Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα Αριστερά: Να μην επιβαρυνθεί με νέα χωματερή η Δυτική Αττική

Ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει χαρακτηριστεί από τον πρωθυπουργό το 2019 ως “υγειονομική βόμβα” που κάθεται επάνω της όλη η Αττική, μάταια όμως θα περίμενε κανείς μια συνέπεια μεταξύ του κ. Μητσοτάκη πριν και μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας

Νέα Αριστερά: Να μην επιβαρυνθεί με νέα χωματερή η Δυτική Αττική

Η πρόβλεψη δημιουργίας νέας χωματερής στη Δυτική Αττική καθιστά την ευρύτερη περιοχή τόπο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, τονίζουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει χαρακτηριστεί από τον πρωθυπουργό το 2019 ως “υγειονομική βόμβα” που κάθεται επάνω της όλη η Αττική, μάταια όμως θα περίμενε κανείς μια συνέπεια μεταξύ του κ. Μητσοτάκη πριν και μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, επισημαίνουν οι βουλευτές.

Προσφάτως, σημειώνουν, αναρτήθηκε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, με την οποία δρομολογείται νέος χώρος ταφής στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όγκου τουλάχιστον 10 εκ. κ.μ. Ταυτόχρονα, προσθέτουν, ο ΕΔΣΝΑ προσπαθεί να επιβάλλει την de facto λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής, για τουλάχιστον 20 χρόνια ακόμη.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες από την χωρίς έλεγχο διάχυση επικίνδυνων αποβλήτων, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και τη δημιουργία τεράστιων χώρων ταφής.

Αναφέρουν, παράλληλα, ότι δρομολογείται και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) δυναμικότητας 2.000 τόνων την ημέρα, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής, σε περιοχή του αποκατεστημένου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Άνω Λιοσίων, συνολικής έκτασης 82,6 στρεμμάτων.

Οι βουλευτές ζητούν να αποκλειστεί η περιοχή της Φυλής -δεδομένου του βαρύνοντος φορτίου αποβλήτων που διαχειρίζεται- και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής από εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής και επεξεργασίας απορριμμάτων. Επίσης, ρωτούν πώς ο επικείμενος διαγωνισμός του ΕΔΣΝΑ προστατεύει τη Φυλή από το να συνεχίσει να αποτελεί το ανεπιθύμητο «αποθετήριο» όλου του λεκανοπεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v