Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονομαχία Κασσελάκη-Γεροβασίλη, εισήγηση για κάλπες 10 Μαρτίου

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι», τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη και δήλωσε «παρούσα», εν μέσω αποδοκιμασιών από ομάδα συνέδρων. Κασσελάκης: Εισηγούμαι υβριδικές εκλογές 10 Μαρτίου. «Θα μείνω στο κόμμα ό,τι και να γίνει. Η αλήθεια θα κερδίσει». Ερώτημα τι θα αποφασίσει το Συνέδριο.

Μονομαχία Κασσελάκη-Γεροβασίλη, εισήγηση για κάλπες 10 Μαρτίου

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν πάει άλλο. Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα προοδευτική διέξοδο», επεσήμανε η Ολγα Γεροβασίλη στην ομιλία της στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει: «Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απάντησή μου σ' αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα» (Σ.σ. στο γραπτό κείμενο που διανεμήθηκε αναφερόταν: «Δηλώνω παρούσα. Ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»).

Να σημειωθεί ότι τη στιγμή της ανακοίνωσης υπήρξαν ηχηρές αποδοκιμασίες και φωνές από μεγάλη ομάδα συνέδρων, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε από τη θέση του ζητώντας να σταματήσουν. 

Αμέσως πήρε τον λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης και είπε ότι καλωσορίζει την αντιπρόεδρο της βουλής σ' έναν όμορφο αγώνα. «Δεσμεύομαι ενώπιον όλων ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θα δουλέψω ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας. Δεσμεύομαι ότι, την επομένη των εκλογών, αν κερδίσω θα προσκαλέσω την Ολγα Γεροβασίλη και την ομάδα της για να κάνουμε τις καταστατικές αλλαγές». 

«Να ξέρουν όλοι ότι στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει. Να πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά. Αυτή είναι η εισήγησή μου προς το συνέδριο», πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο... εάν το συνέδριο απορρίψει την προσφυγή σε νέες προεδρικές εκλογές, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Υπέρ της ακύρωσης τάχθηκε και επισήμως (μετά τις ομιλίες Γεροβασίλη-Κασσελάκη) ο Σωκράτης Φάμελλος. «Δεν γίνεται κάθε πέντε μήνες να εκλέγουμε πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να μεταφέρουμε στα μέλη τη δική μας αδυναμία να συζητάμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το σύστημα φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό επιτίθεται και στον Τσίπρα και στον Κασσελάκη».

Την ακύρωση της προεδρικής εκλογής πρότεινε και ο Γιώργος Τσίπρας, συντασσόμενος, όπως είπε, με τους Όθωνα Ηλιόπουλο, Νίκο Παππά και Σωκράτη Φάμελλο.

«Το έλλειμα αξιοπιστίας που προϋπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και δεν μειώνεται», σημείωσε στην ομιλία του, εξηγώντας:

«Φτιάχνουμε αρνητική ατζέντα για μας. Την πρώτη ευθύνη την έχει ο πρόεδρος Κασσελάκης, όπως την είχε ο πρόεδρος Τσίπρας. Αλλά έχει μεγαλύτερη ευθύνη ο σημερινός πρόεδρος, επειδή αποφασίζει μόνος του, χωρίς συλλογικές διαδικασίες. Δεν υπήρξε καμία υπονόμευση του Στέφανου Κασσελάκη, κανένα έλλειμμα εμπιστοσύνης. Αλλά δεν υπήρξε και καμία εμπιστοσύνη από πλευράς του σ' εμάς, σε όσους τον είχαμε στηρίξει».

Η τοποθέτηση Γεροβασίλη

Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης, «και οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές από μας». Αλλά συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί να λέμε απλά ότι «μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη».

Για να γίνει αυτό, είπε, χρειάζεται: 1. Σοβαρό πολιτικό σχέδιο, 2. Συγκροτημένη πολιτική λειτουργία.

Όπως είπε:

«1. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Με σαφείς προτεραιότητες και στόχους. Να ξέρουμε πού πάμε, ποιους εκπροσωπούμε και με ποιες πολιτικές. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Να μην “τσαλαβουτάμε” καθημερινά από δω κι από κει και στο τέλος να μη μένει τίποτα στον κόσμο. Να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά. Πόση ανοχή ακόμη θα δείξουμε στα λάθη; Και είναι άλλο τα λάθη της απειρίας και άλλο τα λάθη της αλαζονείας. Να σταματήσουμε να λέμε τη μία μέρα το ένα και την άλλη μέρα το αντίθετο. Να σταματήσουμε να δεσμευόμαστε για πράγματα που σε λίγες μέρες ή τα ξεχνάμε ή τα αναιρούμε.

Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε: Σοβαρότητα και Αξιοπιστία.

2. Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι μια συγκροτημένη πολιτική λειτουργία. Από την κορυφή ως τη βάση του κόμματος. Και συγκροτημένη πολιτική λειτουργία σημαίνει αρχές. Ιδεολογικές και καταστατικές αρχές. Που θα τις υπηρετούμε όλες και όλοι. Του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου. Η πολιτική απαιτεί δύο βασικά χαρακτηριστικά: αποφασιστικότητα και αρχές. Όποιος είχε μόνο το ένα από τα δύο, απέτυχε. Χωρίς αποφασιστικότητα, κυριαρχούν οι παραλυτικές ισορροπίες. Χωρίς αρχές, υπάρχουν μόνο η ασυνεννοησία, η προχειρότητα και εντέλει η αναποτελεσματικότητα. Και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με έναν οργανωμένο πολιτικό χώρο, που θέλει να δώσει νικηφόρες πολιτικές μάχες».

Ο ρόλος του προέδρου

Ο ρόλος του Προέδρου είναι καθοριστικός σ' αυτή την προσπάθεια, είπε η Ολγα Γεροβασίλη. «Ο ρόλος του Προέδρου είναι να ενώνει. Να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω απ' όλα, ο ρόλος του Προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί».

«Έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Και με όλες και όλους εσάς που ματώσατε και ματώνετε καθημερινά γι' αυτή τη μεγάλη υπόθεση».

Το παλιό ή το νέο

Ο Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι πρέπει να πούμε όχι στην «ενός ανδρός αρχή». «Ακούω το δίλημμα για το “παλιό και το νέο”», είπε (για να ακουστεί από πολλούς συνέδρους «το νέο»).

«Εχουμε τεράστια ανάγκη από νέους ανθρώπους. Από νέα στελέχη. Από τη νέα γενιά του τόπου. Πάντα ήμασταν ένα κόμμα που κυριαρχούσε στις νέες και στους νέους. Που δεν φοβήθηκε ποτέ να αναθέσει την ευθύνη στους νέους ανθρώπους. Το “νέο” όμως δεν είναι ο μεσσιανισμός. Οι “Μεσσίες” είναι το παλιό».

Η εσωστρέφεια και η ευθύνη

«Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές το κόμμα μας βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Και οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι υπαρξιακής σημασίας. Υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ακούω τον εύλογο προβληματισμό, μήπως μια εσωκομματική διαδικασία τώρα θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα (πάλι ακούστηκε δυνατά το «ναι»).

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης. Έτσι, στην πρόσκληση του Προέδρου απαντώ: Δηλώνω παρούσα. Αυτό επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v