ΣΥΡΙΖΑ: Εκρυθμη κατάσταση, στελέχη-Κασσελάκης τραβούν το σκοινί

Συνεδριάζει εκτάκτως η Π.Γ. στο παρά πέντε του συνεδρίου για την εσωκομματική δημοσκόπηση. Φωνές ακόμα και για αμφισβήτηση του προέδρου. «Ή αλλάζει το κόμμα ή αλλάζει ο πρόεδρος», ο αντίλογος. Νυχτερινές προσπάθειες εκτόνωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρυθμη κατάσταση, στελέχη-Κασσελάκης τραβούν το σκοινί

Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προεδρεύει (ή απλώς να μετέχει…) διαδικτυακά, καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο για ομιλία στο LSE και επαφές με επιχειρηματίες και επενδυτές.

Μετά τη νέα σύρραξη που εκδηλώθηκε χθες με αφορμή την «προεδρική δημοσκόπηση» η οποία διενεργείται από το Σάββατο στα κομματικά μέλη, εν είδει ερωτηματολογίου, για τη μορφή και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, η ενότητα κρέμεται, πάλι, από μία κλωστή, τέσσερις ημέρες πριν αρχίσει το συνέδριο του κόμματος.

Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη, που ακούστηκε ακόμα και η εκδοχή της αναβολής του συνεδρίου και «της αμφισβήτησης του προέδρου» με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Από την άλλη, πηγές περί τον κ. Κασσελάκη έθεταν το δίλημμα: «Ή αλλάζει το κόμμα ή αλλάζει ο πρόεδρος, μέση λύση δεν υπάρχει». Με την επισήμανση ότι οι απαντήσεις που είχαν φτάσει (σ.σ. μέχρι το απόγευμα της Κυριακής) στον isyriza.gr για το περίφημο ερωτηματολόγιο «ήταν συντριπτικές υπέρ του "άλλαξέ τα όλα"».

Αργά το βράδυ, πάντως, φάνηκε μία χαραμάδα εκτόνωσης, με τον κ. Κασσελάκη να δέχεται την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και να διαμηνύει, μέσω συνεργατών του, ότι το περίφημο ερωτηματολόγιο δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο.

Και ο Π. Πολάκης στους «17»

Τα στελέχη που βγήκαν μπροστά μιλώντας για αιφνιδιασμό του κ. Κασσελάκη πέρα και έξω από την καταστατική λειτουργία, καθώς κανένα προσυνεδριακό κείμενο δεν έθεσαν θέματα όπως το όνομα του κόμματος, τη δομή του ή την ιδεολογική του ταυτότητα («Αριστερά ή Κεντροαριστερά;» ήταν μία από τις ερωτήσεις), απαίτησαν την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι την Τετάρτη, καθώς οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν την Πέμπτη.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, δε, συνελέγησαν 17 υπογραφές (σε σύνολο 24 μελών), ώστε τελικά το αίτημα να κατατεθεί επισήμως υπογεγραμμένο από 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. (σ.σ. Δεν υπέγραψαν οι θεσμικοί, δηλαδή οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας της Νεολαίας Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, καθώς και οι Ρένα Δούρου και Μάγκυ Δούση).

Αντιθέτως, υπέγραψαν όλοι οι «κορυφαίοι», μεταξύ αυτών και οι τακτικοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη και Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο Παύλος Πολάκης, δείχνοντας έτσι ότι οι σχέσεις του με τον κ. Κασσελάκη έχουν διαρραγεί.

Οι βουλευτές που στήριξαν δημοσίως τον κ. Κασσελάκη ήταν μόνο τρεις, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη και η Ραλία Χρηστίδου, ενώ εκτιμάται ότι στο πλευρό του θα βρεθούν άλλοι τρεις.

Τι ζητούν τα στελέχη;

Το ερώτημα είναι… με ποιο αντικείμενο συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία, καθώς:

  • Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο διευκρίνισαν χθες το απόγευμα ότι «το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στο συνέδριο, διότι εκεί θα συζητηθούν μόνο τα κείμενα που έχει εγκρίνει η επιτροπή Θέσεων».
  • Αυτό που φέρεται να απαιτεί η πλειοψηφία των στελεχών της Π.Γ. είναι η παραπάνω διαβεβαίωση να ακουστεί επίσημα από τον κ. Κασσελάκη, διότι «δεν διασφαλίζεται τίποτα μέσω πηγών».

Οι συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη της Π.Γ. αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ολονύχτιες, καθώς ο χρόνος μέχρι την έναρξη του συνεδρίου είναι ασφυκτικά μικρός και το εσωκομματικό τοπίο εξαιρετικά θολό.

Τα μηνύματα-προειδοποιήσεις του Στ. Κασσελάκη

Ο κ. Κασσελάκης προτίμησε να στέλνει τα μηνύματά του από το Λονδίνο, είτε με αναρτήσεις είτε με αφορμή συναντήσεις. Για παράδειγμα, σε συνάντηση με αποδήμους σε παμπ τόνισε με νόημα «η φωνή των μελών είναι πάνω από τη δική μου».

Σε ανάρτησή του, επίσης, σημείωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη». Και: «Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή της χώρας μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να την ακούσουμε».

Όπως προκύπτει, εάν δεν βρεθεί σημείο ισορροπίας, ο κ. Κασσελάκης θα επικαλεστεί τον πόλεμο που δέχθηκε «από το κομματικό καθεστώς» και θα απευθυνθεί στα μέλη για τα επόμενα βήματά του. Προς το παρόν κρατάμε τη φράση στενών συνεργατών του: «Σε καμία περίπτωση δεν θα αποχωρήσει παραιτούμενος»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v