Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά: Το «δημοψήφισμα» Κασσελάκη και ο πονοκέφαλος Ανδρουλάκη

Σε διαφορετικές συγκυρίες οι δύο αρχηγοί αντιμετωπίζουν τα «αντάρτικα» στην ψηφοφορία για τον «γάμο». Το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη στα μέλη «σας αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ;». Πονοκέφαλος στη Χ. Τρικούπη για την «πληγή των 11» και… τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Κεντροαριστερά: Το «δημοψήφισμα» Κασσελάκη και ο πονοκέφαλος Ανδρουλάκη

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έθετε, αίφνης, στους βουλευτές του δικού του κόμματος θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία αυτού του νομοσχεδίου, δεν είχε σκεφτεί πως θα έφτανε η στιγμή που θα έπρεπε να “τιμωρήσει” δύο εξ΄αυτών και, μάλιστα, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το είδος της “ποινής”. 

Επίσης, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έλεγε στις αρχές Ιανουαρίου “δεν θα δέσουμε εμείς τα κορδόνια της ΝΔ”, δηλαδή ότι το κόμμα του δεν θα ψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων δεδομένων των σφοδρών αντιδράσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δεν φανταζόταν ότι, παρότι θα άλλαζε θέση αργότερα, το εν τρίτο της κοινοβουλευτικής του ομάδας θα τηρούσε… την αρχική προειδοποίηση.

Οι πληροφορίες επέμεναν μέχρι χθες το βράδυ ότι τα όποια “μέτρα” εναντίον των “ανταρτών” και των δύο κομμάτων θα συζητηθούν και θα ληφθούν (αν ληφθούν…) σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο και, πάντως, όχι εν θερμώ.

Για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικές συγκυρίες.

Στ. Κασσελάκης: “Σας αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ;”

Ο κ. Κασσελάκης έχει μπροστά του το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβάζει αυλαία το απόγευμα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με ψηφοφορία για την πολιτική φυσιογνωμία και τις θέσεις του κόμματος. 

Δεδομένης της βεβαιότητας ότι στο σώμα των συνέδρων θα επικρατήσουν… οι προηγούμενοι “προεδρικοί” της πάλαι ποτέ “Κίνησης Μελών” (των Παππά-Σπίρτζη) οι οποίοι δεν συντάσσονται πλέον απολύτως με τις τακτικές του νέου προέδρου, ο κ. Κασσελάκης έκανε χθες πράξη αυτό που είχε “υποσχεθεί” από την αρχή της εκλογής του: έδωσε τον λόγο στα μέλη να αποφανθούν περί των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο κόμμα.

Ανακοινώνοντας, δηλαδή, ένα άτυπο δημοψήφισμα, ο κ. Κασσελάκης καλεί από χθες τα μέλη να απαντήσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας syriza.gr σε ερωτήματα όπως: “επιθυμείτε αλλαγή του ονόματος και του logo του κόμματος;” ή “επιθυμείτε να γίνουν ριζικές αλλαγές στη δομή του κόμματος;” ή “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί ως Αριστερά ή ως Κεντροαριστερά;” κ.ο.κ., ενώ στο τέλος καλούνται τα μέλη να διατυπώσουν ευθέως στον πρόεδρο την άποψή τους για οτιδήποτε αφορά το κόμμα.

Με βάση την ανταπόκριση των μελών και τις απαντήσεις που θα δοθούν, ο κ. Κασσελάκης θα εμφανιστεί στο συνέδριο ανοίγοντας, λίγο ή περισσότερο, τη βεντάλια των αλλαγών που έχει στο μυαλό του για το “νέο κόμμα”.

Ο ίδιος έδειξε ότι δίνει μεγάλη σημασία στο εν λόγω άτυπο δημοψήφισμα, (“ερωτηματολόγιο μέσω του syriza.gr" αποκαλείται), καθώς με ανάρτηση στα social media καλεί τα μέλη να διαθέσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους αυτό το Σαββατοκύριακο για να το απαντήσουν. Ηδη πάντως υπάρχουν αντιδράσεις, με πρώτη αυτή της Ολγας Γεροβασίλη που ζητά σύγκλιση οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το… ραντεβού με τον Π. Πολάκη 

Πλην απροόπτου (σ.σ. ως γνωστόν στον κ. Κασσελάκη αρέσει ο αιφνιδιασμός), μετά τα “συνεδριακά” θα εισηγηθεί τις “συνέπειες”, για τις οποίες είχε προειδοποιήσει, που θα έχουν ο κ. Πολάκης και η κ.Κασιμάτη σχετικά με τη στάση του στην ψηφοφορία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι δεν ψήφισε ούτε ο βουλευτής Επικρατείας, εκπρόσωπος των αποδήμων, Όθων Ηλιόπουλος, ωστόσο με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα το νομοσχέδιο αλλά δεν έστειλε επιστολική ψήφο λόγω ενός ξαφνικού προβλήματος. (σ.σ. ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και είναι καθηγητής στο Χάρβαρντ). 

