροσωπεία για να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα. Η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί ρεαλισμό, συντονισμό, πόρους, χρόνο και συνέπεια. Μιλάμε για μια τριπλά αρνητική συγκυρία χωρίς προηγούμενο. Μιλάμε για μια κατάσταση που ήταν απολύτως πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται σε μία από τις 2-3 μεγαλύτερες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης».

Έκανε λόγο για δύο προτεραιότητες: «Να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και παράλληλα να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο και ανθεκτικό τις υποδομές που κατέστρεψε η ορμή του νερού. Η ανάταξη της περιοχής είναι μια χρονοβόρα και κοστοβόρα άσκηση, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 3,3, δισ. ευρώ συνολικά. Κάναμε πολλά και σίγουρα πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

Αναγνώρισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου, ενώ για τα σχολεία που επλήγησαν, είπε ότι «θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν. Δεν υπάρχει μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του σήμερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες και να αντιμετωπίσουμε την οργή τους. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την Πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Παράλληλα, κινήθηκαν διαδικασίες ώστε να δρομολογηθούν μονιμότερες λύσεις. Είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο, συνεχή προσπάθεια και παρακολούθηση».

Η δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αντιπολίτευση μάς κάνουν πρωτίστως τα προβλήματα της κοινωνίας. Ξέρουμε ότι οι αγρότες μας έχουν πολλά ζητήματα. Πολλά είναι δικαιολογημένα, δεν θα τους κοροϊδέψουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Α. Χαρίτσης: Σας πιέσαμε και εμφανιστήκατε

Με σαφή αιχμή στη στάση των άλλων κομμάτων, «δείχνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης απέδωσε την ανταπόκριση του πρωθυπουργού να απαντήσει στην ερώτησή του, στη δυναμική που δείχνει η νεοσύστατη Νέα Αριστερά: «Οταν η αντιπολίτευση πιέζει, τότε η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί», είπε αρχικά.

Όταν παρατήρησε όμως ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή, από τα κυβερνητικά έδρανα του υπενθύμισαν πως «βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την Agrotica».
Αναπτύσσοντας την ερώτηση, ο κ. Χαρίτσης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για όλα αυτά που δεν έκανε πριν και κυρίως μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ντάνιελ».

Όπως είπε, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι κάτοικοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες καταγγέλλουν ότι μέχρι και σήμερα εκατοντάδες δεν έχουν λάβει ούτε το πρώτο ποσό της αποζημίωσης, συνεπώς εκλαμβάνουν ως κοροϊδία τις νέες υποσχέσεις για αύξηση του ποσού.

Κατά τον πρόεδρο της Κ.Ο. της Ν. Αριστεράς, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και τα γραφειοκρατικά προβλήματα είναι η γενική εικόνα στη Θεσσαλία ενώ οι αγρότες δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να σπείρουν τα χωράφια τους.

«Δηλαδή οι αγρότες ψεύδονται;», αναρωτήθηκε στη δευτερολογία του, μετά την απάντηση του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως δεν γίνεται από τη μια η κυβέρνηση να έχει πράξει ορθώς και από την άλλη να υπάρχουν τέτοιες αγροτικές αντιδράσεις.

«Έχετε δημιουργήσει έναν πληθωρισμό απληστίας που πλήττει παραγωγούς, αγρότες και καταναλωτές», τόνισε και αναρωτήθηκε εάν οι πληγέντες της Θεσσαλίας θα είναι οι πρώτοι κλιματικοί μετανάστες στη χώρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο μίλησε για μία συνολικά νέα πολιτική στην περιοχή, προτείνοντας νέα διαχειριστική αρχή για όλα τα έργα σε βάθος δεκαετίας, καθώς και σχέδιο αποκατάστασης και μετασχηματισμού του σημερινού παραγωγικού υποδείγματος στον Κάμπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v