Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Θέλω να τα αλλάξω όλα στο κόμμα μου και στη χώρα

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο TRT εν όψει του αυριανού περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα. Τι είπε για αγρότες και μη κρατικά πανεπιστήμια.

Κασσελάκης: Θέλω να τα αλλάξω όλα στο κόμμα μου και στη χώρα

Οι αγρότες έχουν απολύτως δικαιολογημένα αιτήματα, ενώ η θέση μας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια “είναι όχι, πρέπει να είναι όχι”.

Αυτές τις θέσεις ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον περιφεριακό τηλεοπτικό σταθμό TRT λίγες ώρες πριν το τοπικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το Σάββατο στη Λάρισα.

Κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τον πρωθυπουργό είπε στέλνοντας …πολλαπλά μηνύματα: “Μία είναι η βασική διαφορά μου με τον κ.Μητσοτάκη: εκείνος είναι από τζάκι και όταν είσα από τζάκι σε διατηρούν το σύστημα και οι μηχανισμοί. Εγώ θέλω να τα αλλάξω όλα, στο κόμμα μου και στη χώρα”.

Ειδικότερα, ο κ.Κασσελάκης τόνισε για τους αγρότες:

- Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα από ό,τι οι επιχειρηματίες και να βλέπουν τα προϊόντα τους, για τα οποία λαμβάνουν σεντς το κιλό, να πωλούνται πολλά ευρώ στο ράφι.

Και επίσης πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, ώστε η σχολάζουσα αγροτική γη να μπορεί να αναδιανεμηθεί. Όπως επίσης να μετατρέψουμε και τις εγγυήσεις για την αγροτική γη σε μια νέα τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Δεν είναι δυνατόν να έχουν πιο ακριβή βενζίνη και πετρέλαιο σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Δεν γίνεται να διυλίζουμε πετρέλαιο στην Ελλάδα και να είναι πιο φθηνό, το ίδιο πετρέλαιο, στην Κύπρο αντί στην Ελλάδα. Να υπάρχει ειδικός φόρος στα καύσιμα στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ μπορεί να καταργηθεί και να δώσει μια ανάσα στους αγρότες.

- Εμείς είμαστε δίπλα τους, έχουμε καταθέσει οκτώ προτάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα για να μπορεί να υπάρχει μια ελάφρυνση στο κόστος παραγωγής τους. Όπως:

Να υπάρχει πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 σεντς την κιλοβατώρα - μάλιστα είδα ότι αυτή την πρόταση την έχουν υιοθετήσει και οι ίδιοι οι αγρότες.

Το ίδιο ισχύει και για την κερδοφορία στα λιπάσματα, στους σπόρους, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να υπάρχει πλαφόν στη κερδοφορία που ο ΕΛΓΑ να μπορεί να έχει ισότιμη συνεισφορά του κράτους με τους αγρότες για να καλύπτει και παραπάνω κινδύνους.

- Να αρχίσουν επιτέλους τα αντιπλημμυρικά έργα. Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε δήθεν 500 εκατομμύρια ευρώ στη Θεσσαλία για αντιπλημμυρικά και να μην ξέρει ο πρωθυπουργός πού έχουν πάει. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος είχε πει ότι δεν μπορώ να παρακολουθώ το κάθε ευρώ σε συνέντευξή του. Μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το ετήσιο ποσό που βάζει χαράτσι με το τεκμαρτό στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι πάρα πολλά χρήματα. Πώς δεν έχει παρακολουθήσει το τελευταίο ευρώ που είναι 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως λέει κι εκείνος;

- Το πιο λυπηρό; Το “μαλλί” αυτής της ζημιάς, του Daniel και των αντιπλημμυρικών που δεν έγιναν, θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτά τα χρήματα, θα τα πληρώσει η γενιά μου. Ένα χρέος το οποίο θα είναι υπέρογκο και θα μεγαλώνει από την κακοδιαχείριση του κράτους. Η κακοδιαχείριση του κράτους είναι φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη.

“Όχι” στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στήριξη στα δημόσια

Για τα “μη κρατικά” πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε:

- Έχω σπουδάσει στο εξωτερικό και συνειδητοποιώ τι διαμάντια πανεπιστήμια έχουμε και πώς μπορούν τα περιφεριακά, όπως της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, να γίνουν πόλοι ανάπτυξης.

Ό,τι γίνεται εις βάρος των δημόσιων νοσοκομείων πάει να γίνει και εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων. Θα “χαντακώσουν” όποιον δεν γεννήθηκε με χρήματα.

Επιπλέον, αυτό το νομοσχέδιο που φέρνουν στη Βουλή είναι αντισυνταγματικό.

Η θέση μας είναι όχι, πρέπει να είναι όχι. Οι δωρεές που επικαλούνται να γίνουν στα δημόσια πανεπιστήμια, αν στηρίξουμε φοιτητές να μπορούν να σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους στα περιφεριακά πανεπιστήμια διότι οι γονείς δεν μπορούν να το κάνουν.

Πρώτα θα ιδιωτικοποιήσουν μέρος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μετά θα βάλουν δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Η παιδεία πρέπει να αλλάξει ριζικά, από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v