Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς συμβιβασμό «δεν θα υπήρχε το κόμμα σήμερα»

Το «μαξιμαλιστικό» αίτημα Κασσελάκη, η ανάκλησή του άνευ ψηφοφορίας και η (προσωρινή;) άρση της αμφισβήτησης στο πρόσωπο του. Αναζητείται plan b από τα στελέχη, «βεντέτα» με τον Δ. Τεμπονέρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς συμβιβασμό «δεν θα υπήρχε το κόμμα σήμερα»

Το εύθραυστο της ανακωχής ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που επιτεύχθηκε αργά τη νύχτα χθες, επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί η ίδια η Κουμουνδούρου.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές της υπό την επισήμανση “για την αποκατάσταση της αλήθειας”:

  1. Το διακύβευμα της χθεσινής ΠΓ ήταν: «Επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη». Η Π.Γ. επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και την στήριξη στο πρόσωπο του Προέδρου και προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο.
  2. Μόνο ένα μέλος της ΠΓ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην Π.Γ.
  3. Το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον syriza.gr.

Με το “μόνο ένα μέλος” εννοούν τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος επέμεινε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα προς τον πρόεδρο να πάρει πίσω την επιστολή που είχε αποστείλει την Δευτέρα στα μέλη του οργάνου με σκληρές εκφράσεις (“μηχανορραφίες”, “συνομωσιολογίες” κ.λπ.), ωστόσο όλοι οι υπόλοιποι αρκέστηκαν στην προφορική ανάκληση της από τον κ. Κασσελάκη.

Πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο αναφέρει τον εξής διάλογο ανάμεσα στους Κασσελάκη-Τεμπονέρα: “Δεν γίνεται να προχωρήσουμε αν με αμφισβητείτε συνέχεια” - “δεν σε αμφισβητεί κανείς πρόεδρε” - “εσύ με αμφισβητείς” - “εγώ πρόεδρε; Όχι βέβαια”.

Κατά άλλους, ο κ. Τεμπονέρας σήκωσε τους τόνους χαρακτηρίζοντας πρώτος ως “λευκή επιταγή” την παροχή εμπιστοσύνης στον κ. Κασσελάκη μέχρι τις εθνικές εκλογές, ενώ φέρεται να του είπε΅”το άλλαξέ τα όλα, δεν σημαίνει διάλυσέ τα όλα”.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται σαφής η “βεντέτα” ανάμεσα στο στέλεχος και στον πρόεδρο, ενώ εναντίον του πρώτου βάλλουν, πλέον, και άλλα μέλη του οργάνου: “Ο Τεμπονέρας εμφανίζεται να είναι ο μοναδικός που αντιπαρατέθηκε στον Κασσελάκη και ότι χάριν αυτής της δικής του τακτικής υπήρξε συμβιβασμός. Αυτό είναι λάθος, διότι ο ίδιος πρότεινε ουσιαστικά να πάμε τώρα σε νέα εκλογή προέδρου και όλοι καταλαβαίνουν τι θα σήμαινε αυτό”.

Συμβιβασμός αλλιώς…

Όπως εξηγούν στελέχη, εάν δεν υπήρχαν αμοιβαίες υποχωρήσεις χθες τη νύχτα “δεν θα υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το πρωί”. Κι αυτό διότι ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε ένα “μαξιμαλιστικό” (κατά πολλούς, “εκβιαστικό”) αίτημα: ή δηλώνετε ότι θα παραμείνω πρόεδρος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή βρείτε αντίπαλό μου και πάμε πάλι για εκλογή προέδρου”.

Κάνοντας έτσι σαφές ότι αφενός γνωρίζει τα σενάρια αμφισβήτησής του ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές και, αφετέρου, ότι θα είναι πάλι υποψήφιος για το τιμόνι του κόμματος.

Χωρίς plan b τα στελέχη…

Από την άλλη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δεν είχαν (ούτε έχουν, ακόμα) “plan b” για την περίπτωση που προχωρούσαν στην “εδώ και τώρα” αμφισβήτηση του κ. Κασσελάκη, με έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και επικύρωση από το έκτακτο συνέδριο της “άρσης εμπιστοσύνης στον πρόεδρο” όπως ορίζει το καταστατικό.

Άλλοι προέκριναν τη λύση της μεταβατικής προεδρίας μέχρι τις ευρωεκλογές, με αναβάθμιση του νυν επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλου και άλλοι την ανάληψη του ρόλου από την Όλγα Γεροβασίλη, προσπερνώντας την καταστατική επιταγή για εκλογή προέδρου απευθείας από τα μέλη. (σ.σ. η προσπέραση θα αποδιδόταν στην χαρακτήρα της μεταβατικής προεδρίας).

Επιπλέον, πληροφορίες επιμένουν ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι “μοιρασμένα” ανάμεσα στην καθαίρεση, ουσιαστικά, του κ. Κασσελάκη και στη στήριξη του. Και όλοι καταλαβαίνουν τι θα σήμαινε μία ήττα στο ανώτατο όργανο. Για τον λόγο αυτό άλλοι (από τα στελέχη) κατηγορούν τον Νίκο Παππά για την επιλογή του συμβιβασμού και άλλοι… τον επικροτούν για τους παραπάνω λόγους.

Κατά τα λοιπά, το (προγραμματισμένα έκτακτο) συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει αύριο το απόγευμα με ομιλία του κ. Κασσελάκη.

Γ. Τσίπρας: Καμία αμφισβήτηση στον Στ. Κασσελάκη

“Δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη δήλωσε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας. Ερωτηθείς δε, για τη χθεσινή του δήλωση περί του αντιθέτου, απάντησε: «Αν δείτε όλη τη δήλωση, είναι ότι έχουμε πρόεδρο τον Στέφανο Κασελάκη και με καλύτερη πολιτική λειτουργία θα πάμε και στις ευρωεκλογές και παραπέρα. Αυτή ήταν η δήλωσή μου χθες. Υπήρχε ζήτημα πολιτικής λειτουργίας», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v