Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ποιο πακέτο μέτρων υποδέχεται τους αγρότες ο Μητσοτάκης

Σήμερα στο Μαξίμου η… διπλή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα. Η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και η περαιτέρω ενεργειακή ελάφρυνση. Ποιοι θα συμμετέχουν από κυβέρνηση και αγροτικό κόσμο.

Με ποιο πακέτο μέτρων υποδέχεται τους αγρότες ο Μητσοτάκης

Αισιοδοξία ότι θα βγει «λευκός καπνός» από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τόνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένουν χαμηλοί και διαμηνύεται ότι όλοι -Πολιτεία και πρωτογενής τομέας- βρίσκονται στην ίδια πλευρά και όχι απέναντι. Παράλληλα, εκπέμπεται το μήνυμα πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών πλαισίων, προκειμένου να υλοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα «ξύσει τον πάτο του βαρελιού», προκειμένου να διατεθεί και το τελευταίο ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εκτονωθεί η ένταση, αν και έχει ξεκαθαρίσει πως «η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό ενόψει της σημερινής συνάντησης, όπου οριστικοποιήθηκε η στάση που θα κρατηθεί ενώπιον των αγροτών.

Αυτό που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο να δοθεί προκαταβολικά, αρχικά σε ένα ποσοστό γύρω στο 30% (ίσως και παραπάνω) και το υπόλοιπο μέρος σε δόσεις.

Παράλληλα, στο τραπέζι θα βρεθεί και η επιπλέον ενεργειακή ελάφρυνση των αγροτών, είτε της Θεσσαλίας είτε στο σύνολό τους, με το σχετικό κόστος να επωμίζονται πιθανόν οι πάροχοι της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει επίσης στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.). «Έχει έρθει η ώρα, χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τον πυρήνα αυτής της πράσινης μετάβασης, να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές οι οποίες να λάβουν υπόψη νέες πραγματικότητες που δεν μπορούμε πολύ απλά να αγνοήσουμε», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, που θα επισημάνει στους αγρότες και τις κινήσεις για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων των προϊόντων. Θα αφήσει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας μας.

Οι συμμετέχοντες

Το σημερινό ραντεβού θα γίνει σε δύο μέρη. Αρχικά, το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου θα περάσει η 15μελής επιτροπή των μπλόκων και μία ώρα αργότερα το προεδρείο του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο Διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη, ανέφερε πως «η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Με τη συνέχιση του διαλόγου, προσδοκούμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Βεβαίως θα τα καταφέρουμε».

Την αντιπροσωπεία των αγροτών από τα μπλόκα θα αποτελούν έξι άτομα από την Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από την Στερεά Ελλάδα και ένα από την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα είναι οι: Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας (Πελοπόννησο), Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) και Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v