Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάμος ομοφύλων: «Κόκκινη γραμμή» το δικαίωμα στην τεκνοθεσία

Πώς τοποθετήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων. “Ναι” από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας. “Κάθετα αντίθετοι” ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Σπαρτιάτες. Α. Σκέρτσος: Δεν είμαστε ολίγον Ευρωπαίοι.

Γάμος ομοφύλων: «Κόκκινη γραμμή» το δικαίωμα στην τεκνοθεσία

Στο θέμα της τεκνοθεσίας επικέντρωσαν οι επικριτές του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ από την πλευρά της “εκκλησιαστικής” ΝΙΚΗΣ ακούστηκαν “μαργαριτάρια” για την ισότητα στον γάμο, ανεξαρτήτως απόκτησης παιδιού ή όχι.

Η πρεμιέρα της συζήτησης επί του νομοσχεδίου έγινε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (Κοινωνικών Υποθέσεων-Δικαιοσύνης-Ισότητας), όπου τοποθετήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων, οι οποίοι υποστήριξαν:

Μαρία Συρεγγέλα (ΝΔ)

Το παρόν νομοσχέδιο:

  • Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
  • Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών.
  • Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2 αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα.

Ένας άντρας ή μία γυναίκα μπορούν κατά μόνας να υιοθετήσουν. Και μπορούν να συζούν ή να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης με όποιον ή όποια θέλουν και να μεγαλώσουν μαζί το παιδί. Επομένως, εμείς τώρα βγάζουμε αυτή την θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών».

Έλενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Με το νομοσχέδιο η Βουλή θα κατοχυρώσει δικαιώματα όχι για κάτι που θα έρθει, αλλά για κάτι που ήδη υπάρχει.

Ο όρος “γάμος ομόφυλων ζευγαριών” να αντικατασταθεί με τον “γάμο ανάμεσα σε άτομα ανεξαρτήτως φύλου”.

Tο νομοσχέδιο δεν δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ανδρών να καταφύγουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω της παρένθετης κύησης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

Για ποιο λόγο ένα ζευγάρι, με το δικό σας νόμο, θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά στο εξωτερικό, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω της παρένθετης κύησης, αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό στην Ελλάδα;
Παρά τα κενά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ του νομοσχεδίου.

Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Το νομοσχέδιο είναι προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του να παρουσιασθεί ως προοδευτικός και υπέρμαχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτικός.

Πρόκειται για ένα pink washing το οποίο αφορά τον ίδιο άνθρωπο που δεν φοβάται να προχωρήσει σε υποκλοπές, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της πατρίδας μας, αλλά θέλει να καλύψει αυτή του την επιλογή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο για να πει “με κατηγορείτε για τις υποκλοπές, αλλά εγώ έκανα και την ισότητα στον πολιτικό γάμο”.

Αν αυτό το νομοσχέδιο, ή αντίστοιχο, το έφερνε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι ο κ.

Μητσοτάκης να πρωταγωνιστούσε στη διατύπωση θέσεων αντίστοιχες με του κ. Σαμαρά και του κ. Βορίδη.

Όπως και συνολικά η ΝΔ, ανεξάρτητα με το τι τελικά θα πράξουν οι βουλευτές της σημερινής συμπολίτευσης.

Παρασκευή Γκόγκα (ΚΚΕ)

Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από τα ζευγάρια ανδρών, δηλαδή στην εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος. Αυτό σημαίνει τεράστια κέρδη για κολοσσούς που πιέζουν να γίνει , καθώς η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συνιστά παγκόσμιο κερδοφόρο τομέα.

Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή (και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια) μεταβάλλουν τη σχέση μητρότητας-πατρότητας: θεσμοθετείται η διολη γονική μητρότητα ή η διπλή γονική πατρότητα.

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει και η θέση του δεν έχει καμία σχέση με τα περί “αμαρτίας” που λέει η Εκκλησία.

Δημήτρης Τζανακόπουλος (Νέα Αριστερά)

Ο σωστός όρος είναι “γάμος ανεξαρτήτως φύλου” αντί “γάμος ομόφυλων ζευγαριών”.
Όσοι προβάλλετε το μοντέλο μητέρα-πατέρας γιατί δεχτήκατε (σ.σ. σωστά) το δικαίωμα του μόνου άνδρα ή της μόνης γυναίκας να αποκτούν/υιοθετούν παιδί δημιουργώντας μονογονεϊκή οικογένεια;
Παρά τα κενά, “ναι” στο νομοσχέδιο.

Σπύρος Μπιμπίλας (Πλεύση Ελευθερίας)

Θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο διότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών.

Πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην υιοθεσία/τεκνοθεσία όλα τα ζευγάρια, αλλιώς μειώνονται τα δικαιώματα των gay ανδρών και των gay γυναικών.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ και των Σπαρτιατών επιτέθηκαν στο νομοσχέδιο με σχεδόν πανομοιότυπα επιχειρήματα που άντλησαν από τα περί “έθνους” και “ορθοδοξίας”.

“Το Σύνταγμα λέει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της αρχής του έθνους, θέλουμε τα παιδιά να έχουν πατέρα και μητέρα”. (Παύλος Σαράκης, Ελληνική Λύση).

“Να αποσύρετε το νομοσχέδιο, είναι εωσφορικό νομοθέτημα, ο γάμος σημαίνει ψυχική ένωση άνδρτα-γυναίκας αιωνίως, ζήτω η ελληνική ορθόδοξη οικογένεια, όσοι θα απόσχουν από την ψηφοφορία είναι Πόντιοι Πιλάτοι”. (Νίκος Παπαδόπουλος, ΝΙΚΗ).

Α. Σκέρτσος: Δεν είμαστε ολίγον Ευρωπαίοι

Να γίνει η συζήτηση “με ειρηνικούς και όχι πολεμικούς όρους” και να διατυπωθεί η αντίθετη άποψη “με επιχειρήματα και όχι κακοποιητικό λόγο”, ζήτησε ο Άκης Σκέρτσος, κλείνοντας την πρώτη ημέρα συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στις επιτροπές της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας που ανέλαβε να “σηκώσει” το κοινοβουλευτικό βάρος του νομοσχεδίου, τόνισε:

Να μην πηγαίνουμε κόντρα σε καταστατικές αρχές του Συντάγματος. Εάν κάποιος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμορφωθεί στην ευρωπαϊκή νομολογία, θέτει σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας ως κράτος μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο πολιτικός γάμος είναι μια αστική σύμβαση, δεν χωράνε διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού.
Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πληγεί και καμία κοινωνία δεν έχει καταρρεύσει (από τον πολιτικό γάμο).

Δεν ανακαλύπτει τον τροχό η κυβέρνηση. Δεν επιβάλλει νέο πρότυπο ζωής, ρυθμίζει μια υφιστάμενη κοινωνική πραγματικότητα., Δεν αφαιρούμε δικαιώματα των πολλών, δεν στερούμε τίποτα από πλειοψηφία.

Δεν ρυθμίζονται αυτά τα θέματα μέσω συμφώνου συμβίωσης, αν το κάναμε θα είχαμε νέα διάκριση.

Τα παιδιά αυτά (σ.σ. των ομόφυλων ζευγαριών) σήμερα υπάρχουν και η πολιτεία τα θεωρεί αόρατα.

Επεκτείνουμε το δικαίωμα στο πολιτικό γάμο και ρυθμίζουμε δικαιώματα παιδιών.

Δεν θα πούμε σε καμία εκκλησία τι θα κάνει σε θεολογικα ζητήματα. Ο πολιτικός γάμος είναι η δουλειά της συντεταγμένης πολιτείας.

Δεν αλλάζουμε τίποτα στα ζητήματα της υιοθεσίας. Δεν ακουμπάμε το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν εισάγονται όροι με ΓΟΝΕΑΣ1 και ΓΟΝΕΑΣ 2.

Δεν θίγεται η κλασσική, πυρηνική μορφή οικογένειας. Δεν είναι όμως η μόνη που χρήζει προστασίας.

Πράγματι, υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα για την πλειοψηφία των πολιτών, όμως η φιλελεύθερη κοινωνία οφείλει να νομοθετεί και για την μειοψηφία.

Δεν μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν είμαστε ολίγον ευρωπαίοι.

Για τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ο κ.Σκέρτσος είπε:

"Είμαστε η παράταξη με την μεγαλύτερη συνοχή μεταπολιτευτικά . Είναι εύλογο και αναμενόμενο να υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν, είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Πριν πετάξετε το μπαλάκι των ευθυνών στα στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν, ας κοιτάξουμε σε όλα τα κόμματα, ας μην προτρέχουμε, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που θα απέχουν. Δεν θα τσακωθούμε κοινωνικά, δεν θα δημιουργήσουμε νέο διχασμό.

Εγώ ως γονιός δεν μπορώ να κοιτάξω στα ματιά τα παιδιά μου ή άτομα με άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό για να τους πω γιατί δεν τους παρέχουμε το δικαίωμα αυτό. Να το σκεφτούν αυτό οι βουλευτές. Θα είναι μεγάλο βήμα εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v