Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάμος Ομοφύλων: Πέρασε το νομοσχέδιο με 176 «ναι», 46 αποχές

Καταγράφηκαν 31 αποχές και 20 «όχι» από τη ΝΔ. Απείχε ο Παύλος Πολάκης, «παρών» επί της αρχής η Νίνα Κασιμάτη. Συνολικά 11 αποχές κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ, δυο η Νέα Αριστερά. Το Tweet Μητσοτάκη.

Γάμος Ομοφύλων: Πέρασε το νομοσχέδιο με 176 «ναι», 46 αποχές

Με 46 αποχές συνολικά υπερψηφίσθηκε αργά τη νύχτα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Θετική ψήφο έδωσαν 176 βουλευτές, αρνητική 76 και υπήρξαν δύο «παρών».

Aπό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο συνολικά 70 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι τα “ναι” από το κυβερνών κόμμα ήταν 107, καθώς συνολικά οι θετικές ψήφοι ανήλθαν στις 176.

Στη Νέα Δημοκρατία, κατά πληροφορίες, υπήρξαν 31 αποχές και 20 όχι. Ο Μάκης Βορίδης επέλεξε την αποχή, ενώ απείχαν και τρεις υφυπουργοί (Στ. Κελέτσης, Ιω. Μπούγας, Μαρία Κεφαλά).

Αναλυτικά, οι 20 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν «όχι» είναι οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Την αποχή επέλεξαν οι ακόλουθοι 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχε ο Παύλος Πολάκης (εξήγησε τη θέση του με ανάρτηση στο Facebook), οπότε μένει να φανεί ποια θα είναι η “συνέπεια” για την οποία είχε προειδοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Μέχρι αργά το βράδυ οι πληροφορίες μιλούσαν για “καθαίρεση” του κ. Πολάκη από το αξίωμα του συντονιστή των τομεαρχών του κόμματος. Η βουλευτής του κόμματος Νίνα Κασιμάτη δήλωσε “παρών” επί της αρχής. ενώ υπερψήφισε ορισμένα άρθρα. Στους απέχοντες από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο βουλευτής Επικρατείας, εκπρόσωπος των αποδήμων, Όθων Ηλιόπουλος, καθώς δεν έστειλε επιστολική ψήφο από την Αμερική όπου ζει.

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απείχαν 11 βουλευτές, μεταξύ αυτών και η (μέχρι σήμερα;) Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη. Οι προσπάθειες που κατέβαλε προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης να μεταπείσει τουλάχιστον τέσσερις εκ των διαφωνούντων δεν απέδωσαν, ενώ ως “μη χείρον βέλτιστον” προβάλλεται ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική ψήφος.

Δεν χαροποίησε την Χ.Τρικούπη πάντως το γεγονός ότι το εν τρίτο της Κ.Ο. δεν υπερψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Από τους Μουσουλμάνους βουλευτές την έκπληξη έκανε ο Ιλχάν Αχμέτ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (σ.σ. είχε υπερψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων το 2016). Απείχαν ο έτερος μειονοτικός βουλευτής του κόμματος, Μπαράν Μπουρχάν και οι δύο της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Φερχάτ Οζγκιούρ.

ΠΑΣΟΚ: Να μην κάνει συγκρίσεις η ΝΔ

«Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της», σχολιάζει το κόμμα.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό.

Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές».

Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο αποτελεί ορόσημο

Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο, έγραψε μετά την ψηφοφορία στο X ο πρωθυπουργός.

Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v