Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας στο Ελσίνκι: Φινλανδικό μοντέλο στον ελληνικό στρατό

Στο επίκεντρο η δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της ΕΕ, το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας και το ελληνικό οικοσύστημα. «Είμαστε δύο χώρες μεσαίου μεγέθους, δίπλα σε μεγάλους γείτονες με αναθεωρητικές φιλοδοξίες».

Δένδιας στο Ελσίνκι: Φινλανδικό μοντέλο στον ελληνικό στρατό

«Θέματα που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τη συμπλήρωση δύο ετών», η πορεία της Ευρώπης και η δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εθνικής Αμυνας Φινλανδίας και Ελλάδας Αντι Χάκανεν και Νίκου Δένδια στο Ελσίνκι.

Επίσης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια και υποσαχάρια Αφρική, ενώ συζητήθηκε η πρόθεση της Ελλάδας να αντιγράψει το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας θα έχει αργότερα αναλυτική συζήτηση με αξιωματικούς του φινλανδικού στρατού.

Περαιτέρω ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί το Κέντρο Αντιμετώπισης Υβριδικών Απειλών, στο οποίο υπηρετούν και Έλληνες αξιωματικοί. Επίσης θα συναντηθεί με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Φινλανδίας ενόψει της παρουσίασης στη Βουλή -σε λίγες ημέρες- του νομοσχεδίου για την καινοτομία στην άμυνα, «την προσπάθεια δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα και θέλουμε οι φινλανδικές εταιρείες -μερικές είναι παγκοσμίου επιπέδου- να συμμετέχουν στην προσπάθεια», όπως είπε.

Στη δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχοντας μεγάλο αριθμό νησιών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v