Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης στο Ελληνοαμερικανικό: Να πληρώνετε καλύτερα τους εργαζόμενους

«Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν», επεσήμανε. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις, το μήνυμα.

Μητσοτάκης στο Ελληνοαμερικανικό: Να πληρώνετε καλύτερα τους εργαζόμενους

Νέα παρέμβαση, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο στο Μέγαρο Μουσικής ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η εμπιστοσύνη και η εικόνα της χώρας μεταφράζονται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα» και αναφέρθηκε στην πορεία του ελληνικού χρέους: «Ποιος θα έλεγε ότι θα είχε αυτή την πορεία! Η αποκλιμάκωση της ανεργίας, γιατί θέλω να θυμίσω ότι το 2019 είχαμε πει ότι στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας. Αυτό μας επέτρεψε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες έναν χρόνο νωρίτερα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων, π.χ. ότι τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ»

«Έχετε μια υποχρέωση όλοι όσοι είστε εργοδότες, να αμείβεται καλύτερα τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό».

Εκτίμησε ότι «ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις: «Υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές μας προθέσεις. Κανείς να μην εκπλήσσεται γιατί φέραμε μια μεταρρύθμιση για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατί φέρνουμε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και μια σημαντική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ και κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστήμια. Πολιτική βούληση για τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει, ένα παζλ μεγάλων αλλαγών που θα κρατήσουν τη χώρα μας σε τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας, πετύχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές δεν αφορά μόνο τους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό, αφορά και όσους επιλέξουν να ψηφίσουν επιστολικά και βρίσκονται εντός της πατρίδας μας».

Για την βία και εγκληματικότητα των νέων και των εφήβων είπε ότι «πρόκειται για ένα παγκόσμιο θέμα και όχι ελληνικό. Για το λόγο αυτό συγκροτείται διεπιστημονική επιτροπή. Βρισκόμαστε μπροστά σε επιδημία που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».

Κληθείς να αναφερθεί στο όραμά του για το 2030, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Έχω μια μεγάλη επιφυλακτικότητα να απαντώ αυτή την ερώτηση, μεταξύ οράματος και σχεδίου προτιμώ το σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο για το που θέλουμε να πάμε τη χώρα. Τελικά βέβαια αυτό καταλήγει σε μια Ελλάδα που θα συγκλίνει και θα ξεπερνάει την Ευρώπη σε πολλούς από τους κρίσιμους δείκτες. Θα έχει αφήσει οριστικά πίσω την δεκαετία της κρίσης και θα επιτρέπει στην πλειοψηφία των Ελλήνων να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v