Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για γάμο ομοφύλων: Κανείς πολίτης να μην είναι δεύτερης κατηγορίας

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», το μήνυμα στην Εκκλησία. Ζήτημα συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν υφίσταται, υποστήριξε. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασχημονούν κατά της πατρίδας στο ευρωκοινοβούλιο.

Μητσοτάκης για γάμο ομοφύλων: Κανείς πολίτης να μην είναι δεύτερης κατηγορίας

 «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε, επιτρέποντας σε όλους, αν το επιθυμούν, να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι' αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς, απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της. «Πρώτον, επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2.

Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

Μπορεί, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «όσα συζητούμε σήμερα να προκάλεσαν τίτλους δυσανάλογους με το πραγματικό τους μέγεθος. Υπάρχουν επιφυλάξεις που αφορούν όλα τα κόμματα και εύλογες ανησυχίες που πρέπει να διαχωρίσουμε από τον λόγο της μισαλλοδοξίας που δυστυχώς ακούστηκε και εδώ μέσα… Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παραμένει ίδιο και το καθεστώς της υιοθεσίας. Σήμερα πια έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα που υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου.

Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη, η ασφάλεια, η στοργή μέσα σε ένα σπιτικό. "Κανείς δεν έπαθε τίποτα από πολλή αγάπη", έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα μου. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας όσο στην άρση των αρνητικών επιπτώσεων που τη συνοδεύουν. Οι μεταρρυθμίσεις στον άδικο διαχωρισμό αντιτάσσουν πάντα τον δίκαιο εκσυγχρονισμό. Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση».

Το νομοσχέδιο αυτό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις του προεκλογικού μας προγράμματος, είναι ένα σημαντικό βήμα διεύρυνσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κράτος δικαίου

Η Ελλάδα, όπως είπε, «περπατά σταθερά στο κράτος δικαίου και της ισονομίας. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται και διεθνώς. Τι έχετε να πείτε, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι το περιοδικό που είναι περισσότερο ταυτισμένο από οποιοδήποτε άλλο ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου, το Economist, κατέταξε την Ελλάδα στην 20ή θέση παγκοσμίως ως προς τον δείκτη δημοκρατίας, αναβαθμίζοντάς την για πρώτη φορά από το 2010 σε ώριμη δημοκρατία; Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο ευρωκοινοβούλιο, όπου πάνε οι βουλευτές σας και ασχημονούν κατά της πατρίδας; Όταν πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και το μόνο που κάνουν είναι να ψηφίσουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτά δεν τα λέτε όμως. Να μας κουνάτε το δάχτυλο και για το κράτος δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα τους μεγάλους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών. Οι περισσότεροι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είναι χαρούμενοι που κινούμαστε σε ένα δρόμο προόδου».

Η κοινωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα και νηφαλιότητα από αρκετά κόμματα και πολιτικούς. Έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανοιχτές της αντιλήψεις. Το 1946 επιτρέπεται μόνο σε μητέρα ή πατέρα να υιοθετήσει παιδί. Η παρένθετη κύηση δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο».

Απευθυνόμενος και στους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι «η δική μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002, με ένα σύγχρονο πλαίσιο που προσαρμόστηκε τρεις φορές. Δεν επιτρέπεται να αγνοούνται οι αντιφάσεις που έχουν διαμορφωθεί στη δημόσια ζωή. Η πρωτοβουλία μας είναι απλή και σαφής, στο όνομα της ισότητας παρέχει σε όλους και όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου μαζί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν, ενώ στο όνομα της προστασίας των παιδιών διαφυλάσσει τα δικά τους δικαιώματα».

