Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο από ποτέ στη χώρα μας

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τελικός κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου η ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μητσοτάκης: Το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο από ποτέ στη χώρα μας

Σε κοινές δηλώσεις με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, καθώς η συνεργασία μας είναι πάντα στενή. Απέχουμε άλλωστε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές που θα λάβουν χώρα την 9η Ιουνίου. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης στην επόμενη πενταετία. Στοιχήματα γεωπολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά, στα οποία η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις. Για αυτό και αποκτά μεγάλη σημασία η οικοδόμηση της στρατηγικής της αυτονομίας όσο και η σφυρηλάτηση της κοινής πορείας των κρατών-μελών της.

Κλειδί αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κα πρόεδρο, είναι προφανώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή και χαίρομαι ιδιαίτερα που με τον πρώτο νόμο της δεύτερης κυβερνητικής μας μαθητείας καθιερώθηκε στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος.

Έτσι όλοι οι πολίτες, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες και είναι εύκολη. Η επιλογή ευθύνης είναι μία επιλογή που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μαζί βέβαια και με τον διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να διεξάγεται πάντα με ευθύνη και σίγουρα πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που συχνά μπορούν να δημιουργούν και ψευδείς εντυπώσεις και πέρα από μύθους που οδηγούν σε ανυπόστατα συμπεράσματα. Επιμένω σε αυτό καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών. Πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις, όπως αυτή της μικρής Μαρίας, που αποδείχτηκε ότι ήταν μία σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών μεταναστών και πότε μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτους δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας και είναι και ενέργειες οι οποίες ενόχλησαν τόσο και στην πατρίδα μας ώστε να πάρουν σκληρή απάντηση και από την ίδια τη δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο.

Και από την άλλη πλευρά μοιάζει τουλάχιστον παράδοξο κάποιες δυνάμεις στη χώρα μας, οι οποίες άλλοτε συντάχθηκαν με τα πιο αντι-ευρωπαϊκά, τα πιο αντιλαϊκιστικά συνθήματα να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των δημοκρατικών αξιών και της δικαιοσύνης. Θα το ξαναπώ για ακόμα μία φορά και είχαμε και την ευκαιρία να το συζητήσουμε με την Πρόεδρο: Τελικός κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαθέτει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους-μέλους στα κρίσιμα ζητήματα.

Και κακά τα ψέματα, αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο των Ευρωπαίων στις επικείμενες εκλογές. Και σε αυτές τις φωνές εμείς αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού, με τελευταίο δείγμα τη θεσμοθέτηση προ ημερών της ισότητας στον πολιτικό γάμο με μία σημαντική διακομματική συναίνεση. Τη σχετική πρωτοβουλία στήριξαν πέντε κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Είναι μια μεταρρύθμιση ελευθερίας, μια μεταρρύθμιση ισονομίας, μια μεταρρύθμιση δικαιοσύνης που επιβεβαιώνει τη θέση της πατρίδας μας στην καρδιά της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την προσήλωσή μας στις αρχές της ανοιχτής δημοκρατίας. Και μάλιστα είναι πολιτικές που αναγνωρίζονται και από τους εταίρους μας, αλλά και από έγκριτα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι και μετά τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, ο Εκόνομιστ κατέταξε πρόσφατα την πατρίδα μας στα 20 κορυφαία κράτη στον κόσμο ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v