Για την κ. Κασιμάτη δεν ακούγεται… βαριά ποινή, καθώς αντί για αποχή δήλωσε “παρών” και υπερψήφισε κάποια άρθρα. Υπάρχουν ωστόσο και συνεργάτες του προέδρου που λένε ότι θα μπορούσε να κάνει… το αντίθετο, δηλαδή να ψηφίσει “ναι” και να καταψηφίσει κάποια άρθρα, ώστε να μην παραβιάσει τη γραμμή του κόμματος. Πόσο μάλλον, λένε, που ο κ. Κασσελάκης την ευνόησε προ ολίγων  ημερών, όταν την όρισε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αντικαθιστώντας την Ρένα Δούρου, την οποία είχε ορίσει μέλος αυτού του οργάνου τον Οκτώβριο, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα

Όσο για τον κ. Πολάκη, οι κακές σχέσεις ανάμεσά τους το τελευταίο δίμηνο έχουν πάρει πια χαρακτήρα βεντέτας, σε βαθμό που ουδείς στην Κουμουνδούρου ποντάρει σε αίσιο τέλος. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν πως εάν ο κ. Κασσελάκης δεν είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας “ο Παύλος μπορεί να αντιδρούσε διαφορετικά στην ψηφοφορία”, δηλαδή με μερική υπερψήφιση ή καταψήφιση και, πάντως, όχι με αποχή. 

Πριν από δύο εβδομάδες μάλιστα, όταν ο βουλευτής είχε αντιδράσει (σε εσωκομματική σύσκεψη) για τη συναίνεση του κόμματος στα εξοπλιστικά, ο πρόεδρος του είχε πει το περίφημο “Παύλο, αν δεν συμφωνείς μπορείς να φύγεις”. Άλλοι το ερμήνευσαν ως “να φύγεις από το κόμμα” και άλλοι “να φύγεις από συντονιστής των τομεαρχών”, τη θέση δηλαδή του υπερ-τομεάρχη στη Βουλή που του έδωσε το φθινόπωρο. Όλοι συμφωνούν όμως πως “ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα”. 

Ν. Ανδρουλάκης: Θυμωμένος μεν, σκεφτικός δε

Η επόμενη ημέρα της ψήφισης του “γάμου των ομοφύλων” βρήκε σαφώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μετρά πληγές, καθώς 11 αποχές σε σύνολο 32 βουλευτών δεν είναι λίγο. Όταν μάλιστα στους 11 ανήκει και… η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης “το πάλεψε προσωπικά” να μειώσει δραστικά τον αριθμό των “ανταρτών” και, κατά τους συνεργάτες του, πέτυχε να πείσει τέσσερις, καθώς είχαν προειδοποιήσει με αποχή 15 βουλευτές.

Η εξέλιξη προβληματίζει τον πρόεδρο και το επιτελείο του, καθώς “γραντζουνίζει” το προφίλ του ΠΑΣΟΚ ως προοδευτικού-μεταρρυθμιστικού κόμματος που έχει στο πρόγραμμα του τα δικαιωματικά θέματα. Αυτό που συνιστάται τώρα είναι “ψυχραιμία”, σε βαθμό που ακούγονται φωνές για παραμονή της κ. Λιακούλη στη θέση της “και βλέπουμε”.

Οι πρώτες αντιδράσεις όμως εκφράσθηκαν ήδη, από την Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία αναρωτήθηκε πώς θα μεταφέρει πλέον η Γραμματέας τη “γραμμή” στους βουλευτές για άλλα θέματα, τη στιγμή που η ίδια δεν την τήρησε στο εν λόγω νομοσχέδιο. 

Ο πονοκέφαλος στη Χ. Τρικούπη εντείνεται και από τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης στα μη κρατικά πανεπιστήμια: από το “ναι, αλλά να μην υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια” φαίνεται ότι προκρίνεται το “όχι”, με το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο προκρίνει “ιδιωτικά” και όχι “μη κρατικά” ιδρύματα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ (όπως η κ. Γιαννακοπούλου) μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική θέση του κόμματος και… ποιοι θα την στηρίξουν στην ψηφοφορία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v