Θα ήταν πολύ εύκολο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «να αναλωθούμε σε μια ακόμα αντιπαράθεση, όμως τα θέματα δικαιωμάτων είναι θέματα αρχής. Δεν πρέπει να τίθενται στην κομματική διελκυστίνδα. Το ίδιο αντιπαραγωγικό θα ήταν να καυτηριάσω τη διαφορετική άποψη. Θέλησα εξαρχής ο συγκεκριμένος διάλογος να μη φορτιστεί πολιτικά. Το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Υπήρξε ωριμότητα στη δημόσια συζήτηση και πιστεύω ότι είναι ενθαρρυντικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών καταδικάζει τη μισαλλοδοξία… Είναι μια κίνηση που ενισχύει τη συνοχή της κοινωνίας, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Δέχομαι αμέτρητα μηνύματα από τη ΛΟΑΤΚΥ κοινότητα, θέλω να πω ότι αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, κρυμμένοι όταν η ίδια η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα, καταπιεσμένοι, πολιορκημένοι από πικρόχολα σχόλια, ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Στη δεκαετία του '80 το στίγμα έγινε διπλό με την κατάρα του AIDS. Για όλους αυτούς σήμερα και για κάθε δημοκράτη πολίτη, η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς».

Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι’ αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε ένα μήνυμα αλήθειας και κατανόησης, λέγοντας ναι στη δικαιοσύνη, ναι στην ισοτιμία, όχι στη μισαλλοδοξία. Σας καλώ αυτό το βήμα να το κάνουμε όλες και όλοι μαζί».

Δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο, τόνισε: «Σχεδόν δάκρυσα για το ενδιαφέρον σας για τη συνοχή της Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά πρέπει να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας σχετικά με τον τρόπο που εσείς διαχειριστήκατε τα ζητήματα που συζητάμε σήμερα. Αποκρύψατε την πραγματική αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Αυτή η αλήθεια έχει όνομα: Πάνος Καμμένος. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη για να προχωρήσει αυτή τη μεταρρύθμιση. Αγωνίστηκα να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μου να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο και θα σεβαστώ την τελική απόφαση που θα πάρουν ο καθένας ξεχωριστά, είτε ψηφίζοντας είτε απέχοντας (στάση απολύτως αποδεκτή). Εγώ δεν απείλησα κανέναν με διαγραφή, ούτε επέβαλα κομματική πειθαρχία. Ήξερα εξαρχής ότι δεν μπορώ να τους πείσω όλους. Ζήτημα συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν υφίσταται. Έχετε τη δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο αρραγής είναι η συνοχή μας. Αντιδράσεις υπάρχουν και σε όλα τα κόμματα. Μου έχει κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Με τη στήριξη περισσότερων του ενός κόμματος φαίνεται ότι το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους».

Για μια φορά, σημείωσε, «καλό είναι να χαιρετίσουμε το βήμα που κάνουμε. Δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα κάνοντας εκτενείς αναφορές στο κράτος δικαίου. Ο τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μια χώρα είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισημαίνει τη διαρκή βελτίωση της χώρας στα θέματα του κράτους δικαίου. Προσβλέπουμε στην επόμενη έκθεση να έχουμε προοδεύσει και άλλο. Τα ονόματα των δικών σας ευρωβουλευτών θα είναι ταυτισμένα με την προσπάθεια να ανακοπεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επιμένετε στην ίδια στρατηγική, διασύρετε τη χώρα σε κάποιους στο εξωτερικό, αν αρχίζω να θυμάμαι τη δική σας εποχή και να αναρωτιέμαι όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές, όταν πηγαίνατε δημοσιογράφους στο αυτόφωρο με τις χειροπέδες, ή όταν στήνατε την υπόθεση Νοβάρτις, πού ακριβώς ήταν; Όταν καταδικάστηκε ο κ. Παππάς με 13-0 πού ήταν; Δεν τα πήραν χαμπάρι τότε; Φτάνει πια με την πολιτική υποκίνηση αυτών των ψηφισμάτων. Τέως δικός σας ευρωβουλευτής είπε δημόσια ότι ο κ. Κασσελάκης νόμιζε πως οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v