ΣΥΡΙΖΑ: Σαν «αγράμματος δικηγόρος» η ΝΔ διαπραγματεύεται την ΚΑΠ

«Η ΝΔ υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων στην κατανομή των €19,3 δισ., με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αφαίρεση €900 εκατ. από τον πυλώνα επιδοτήσεων, δηλαδή από τις τσέπες των αγροτών», σημειώνει. «Ξαφνικά η ΝΔ ανακάλυψε την Αμερική».

ΣΥΡΙΖΑ: Σαν «αγράμματος δικηγόρος» η ΝΔ διαπραγματεύεται την ΚΑΠ

«Στις 21 Νοεμβρίου 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγύριζε αυτοθαυμαζόμενη για την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ) που κατέθεσε στη νέα ΚΑΠ, μετά από έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26/7/2021. Τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ομολογούν πως το σχέδιό τους ήταν αποτέλεσμα άγνοιας και ανεπάρκειας και με κροκοδείλια δάκρυα παραδέχονται πως επιχειρούν να το αλλάξουν. Συνεχίζουν να ενεργούν ως «αγράμματοι δικηγόροι».

Αναφέρει δήλωση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπεύθυνης του Αγροτικού Τομέα του κόμματος.

«Η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού από τη ΝΔ που να βασίζεται σε γνώση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, τονίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και τέσσερα χρόνια. Από το ΕΣΣ απουσίαζε η διατήρηση των πόρων για τις άμεσες ενισχύσεις , η επαρκής διοικητική υποστήριξη, η απλοποίηση των ελέγχων και των κανόνων αιρεσιμότητας, η πρόκριση καλλιεργειών για τα eco schemes και η απλούστεσή τους, η αξιοποίηση του συστήματος A.K.I.S. για την έρευνα και την τεχνολογία, η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, η ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα, η διασφάλιση της παραγωγής προϊόντων ποιότητας, ταυτότητας, ασφάλειας και πιστοποίησης, η εξωστρέφεια», προσθέτει.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθώντας τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών της, ξαφνικά ανακάλυψε την Αμερική, αφού έριξε την ευθύνη της αποτυχίας της στην ΕΕ. Δεν λέει αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως για τη χώρα διατηρήθηκε το ποσό των 19,3 δις ευρώ, αλλά η ΝΔ υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων στην κατανομή αυτών των πόρων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αφαίρεση 900 εκατ. ευρώ από τον Πυλώνα των επιδοτήσεων, δηλαδή από τις τσέπες των αγροτών», σημειώνει.

«Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, δικαιώνοντας όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συζητά πλέον την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας», της πολιτικής «από το χωράφι στο πιάτο» και της Βιοποικιλότητας μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους», υποστηρίζει.

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχθεί και να εφαρμόσει άμεσα όλα τα μέτρα που πρότεινε ο Πρόεδρός Στέφανος Κασσελάκης για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΣ, την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, τις αναγκαίες αλλαγές στον ΕΛΓΑ, τις αποζημιώσεις των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών από ακραία καιρικά φαινόμενα, την αξιοποίηση της αγροτικής δημόσιας γης, τη δημιουργία τραπεζικού αγροτικού ιδρύματος», όπως αναφέρει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να προτείνει τις αναγκαίες και κοστολογημένες προτάσεις με επίκεντρο την αξιοπρεπή διαβίωση του αγρότη, τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής, τη διατροφική επάρκεια, την πρόσβαση των καταναλωτών σε ασφαλή και σε προσιτές τιμές προϊόντων, την εθνική οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v